Array

Αγροτική παραγωγή: «Νέες» Πολιτικές- Ίδια προβλήματα

Δεν πρόλαβε να περάσει ένας χρόνος από τότε που η κυβέρνηση της ΝΔ ανακοίνωσε την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και ήδη άρχισαν τα πρώτα προβλήματα.

Τέλη Γενάρη σε πολλούς συνεταιρισμούς και συνεταιριστικές ενώσεις της Θεσσαλίας αλλά και της Κεντρικής Μακεδονίας έγιναν συνελεύσεις για να συζητηθούν ζητήματα που αφορούν τους αγρότες όπως η αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠA από 5% σε 15%, η άμεση επίλυση του προβλήματος με τα πανωτόκια των τραπεζών, η προώθηση των αρδευτικών έργων και πως θα αντιμετωπιστεί η μείωση του αγροτικού εισοδήματος που φτάνει το 20%-30%.

Η αντίδραση της ΝΔ, αρχές Φλεβάρη, είχε να κάνει με μία αύξηση του ποσοστού επιστροφής του ΦΠΑ από 5% σε 7%. Επίσης υποσχέθηκε σε όσους παραγωγούς καπνού και βαμβακιού έχουν μείωση εισοδήματος σε σχέση με το 2005, να τους καλύψει τη διαφορά.

Αυτές οι ανακοινώσεις δεν φαίνεται να πείθουν τους αγρότες που έχουν προγραμματίσει κλεισίματα δρόμων σε κόμβους της Εθνικής, μέτρο αγώνα που το έχουν ακολουθήσει πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν.

***

Τα προηγούμενα χρόνια σε αγροτικά προϊόντα με μεγάλη παραγωγή στην Ελλάδα αλλά χαμηλές τιμές, (π.χ. βαμβάκι, καπνά) το κράτος επιδοτούσε την παραγωγή – διαφορετικά οι αγρότες δεν είχαν κίνητρο να συνεχίσουν αυτές τις καλλιέργειες.

Η νέα ευρωπαϊκή ΚΑΠ όμως δεν το επιτρέπει αυτό βάζοντας κοινές τιμές π.χ. στο βαμβάκι σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. Άρα οι αγρότες έχουν χασούρα στο εισόδημα τους. Από την άλλη όμως δε δίνονται και κίνητρα για άλλες καλλιέργειες που θα αντικαταστήσουν της μη προσοδοφόρες.

Η ΝΔ είπε πως θα καλύψει από τον κρατικό προϋπολογισμό τη χασούρα των παραγωγών βαμβακιού και καπνού. Δεν αναφέρει όμως αν θα το κάνει μόνο για φέτος ή και κάθε χρονιά ή αν θα το επεκτείνει και σε άλλα αγροτικά προϊόντα. Γιατί και ο λιγότερο ενημερωμένος καταλαβαίνει ότι αν δεν αλλάξει συνολικά η ΚΑΠ, του χρόνου θα είμαστε αν όχι σε χειρότερο ,τουλάχιστον στο ίδιο σημείο. Αν βέβαια υπολογίσει κάποιος και το γεγονός ότι τέτοιου είδους επιχορήγηση σε ατομικά εισοδήματα θεωρείται «παράνομη» από την Ε.Ε., τότε ίσως έχουμε παρέμβαση της Ε.Ε. με δικαστικά αποτελέσματα που δε δίνουν πολλές πιθανότητες στους αγρότες.

***

Βέβαια πρέπει πάντα να έχουμε στο μυαλό μας ότι το σύνολο των αγροτών, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά διεθνώς, δεν είναι μία συμπαγής τάξη ανθρώπων με κοινά προβλήματα και ανάγκες. Ο ριγμένος της υπόθεσης ήταν πριν την ΚΑΠ και είναι και τώρα ο μικρομεσαίος αγρότης. Ο μεγαλοκτηματίας, που φωνάζει και αυτός τώρα, είναι αυτός που έχει τα καλύτερα μηχανήματα, παράγει πιο γρήγορα και σε μεγαλύτερη ποσότητα και έπαιρνε το μεγαλύτερο κομμάτι των επιχορηγήσεων. Αλλά το κέρδος του είναι ήδη τεράστιο. Ο μικροκαλλιεργητής ουσιαστικά προσπαθεί μόνο να τα βγάλει πέρα, για να μη θυμίσουμε και τα δάνεια στην Αγροτική τράπεζα που έχουν οι περισσότεροι. Και θα είναι και μελλοντικά ριγμένοι γιατί είναι πολύ πιο δύσκολο, μετά από μειωμένα εισοδήματα για κάποιες περιόδους να βρουν τα χρήματα να προσαρμόσουν τον εξοπλισμό τους σε άλλη παραγωγή.

Δημήτρης Nάτσιος

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα