Τέμπη: ενάμιση χρόνο μετά το έγκλημα, απαιτούμε δικαιοσύνη!

Διαβάστε παρακάτω ανακοίνωση που θα μοιράσει το «Ξ» στην σημερινή συναυλία για τα θύματα των Τεμπών, στο Καλλιμάρμαρο.

Ενάμιση χρόνο μετά τη δολοφονία 57 ανθρώπων στα Τέμπη και εν αναμονή της δίκης για το έγκλημα, κυβέρνηση και Hellenic Train εξακολουθούν να κάνουν κάθε προσπάθεια προκειμένου να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους. Δεκάδες υπάλληλοι και στελέχη του ΟΣΕ και άλλων εμπλεκόμενων φορέων βρίσκονται κατηγορούμενοι για την υπόθεση, χωρίς όμως οι κατηγορίες να ακουμπάνε υπουργούς ή κυβερνητικά στελέχη.

Από την πρώτη στιγμή, διά στόματος πρωθυπουργού, η κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει ότι η σύγκρουση ήταν αποτέλεσμα ενός «τραγικού ανθρώπινου λάθους», θέλοντας να περιορίσει τις ευθύνες στον σταθμάρχη Λάρισας, ή τουλάχιστον σε έναν μικρό αριθμό εργαζομένων στα τρένα. Οι εργαζόμενοι ωστόσο, προειδοποιούσαν πολύ καιρό πριν ότι η υποβάθμιση, η δραματική μείωση του προσωπικού και η διάλυση των συστημάτων ασφαλείας, θα οδηγούσαν κάποια στιγμή σε μια τραγωδία σαν αυτή που συνέβη τελικά στις 28/3/23.

Οι υπεύθυνοι επιμένουν στη συγκάλυψη…

Ήδη από το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής της Βουλής τον περασμένο Μάρτη, έγινε καθαρό ότι θα κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους για να αποκρύψουν τα στοιχεία που αποδεικνύουν τις ευθύνες της κυβέρνησης και της εταιρείας. Από την πρώτη στιγμή της υποτιθέμενης έρευνας, η ίδια η σύσταση της επιτροπής αλλά και οι μέθοδοι που ακολούθησε δεν άφηναν πολλά περιθώρια αισιοδοξίας, καθώς το προεδρείο ελεγχόταν από στελέχη της ΝΔ, ενώ σημαντικοί μάρτυρες αποκλείστηκαν από τη διαδικασία.

Απέναντι σε αυτή την εξόφθαλμη προσπάθεια να κουκουλωθούν οι ευθύνες κυβέρνησης και εταιρείας, η πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας δηλώνει ανοιχτά ότι δεν τους πιστεύει. 

Έναν χρόνο μετά το έγκλημα στα Τέμπη, σε δημοσκόπηση της εταιρείας Alco, το 77% των ερωτηθέντων απάντησε ότι πιστεύει πως υπάρχουν πολιτικές ευθύνες και ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης, ενώ μόλις το 11% διαφωνούσε με τα παραπάνω.

Ενδεικτικές της οργής ήταν και οι κινητοποιήσεις της άνοιξης του 2023, όταν η κοινωνία βγήκε μαζικά στους δρόμους απαιτώντας δικαιοσύνη.

Η Δικαιοσύνη δεν χαρίζεται

Στην ίδια δημοσκόπηση, στην ερώτηση «πόσο εμπιστεύεστε τη δικαιοσύνη σε σχέση με την απόδοση ποινικών ευθυνών για το τραγικό δυστύχημα στα Τέμπη;», το 38% των ερωτηθέντων απάντησε «καθόλου», το 29% «λίγο». Η μεγάλη πλειοψηφία της δεν περιμένει ότι θα αποδοθούν ευθύνες, ή ότι θα τιμωρηθούν οι ένοχοι.

Ο Σύλλογος Θυμάτων Τεμπών έχει ξεκινήσει μια δύσκολη δικαστική μάχη, που αναμένεται να τραβήξει σε χρόνο και να φτάσει μέχρι τα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Η προσπάθεια αυτή είναι απόλυτα αναγκαία και πρέπει να στηριχτεί πλατιά από την κοινωνία.

Οι δικαστικές μάχες όμως από μόνες τους δεν αρκούν. Η Δικαιοσύνη στον καπιταλισμό δεν είναι καθόλου «τυφλή». Αντίθετα, συνήθως κάνει τα στραβά μάτια προκειμένου να προστατέψει τους ισχυρούς, διαιωνίζοντας καταστάσεις ατιμωρησίας και συγκάλυψης. Ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε αυτό το ενδεχόμενο, είναι μέσω της συστηματικής παρακολούθησης και της διαρκούς πίεσης από την πλευρά της κοινωνίας και του κινήματος. Αν δεν είχαν κινητοποιηθεί μεγάλοι αριθμοί ανθρώπων απαιτώντας δικαιοσύνη, δεν θα είχαμε την καταδίκη της Χρυσής Αυγής ως εγκληματικής οργάνωσης, την καταδίκη των δολοφόνων του Ζακ Κωστόπουλου, του βιαστή και μαστροπού Ηλ. Μίχου από την υπόθεση του Κολωνού, κ.α.

Παράλληλα με τη δικαστική μάχη, η νεολαία μέσω των φοιτητικών συλλόγων και των μαθητικών συμβουλίων, οι εργαζόμενοι –ιδιαίτερα όσοι δουλεύουν στις Συγκοινωνίες– μέσα από τα σωματεία τους, κοινωνικοί φορείς, τοπικά κινήματα, ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης, αλλά και κάθε άνθρωπος που δεν θέλει να επιτρέψει να ξεχαστεί αυτό το έγκλημα, πρέπει να κρατήσουμε την υπόθεση ζωντανή! 

Με οργάνωση εκδηλώσεων και κινητοποιήσεων, να απαιτήσουμε: 

  • Όχι στη συγκάλυψη, οι ευθύνες να αποδοθούν όσο ψηλά και αν βρίσκονται οι υπεύθυνοι, παραδειγματική τιμωρία των ενόχων. 
  • Διαρκής πίεση από τα κάτω για να μην περάσουν οι απόπειρες να κουκουλωθεί το έγκλημα.
  • Στήριξη των απεργιών και των κινητοποιήσεων των εργαζομένων του ΟΣΕ για ασφαλή τρένα.
  • Να οργανωθεί ο αγώνας για το αίτημα ο ΟΣΕ και όλες οι συγκοινωνίες που ιδιωτικοποιήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια να επιστρέψουν στο δημόσιο. Η επιστροφή των ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στην κοινωνία πρέπει να χαρακτηρίζεται από συνθήκες δημοκρατικής διαχείρισης και ελέγχου (από τους εργαζόμενους και την κοινωνία) γιατί μόνο έτσι μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,269ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
432ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα