Στέλλα Χονδροματίδου, μέλος του ΔΣ της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Θεσσαλονίκης (ΕΝΙΘ)
Σήμερα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας είναι στη χειρότερη τους κατάσταση από ποτέ. Η εικόνα είναι τραγική στα δημόσια νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης. Δεν πρόκειται για τυχαίες πολιτικές αλλά αποτέλεσμα επιλογών που έχουν στόχο την ενίσχυση της ιδιωτικής Υγείας σε βάρος της δημόσιας και τη μετατροπή της υγείας σε εμπόρευμα, για όσους έχουν την οικονομική άνεση. Τα νοσοκομεία είναι βαθιά υποστελεχωμένα, υποβαθμισμένα και εγκαταλειμμένα στην τύχη τους μετά από 2,5 χρόνια πανδημίας, αλλά και μετά από τις πολιτικές υποχρηματοδότησης όλων των κυβερνήσεων τα τελευταία χρόνια.
Δυσλειτουργούν και κλείνουν κλινικές η μία μετά την άλλη, μετά από συνταξιοδοτήσεις και παραιτήσεις εκατοντάδων νοσοκομειακών γιατρών. Ενδεικτικά, στη Θεσσαλονίκη:
- Κλείνει η ΩΡΛ κλινική του νοσοκομείου Παπανικολάου, μία από τις καλύτερες και πιο παλιές κλινικές της πόλης.
- Σε λίγο θα κλείσει και το Παθολογοανατομικό τμήμα του νοσοκομείου Άγιος Παύλος, για τους ίδιους λόγους.
- Ακυρώθηκε πρόσφατα μεταμόσχευση ήπατος από 27χρονο δότη στο νοσοκομείο Ιπποκράτειο, λόγω έλλειψης αναισθησιολόγων…
Τα προβλήματα ανέκαθεν ήταν μεγαλύτερα στην περιφέρεια.
- Στην Κοζάνη προσλήφθηκαν 9 ιδιώτες γιατροί με «μπλοκάκι» για να καλύψουν τις καθημερινές ανάγκες του νοσοκομείου και μάλιστα οι δύο από αυτούς ακτινολόγοι, δεν είναι καν παρόντες στο νοσοκομείο, αλλά καλύπτουν τον μαγνητικό τομογράφο μέσω τηλεδιάγνωσης!
Η «λύση» που βρέθηκε τελευταία από το Υπουργείο Υγείας είναι η χωρίς προειδοποίηση μετακίνηση πολλών ειδικευμένων γιατρών από κεντρικά νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης σε νοσοκομεία της περιφέρειας για να καλύψουν τα κενά, μέσα στο καλοκαίρι.
Έτσι μετατρέπουν τους νοσοκομειακούς γιατρούς σε «περιοδεύοντα θίασο» ανοίγοντας άλλες «τρύπες» στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, τα οποία λειτουργούν ήδη με τεράστια κενά και ελλείψεις, ενώ χρειάζονται τα ίδια ενίσχυση! Δημιουργούν με αυτόν τον τρόπο τεράστια σωματική, ψυχική και οικονομική εξουθένωση στους συναδέλφους, πολύ χειρότερο όμως, υποβαθμίζουν τις παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στα νοσοκομεία τόσο της πόλης όσο και των υπολοίπων νομών.
***
Είναι προκλητική η δήλωση της αναπληρώτριας Υπουργού Υγείας ότι η προκήρυξη λιγοστών θέσεων αναισθησιολογίας στο Ιπποκράτειο βγήκε άγονη, γιατί οι γιατροί δεν θέλουν να δουλέψουν στο ΕΣΥ… Γιατί να έρθουν άλλωστε όταν υπάρχουν δεκάδες «αντικίνητρα» που τους αποτρέπουν;
Οι λιγοστοί αυτοί γιατροί θα αναγκαστούν να υπερεφημερεύουν, να εξοντωθούν με 15 εφημερίες τον μήνα, να μείνουν απλήρωτοι για μήνες, να μετακινούνται ξαφνικά με «φύλλα πορείας» σε άλλους νομούς. Και την ίδια ώρα οι απολαβές στον ιδιωτικό τομέα (στην παρούσα φάση) να είναι πολύ καλύτερες.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση καταστρέφει το ΕΣΥ, αλλά μετά λέει ότι φταίει το ΕΣΥ και οι γιατροί.
Αυτή η υποστελέχωση και η υπερφόρτωση των νοσοκομειακών γιατρών και νοσηλευτών επιδεινώθηκε και με τις αναστολές εργασίας των ανεμβολίαστων συναδέλφων, πολλοί από τους οποίους αυτή τη στιγμή βρίσκονται αντιμέτωποι με το φάσμα της εξαθλίωσης και απειλούνται με οριστική απόλυση, για καθαρά εκδικητικούς λόγους.
Μόνο οι μαζικές μόνιμες προσλήψεις προσωπικού και η αύξηση της χρηματοδότησης του Συστήματος Υγείας και των μισθών, θα αποτελούσε πραγματική λύση του προβλήματος .
Όμως στα πλαίσια του σχεδίου για το «νέο ΕΣΥ», που σημαίνει ιδιωτικοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας, η υποστελέχωση, το κλείσιμο και οι συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων είναι ακριβώς αυτό που επιδιώκει η κυβέρνηση!
Θέλουν νοσοκομεία-επιχειρήσεις και την Υγεία «εμπόρευμα», το οποίο να πληρώνεται ακριβά από τον κόσμο.
***
Στα χρόνια της Πανδημίας 2020-2022 η Ελλάδα βρέθηκε στην παγκόσμια κορυφή ως προς την υπερβάλλουσα θνησιμότητα* με 30 χιλιάδες νεκρούς, όταν οι άλλες δυτικοευρωπαικές χώρες είχαν αρνητικά ή μικρά ποσοστά.
Η πανδημία παγκόσμια ανέδειξε με τον καλύτερο τρόπο την κατάσταση και τις δυνατότητες του Συστήματος Υγείας σε κάθε χώρα. Η Ελλάδα αποδείχθηκε ότι ήταν μία από τις χειρότερες χώρες με ένα Σύστημα Υγείας παραμελημένο, χωρίς Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και με ολέθρια αποτελέσματα για τον λαό της χώρας.
Εμείς οι νοσοκομειακοί γιατροί, τόσο στην πανδημία όσο και τώρα, συνεχίζουμε να καταγγέλλουμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας για τις εγκληματικές τους ευθύνες και να αγωνιζόμαστε για μια αποκλειστικά δωρεάν δημόσια Υγεία και πρόνοια για όλους.
* Υπερβάλλουσα θνησιμότητα είναι η διαφορά μεταξύ του αριθμού των θανάτων από κάθε αιτία σε μια διετία πχ πριν την πανδημία και του αναμενόμενου αριθμού θανάτων στη συγκεκριμένη περίοδο της πανδημίας.