Αντιφασιστικός Συντονισμός: Σεπόλια – Γειτονιά αρμονικής συνύπαρξης ή άβατο ρατσιστών;

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά

Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί στα Σεπόλια δομή φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων προσφύγων. Η δομή φιλοξενεί 40 ανήλικους πρόσφυγες που έχουν χάσει ή αγνοούν την τύχη των γονιών τους, παρέχοντας όλα τα στοιχειώδη που προβλέπονται για περιπτώσεις ανήλικων προσφύγων από χώρες που σπαράσσονται από πολέμους και ανείπωτη φτώχεια.

Κάθε προσπάθεια στο παρελθόν, είτε από την μεριά της Χρυσής Αυγής είτε από την μεριά του πρώην βουλευτή της ΝΔ Κ.Μπογδάνου, για να βγει παράνομη η δομή έπεσαν στο κενό.

Στις 13 Οκτώβρη το βράδυ δύο ανήλικοι πρόσφυγες της δομής ήρθαν στα χέρια για ασήμαντη αφορμή. Αυτό ήταν προφανώς η αφορμή που περίμενε μια συγκεκριμένη ομάδα 20 ατόμων. 2 λεπτά μετά την αποχώρηση της αστυνομίας από το σημείο, η συγκεκριμένη ομάδα εισέβαλλε οργανωμένα στην δομή με μαδέρια και λοστούς τραυματίζοντας 2 ανήλικα παιδιά.

Ασφαλώς δεν μπορούμε να ξέρουμε ακριβώς την πολιτική προέλευση των μελών της ομάδας. Αυτό όμως που σίγουρα ξέρουμε είναι το ρατσιστικό ξενοφοβικό κίνητρο στην πράξη τους. Και την λογική του ξυλοδαρμού ενάντια σε παιδιά χωρίς γονείς.

Όλα αυτά οδηγούν δυνητικά σε καταστάσεις τύπου Άγιου Παντελεήμονα τις εποχές που τον είχε καταστήσει άβατο η Χρυσή Αυγή καλυμένη με την μάσκα μιας δήθεν ακομμάτιστης επιτροπής αγανακτισμένων κατοίκων. Τότε όλοι όσοι-ες ήταν διαφορετικοί από τα πρότυπα των ρατσιστών είχαν δεχτεί πογκρόμ και επιθέσεις από οργανωμένα ρατσιστικά τάγματα εφόδου. «Κατάφεραν» τότε οι φασίστες να κλείσουν την μοναδική παιδική χαρά της πλατείας προκειμένου να μην μπορούν να πάνε οι μετανάστες με τα παιδιά τους.

Πριν 3 χρόνια στην Θεσσαλονίκη φασίστες έκαναν οργανωμένες επιθέσεις σε μέλη οργανώσεων της αριστεράς σε σχολεία της Σταυρούπολης και του Ευόσμου επιχειρώντας να τρομοκρατήσουν όσους είναι αντίθετοι με την ιστορικά καταδικασμένη ιδεολογία τους.

Όλα αυτά προφανώς δεν είναι τυχαία ούτε μεμονωμένα περιστατικά.

Η άνοδος της ακροδεξιάς στην Ελλάδα και διεθνώς σε συνδυασμό με την πολύπλευρη κρίση (οικονομική, περιβαλλοντική, γεωπολιτική) και το πολιτικό κενό τροφοδοτεί νέες εστίες ρατσιστικών πυρήνων σε όλη τη χώρα.

Η καταδίκη της Χρυσής Αυγής το 2020 ανάκοψε το κύμα των φασιστικών επιθέσεων της προηγούμενης περιόδου και ανάγκασε  τους υποστηρικτές τους να αποσυρθούν από τους δρόμους.

4 χρόνια μετά αρχίζουν να προσπαθούν να ξαναβγούν στο προσκήνιο. Πολιτικά έχουν ήδη 3 κόμματα στην βουλή και στην Ευρωβουλή και 16.71% αθροιστικά στις πρόσφατες ευρωεκλογές. Στο επίπεδο του δρόμου έχουν πυκνώσει την παρουσία τους.

Αυτό επιχειρούν να κάνουν και στα Σεπόλια.

Μια γειτονιά ολόκληρη έχει 2 επιλογές: Είτε θα σταθεί δίπλα στα παιδιά του πολέμου βοηθώντας τα να ξεπεράσουν τα τραύματά τους και να βγουν στην κοινωνία ή θα παραδοθεί στην λογική όσων θέλουν έναν νέο ρατσιστικό Άγιο Παντελεήμονα στην γειτονιά τους.

Όλοι και όλες θέλουμε ήσυχες, ασφαλείς και ανθρώπινες τις γειτονιές μας σε συνδυασμό με μια καλύτερη ζωή.

Για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να είμαστε ενωμένοι και όχι διαχωρισμένοι ανάλογα με την εθνική μας καταγωγή ή τα θρησκευτικά μας πιστεύω. Να στοχεύουμε αυτούς που μας δημιουργούν πραγματικά τα προβλήματα και όχι αυτούς που θέλουν να μας κάνουν ζούγκλα όπου θα πλακώνονται οι φτωχοί μεταξύ τους αφήνοντας στο απυρόβλητο την κυβέρνηση, τα συστημικά ΜΜΕ και την ακροδεξιά.

ΟΥΤΕ ΣΤΑ ΣΕΠΟΛΙΑ ΟΥΤΕ ΠΟΥΘΕΝΑ!

Τα Σεπόλια έχουν ιστορία και αγωνιστικό παρελθόν.

Έχουν δραστήριους τοπικούς συλλόγους και φορείς. Πολιτικές και κινηματικές συλλογικότητες που αγωνίζονται καθημερινά και με ανιδιοτέλεια για τα πραγματικά προβλήματα της περιοχής. Που δεν είναι οι 40 ανήλικοι της δομής. Αλλά η ακρίβεια, τα ακριβά ενοίκια, οι γραμμές του τραίνου που δεν υπογειοποιούνται ποτέ, οι ελλείψεις στα σχολικά κτίρια, η έλλειψη πρασίνου κοκ.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας Πειραιά έχει διαλέξει πλευρά. Είμαστε μαζί και δίπλα στο πλευρό των κατοίκων και των συλλογικοτήτων της γειτονιάς που παλεύουν για την αρμονική συνύπαρξη στην περιοχή όλων όσων ζούνε σε αυτήν. Είμαστε ενάντια σε κάθε απόπειρα φασιστικής ρατσιστικής δράσης στην περιοχή και γενικά.

Θα συμμετέχουμε σε κάθε αντιρατσιστική δράση που θα  αποφασίσουν οι κινηματικές τοπικές συλλογικότητες.


Διαβάστε παρακάτω κάλεσμα της Λαϊκής Συνέλευσης Σεπολίων-Κολωνού-Ακ. Πλάτωνα και του Συλλόγου Εκπ/κών Π.Ε. «Αριστοτέλης» σε σύσκεψη την Πέμπτη 17/10 στις 20:00.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,271ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα