Θεσ/νίκη, Κυριακή 11/6: Θέλουμε παιδική χαρά και χώρο πρασίνου δίπλα στο Ρέμα Υφανέτ

Δημοσιεύουμε κάλεσμα της Πρωτοβουλίας κατοίκων για την περιοχή της Υφανέτ

Θέλουμε χώρο πρασίνου και παιδική χαρά στη γειτονιά μας
Να προστατεύσουμε το Ρέμα Υφανέτ

Στο οικόπεδο που βρίσκεται στην συμβολή των οδών Άνω Τζουμαγιάς και Θεαγένους Χαρίση, δίπλα στο Ρέμα Υφανέτ, λειτουργούσε για πολλά χρόνια παιδική χαρά, την οποία συντηρούσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης. Για εμάς και τα παιδιά μας, που ζούμε σε μια πόλη με ελάχιστο πράσινο και ελεύθερους χώρους, αποτελούσε μια μικρή, αλλά σημαντική ανάσα αναψυχής και χαλάρωσης. Όχι πια. Όπως μάθαμε πρόσφατα, το οικόπεδο ιδιοκτησίας της Εκκλησίας της Ελλάδας είναι άδειο, περιφραγμένο και έτοιμο για “αξιοποίηση”. Αυτή είναι μια εξέλιξη που πρέπει να αποφευχθεί. Δεν θα επιτρέψουμε περαιτέρω επιβάρυνση της γειτονιά μας με τσιμέντο και μάλιστα σε ένα σημείο που είναι εξαιρετικά επικίνδυνο λόγω του ρέματος.

Έχουμε ανάγκη από χώρους πρασίνου

Το πράσινο στην πόλη μας κυμαίνεται σε απαράδεκτα χαμηλά επίπεδα. Πιο συγκεκριμένα, αναλογούν λιγότερα από 2 τμ μέτρα ανά κάτοικο, όταν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επιβάλλει για τη βιωσιμότητα των πόλεων 8 με 10 τμ ανά κάτοικο. Στην Τούμπα η αναλογία πέφτει σε κάτω από 1τμ. Γνωρίζουμε ότι τα δέντρα και οι χώροι με πράσινο αποτελούν ασπίδα προστασίας απέναντι στα πολύ αυξημένα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης που οδηγούν σε εκατοντάδες πρόωρους θανάτους κάθε χρόνο, απέναντι στις υπερβολικά υψηλές θερμοκρασίες τους καλοκαιρινούς μήνες, αλλά επίσης συμβάλλουν και στην ψυχολογική μας αποφόρτιση.

Η σημασία του ρέματος

Τα ρέματα επηρεάζουν θετικά το μικροκλίμα των γειτονικών περιοχών, περιορίζοντας τις υψηλές θερμοκρασίες. Εξουδετερώνουν σε μεγάλο βαθμό την ηχητική ρύπανση, μειώνουν την ατμοσφαιρική ρύπανση και, φυσικά, παρέχουν αντιπλημμυρική προστασία. Στην περιοχή μας βρίσκεται το Ρέμα Υφανέτ ή Ρέμα Κωνσταντινίδη. Αυτή τη στιγμή, δυστυχώς παραμένει σε κακή κατάσταση και ως κάτοικοι δεν έχουμε πρόσβαση σ’ αυτό. Στόχος μας είναι η μετατροπή του από αστικό εμπόδιο σε χώρο αναψυχής και περιπλάνησης, η ανάδειξη αυτής της όασης πρασίνου που βρίσκεται δίπλα μας.

Ως κάτοικοι της περιοχής αποφασίσαμε να μην αφήσουμε τα πράγματα στην τύχη τους. Προχωράμε στην ίδρυση της “Πρωτοβουλίας Κατοίκων για την περιοχή της Υφανέτ”. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τη συλλογή υπογραφών και την επόμενη περίοδο θα κάνουμε μια σειρά από δράσεις στην περιοχή. Θέλουμε την υποστήριξη και τη συμμετοχή σας.

Διεκδικούμε:

  • Το οικόπεδο στην Άνω Τζουμαγιάς να περάσει στην ιδιοκτησία του Δήμου για να μπορέσει να αξιοποιηθεί για τις κοινωνικές αναγκες. Δημοτική Αρχή και Εκκλησία της Ελλάδας έχουν χρέος να θέσουν σε προτεραιότητα τις ανάγκες των κατοίκων.
  • Να παραμείνει ένας ελεύθερος χώρος πρασίνου, να επανέλθει η παιδική χαρά, τηρώντας, φυσικά, όλες τις προδιαγραφές ασφάλειας για τα παιδιά.
  • Το ρέμα της Υφανέτ να προστατευτεί και να αναδειχθεί ως ένα αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής στην πόλη.

Καλούμε:

Την Κυριακή 11 Ιουνίου 11πμ στην συμβολή Άνω Τζουμαγιάς – Θεαγένους Χαρίση σε συγκέντρωση κατοίκων για συλλογή υπογραφών και συζήτηση για το πώς προχωράμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα