«…σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισμός δεν πλήττει όλους το ίδιο. Το 1/5 του πληθυσμού πλήττεται από πληθωρισμό της τάξης του 16%. Ενδεικτικό είναι ότι για έναν πολίτη με αποδοχές της τάξης των 700 ευρώ το μήνα, ο πληθωρισμός είναι περί το 13% με 14%, σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές.
»Και αυτό διότι τα φτωχά νοικοκυριά πλήττονται πολλαπλάσια από την ακρίβεια στα σούπερ μάρκετ, από ότι τα πιο ευκατάστατα και αυτό διότι οι πρώτοι ξοδεύουν μεγαλύτερο μέρος –ως ποσοστό– του εισοδήματός τους για αγορές ειδών πρώτης ανάγκης».
Το παραπάνω απόσπασμα δεν δημοσιεύτηκε σε άρθρο κάποιας αριστερής εφημερίδας – αλιεύτηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της οικονομικής εφημερίδας «Ημερησία», που κάθε άλλο παρά αντισυστημική είναι.
Αφορμή για αυτές τις αναφορές ήταν τα δημοσιεύματα για τη μείωση που είχε ο πληθωρισμός για τον Δεκέμβρη (έκλεισε στο 7,2%). Με άλλα λόγια ο πραγματικός πληθωρισμός για τα λαϊκά στρώματα είναι περίπου διπλάσιος από τον επίσημο.
Η μείωση του επίσημου πληθωρισμού στο 7,2% δεν αφήνει περιθώρια πανηγυρισμών, όπως και να την περιγράψουν οι κυβερνητικοί παράγοντες, καθώς η κατάσταση των τιμών στα ράφια των σουπερμάρκετ και στις τσέπες των εργαζομένων, μόνο αισιόδοξη δεν είναι.
Ο βασικός λόγος για τη μείωση του πληθωρισμού τον Δεκέμβρη (σε σχέση με τον Νοέμβρη) ήταν η συνολική μείωση της τιμής του ρεύματος (κατά 8,8%), ωστόσο αυτό δεν επηρέασε το ίδιο τους διάφορους δείκτες.
Ένας απ’ τους πιο σημαντικούς, ο δείκτης τιμών των τροφίμων αυξήθηκε κατά 15,5%, με κάποια προϊόντα να έχουν ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις για ακόμα έναν μήνα, όπως τα γαλακτοκομικά (25,6%), τα έλαια-λίπη (21,7%), το ψωμί-δημητριακά (18,1%), τα κρέατα (17,8%) κλπ. Αυτές είναι οι πραγματικές αυξήσεις στις τιμές, που απασχολούν τα εργατικά στρώματα και συμπιέζουν αφόρητα το εργατικό εισόδημα και όχι η ελαφριά μείωσή του πληθωρισμού τον Δεκέμβρη ή ο μέσος πληθωρισμός του 2022 που «έκλεισε» στο 9,6%.
Ακρίβεια: το πρώτο και μεγαλύτερο πρόβλημα
Ολοένα και περισσότερες έρευνες δείχνουν ότι το βασικό πρόβλημα που αφορά τους πολίτες είναι η ακρίβεια. Αυτό έδειξαν και τα ευρήματα του τελευταίου «Ευρωβαρόμετρου», όπου το 100% των ερωτηθέντων απάντησε αυτό ως το Νο.1 πρόβλημα.
Απέναντι σ’ αυτήν την κατάσταση η κυβέρνηση προσπαθεί με διάφορα «pass» να περιορίσει τις επιπτώσεις. Ωστόσο τα μέτρα αυτά είναι σαν να δίνει κανείς ασπιρίνη σε έναν βαριά άρρωστο.
Ακόμα και η συζήτηση που υπάρχει για αύξηση του κατώτατου μισθού από τον Απρίλη (εντελώς τυχαία, την περίοδο που θεωρείται ως πιθανότερη για διεξαγωγή των εκλογών) περιορίζεται σε ποσοστά πολύ χαμηλότερα του πληθωρισμού. Δηλαδή η όποια αύξηση θα είναι μόνο κατ’ όνομα και όχι ουσιαστική – η αύξηση των τιμών των προϊόντων είναι ήδη πολύ μεγαλύτερη σε ποσοστό και θα την έχει απορροφήσει!
Άλλωστε έχει υπολογιστεί ότι ο συνδυασμός αύξησης των τιμών κυρίως σε βασικά αγαθά, όπως είναι η ενέργεια και τα τρόφιμα, και τα πολύ χαμηλά εισοδήματα εκτίναξαν την απώλεια αγοραστικής δύναμης των νοικοκυριών με μηνιαίο εισόδημα χαμηλότερο των 750 ευρώ έως και 40% σύμφωνα με το ΙΝΕ της ΓΣΕΕ.
Μαχητική διεκδίκηση για Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή
Οι τιμές θα συνεχίσουν να ανεβαίνουν και το επόμενο διάστημα και η ακρίβεια θα κατατρώει το βιοτικό επίπεδο.
Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου συνειδητά επιδιώκουν να κρατήσουν τις όποιες αυξήσεις των μισθών κάτω από τον πληθωρισμό, στην προσπάθεια τους να τον μειώσουν. Αυτό θα ενισχύσει τις τάσεις προς την κατεύθυνση της ύφεσης στις περισσότερες οικονομίες – που σημαίνει νέα λουκέτα, αύξηση της ανεργίας κοκ. Με άλλα λόγια οι καπιταλιστές θα κοιτάξουν να φορτώσουν, για μια ακόμη φορά, το κόστος της οικονομικής κρίσης και των αδιεξόδων του συστήματος στις πλάτες των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.
Ο μόνος δρόμος για να απαλλαγούν τα εργατικά και φτωχά λαϊκά στρώματα από αυτόν τον εφιάλτη είναι η αποφασιστική πάλη για την ανατροπή των κυβερνητικών πολιτικών. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο μέσα από μαχητικές διεκδικήσεις με κεντρικό αίτημα ουσιαστικές αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις και επαναφορά της αυτόματης τιμαριθμικής αναπροσαρμογής (ΑΤΑ – δηλαδή της αυτόματης αύξησης των μισθών και ημερομησθίων στο ύψος του πληθωρισμού) που κατάργησε η κυβέρνηση του πατέρα Μητσοτάκη το 1990.
Κάθε άλλη συζήτηση είναι απλά στάχτη στα μάτια και προεκλογικοί εντυπωσιασμοί. Τα μαχητικά σωματεία βάσης μαζί με την ανατρεπτική Αριστερά θα πρέπει να υιοθετήσουν το στόχο της πάλης για την θεσμοθέτηση της ΑΤΑ και να παλέψουν γι’ αυτήν αποφασιστικά και ενωτικά.