Σχόλιο από το «Ξεκίνημα»
Ανακοινώθηκε προχθές, Τρίτη 15 Φλεβάρη, από την ΕΛΣΤΑΤ η νέα άνοδος του πληθωρισμού στο 6,2% για τον Γενάρη.
Για τα φτωχά εργατικά-λαϊκά νοικοκυριά δεν είναι παρά μια επιβεβαίωση αυτού που βιώνουν όλο το τελευταίο διάστημα με τις τεράστιες αυξήσεις των τιμών σε μια σειρά βασικά προϊόντα, αλλά και στους τρομακτικούς πλέον λογαριασμούς ρεύματος και θέρμανσης.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία:
- Το ηλεκτρικό ρεύμα αυξήθηκε κατά 56,7%
- Το πετρέλαιο θέρμανσης κατά 36%
- Το φυσικό αέριο κατά 154,8%
Ενώ μερικά από τα είδη διατροφής αυξήθηκαν ως εξής:
- Ελαιόλαδο 15,4%
- Πατάτες 12,3%
- Αρνί-κατσίκι 17,6%
Στις πρώτες θέσεις διεθνώς στην ακρίβεια στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Χάρτη τιμών της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με το κόστος του ηλεκτρικού ρεύματος, η Ελλάδα βρίσκεται στην 1η θέση, έχοντας την ακριβότερη τιμή/μεγαβατώρα στην αγορά ρεύματος!
Η τιμή της βενζίνης στην Ελλάδα είναι η 4η ακριβότερη στην Ευρώπη και η 8η ακριβότερη στον κόσμο. Το σημαντικότερο είναι ότι περίπου το 60% του κόστους που πληρώνουμε αντιστοιχεί σε φόρους!
Με άλλα λόγια ο πρώτος υπεύθυνος για την ακρίβεια στα καύσιμα είναι η κυβέρνηση – η οποία επιμένει σε τόσο ψηλή φορολογία (γιατί δεν έχει υποτίθεται ρευστότητα και δεν θέλει να εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό) την ίδια στιγμή που κοκορεύεται διαρκώς για τα πάνω από 60 δισ. ευρώ που θα πάρει από την ΕΕ μέσα στα επόμενα χρόνια.
Πλήττονται όλοι το ίδιο;
Ακόμα και οι εκπρόσωποι του συστήματος αναγνωρίζουν ότι η ακρίβεια χτυπά πρώτα και κύρια τα λαϊκά στρώματα. Για παράδειγμα, σε άρθρο του στην Καθημερινή, ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Θ. Μητράκος, αναφέρει τα εξής:
«…γίνεται φανερό … ότι στην περίοδο της τρέχουσας υγειονομικής κρίσης, από τον Μάρτιο του 2020 έως σήμερα, ο τρόπος με τον οποίο μεταβλήθηκαν οι τιμές των αγαθών και υπηρεσιών στη χώρα μας ήταν κοινωνικά άδικος. Οι αυξήσεις των τιμών επιβάρυναν δυσανάλογα τις οικονομικά ασθενέστερες ομάδες και τα φτωχότερα τμήματα του πληθυσμού (π.χ. άνεργους, περιστασιακά και μερικώς απασχολούμενους, εργαζόμενους που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό)».
Ακόμα, έρευνα του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ καταγράφει ότι η απώλεια που προκάλεσε η ακρίβεια στον μέσο μισθό των εργαζομένων έχει φτάσει το 13,7%.
Την ίδια στιγμή, ο κλάδος των σούπερ μάρκετ είχε, το 2020, 900 εκ. επιπλέον έσοδα σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, ενώ οι 10 μεγαλύτερες αλυσίδες είχαν αύξηση κερδών κατά 167% το 2020 σε σχέση με το 2019!
Ακόμα, αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που δημοσίευσε το οικονομικό σάιτ moneyreview.gr (της εφημερίδας Καθημερινή) για την αύξηση της κερδοφορίας των μεγαλύτερων εταιρειών το πρώτο εξάμηνο του 2021 σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2020.
Ενδεικτικά:
- Κόκα Κόλα: 111,6 εκατ. ευρώ επιπλέον κέρδη (αύξηση 90%)
- ΟΠΑΠ: 65,6 εκατ. επιπλέον κέρδη (αύξηση 364%)
- Lamda Development: 219 εκατ. επιπλέον (αύξηση 39.107%!)
- Jumbo: 17,3 εκατ. επιπλέον (αύξηση 34%)
- Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου: 78 εκατ. επιπλέον (αύξηση 1.000%!)
- Βιοχάλκο: 75,9 εκ. (αύξηση 436%)
Τα παραπάνω στοιχεία δεν αφήνουν περιθώρια παρανόησης. Η ακρίβεια σημαίνει φτωχοποίηση για τη μεγάλη πλειοψηφία του πληθυσμού ενώ την ίδια στιγμή το μεγάλο κεφάλαιο βγάζει υπερκέρδη.
Τι κάνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση δεν έχει πάρει κανένα δραστικό μέτρο ουσιαστικής ελάφρυνσης των νοικοκυριών – μόνο ψίχουλα και υποσχέσεις, κι αυτές πρόσκαιρες. Τα πραγματικά σχέδια της άρχουσας τάξης και του συστήματος αποκαλύπτονται στο αναλυτικό άρθρο του διοικητή της ΤτΕ Γ. Στουρνάρα, στο οποίο τονίζει την ανάγκη για σταμάτημα της πολιτικής των οικονομικών ενισχύσεων λόγω της πανδημίας και επιστροφή σε πρωτογενή πλεονάσματα για τον κρατικό προϋπολογισμό. Αυτό σημαίνει επιστροφή στη λιτότητα!
Παράλληλα η Κομισιόν, κοιτάζοντας πώς να διαφυλάξει τα κέρδη των επιχειρηματιών, κάνει συστάσεις να μην υπάρξουν αυξήσεις μισθών.
Την ίδια στιγμή όμως, δίνουν μεγαλύτερες επιδοτήσεις στις ενεργοβόρες βιομηχανίες.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Ημερησία (imerisia.gr), o Υπ. Περιβάλλοντος, Κ. Σκρέκας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να αυξήσει την επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος για επιχειρήσεις που είναι ευάλωτες στην αύξηση του κόστους ενέργειας, στο 75% του αυξημένου κόστους έναντι του 50% που ισχύει σήμερα. Αυτό το μέτρο θα αφορά, δηλαδή, μόνο συγκεκριμένους κλάδους που έχουν υψηλή εξάρτηση από την ενέργεια αλλά όχι τις εργατικές οικογένειες.
Να που όταν θέλει η κυβέρνηση πάντα βρίσκει λεφτά!
Να παρθούν άμεσα μέτρα τώρα
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση πρέπει να διεκδικήσουμε μια σειρά μέτρα ανακούφισης των φτωχών και ευάλωτων νοικοκυριών με άμεση ισχύ, όπως:
- Αυτόματη αύξηση όλων των μισθών για όλους τους εργαζόμενους (στον ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα), των συντάξεων και των επιδομάτων, στο ποσοστό του πληθωρισμού.
- Πάγωμα των ανατιμήσεων και πλαφόν στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης.
- Κατάργηση ΦΠΑ στα βασικά είδη διατροφής.
- Δραστική μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης σε καύσιμα, ρεύμα, θέρμανση ώστε να επιστρέψουν οι τιμές στα προ-πανδημίας επίπεδα.
- Νερό, ρεύμα, ενέργεια να περάσουν στα χέρια της κοινωνίας, μέσα από την εθνικοποίηση των ιδιωτικών εταιριών παροχής, κάτω από τη διαχείριση και τον έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας, για να σταματήσει η κερδοσκοπία σ’ αυτούς τους κρίσιμους τομείς σε βάρος της κοινωνίας.