Μιλήσαμε με τη Γεωργία Αντζάμπου, δημιουργό του Proastio Art Centre, ενός χώρου που φιλοξενεί καλλιτεχνικές δράσεις (χορό, ζωγραφική, εικαστικά κ.α.) αλλά έχει παρουσιάσει και ενδιαφέρουσες δράσεις ενάντια στην τερατώδη εγκατάσταση της χωματερής. Τη συνέντευξη πήρε ο σ. Γιώργος Κασαμπαλάκος.
- Γεωργία καλημέρα. Πότε φτιάχτηκε το Proastio Art Centre; Ποιός είναι ο στόχος του;
Καλημέρα. Το Proastio Art Centre είναι ένα κέντρο σύγχρονου πολιτισμού στα Άνω Λιόσια το οποίο εγκαινιάστηκε τον Οκτώβριο του 2018. Επειδή είμαστε στιγματισμένοι μόνο και μόνο που γεννηθήκαμε σε αυτό το προάστιο της Αθήνας, η λέξη έχει ιδιαίτερη σημασία. Στόχος μας είναι να δοθεί μια άλλη διάσταση στην περιοχή, να γίνει σημείο αναφοράς και συγκέντρωσης και να εκφραστούν κάποιοι άνθρωποι. Υπάρχουν δραστήριοι καλλιτέχνες που θέλουν να δώσουν ενέργεια και να αλλάξουν την πόλη προς το καλύτερο. Στο Proastio Art πραγματοποιούνται μαθήματα χορού, θεάτρου, ζωγραφικής. Φτιάξαμε ένα χώρο που ασχολείται πάρα πολύ με περιβαλλοντικά και κοινωνικά θέματα μέσω της Τέχνης.
- Θεωρείς ότι η τέχνη (χορός, θέατρο κ.α.) αφορά τα κοινωνικά προβλήματα; Θεωρείς ότι μπορεί να συνδεθεί με τα προβλήματα του ΧΥΤΑ;
Αλίμονο αν δεν είναι κοντά στα κοινωνικά ζητήματα! Εξάλλου η ιστορία έχει αποδείξει ότι η τέχνη επηρεάζει και επηρεάζεται βαθιά από κάθε κοινωνική αλλαγή. Λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών εδώ, δίπλα στον ΧΥΤΑ, το πρώτο θέμα που προσεγγίσαμε ήταν αυτό της χωματερής.
Σε επίπεδο καλλιτεχνικής δημιουργίας, έχουμε κάνει αρκετά για τον ΧΥΤΑ και θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα. Ένα από αυτά είναι η ανοιχτή performance – διαμαρτυρία «People Swarm», έξω από το χώρο της χωματερής, σε δική μου χορογραφία. Σε αυτή συμμετείχαν πολίτες της περιοχής, από δήμους των Δυτικών προαστίων και της Αθήνας, έπειτα από σειρά προβών και αυτοσχεδιασμών που πραγματοποιήθηκαν τον Νοέμβριο στο Proastio Art. Έφηβοι, φοιτήτριες και ενήλικες, μεταξύ των οποίων εκπαιδευτικοί, επιστήμονες Πολυτεχνείου, ιστορικοί, ψυχολόγοι, μουσικοί, ηθοποιοί, χορεύτριες. Μια παρόμοια δράση έγινε και στο λατομείο Μουσαμά, στην Πετρούπολη, από την χορογράφο Τέτη Νικολοπούλου και την καθηγήτρια κλασικού χορού, Μαρία Φουντούλη, στην οποία μάλιστα παρευρέθηκε και ο βουλευτής Κρίτων Αρσένης.
Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε και για τη διαδραστική παράσταση θεάτρου playback «Με δικά μου λόγια…»από την ομάδα «StoryDrops», στο μικρό χώρο του Proastio Art, η οποία μάλιστα παρουσιάστηκε τον Φλεβάρη του 2020 στο Πνευματικό Κέντρο Πετρούπολης.
Tον Μάη του 2019, ύστερα από την παρακολούθηση της ακτιβιστικής dance performance «Quitting», πραγματοποιήθηκεη δική μου κινητική διαμαρτυρία για την παραίτηση έναντι στην αυτοκρατορία των σκουπιδιών, κάτι που νιώθουν ιδιαίτερα οι κάτοικοι του δήμου Φυλής. Η βιντεοσκόπηση πραγματοποιήθηκε στην ευρύτερη περιοχή της χωματερής και αποτελεί μέρος του οικολογικού ντοκιμαντέρ «Athenian material» της Γαλλίδας ντοκιμαντερίστριας Laure Vermeersch του οποίου η παραγωγή βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Πώς βλέπεις τη στάση κυβερνήσεων, δήμων και περιφερειών διαχρονικά για το θέμα;
Η πολιτεία με την έννοια της εξουσίας, τοπικής και περιφερειακής, είναι απέναντι μας. Πενήντα χρόνια έχουν περάσει και δεν έχουν ακόμα αντιμετωπίσει με σοβαρότητα το τεράστιο πρόβλημα της διαχείρισης των σκουπιδιών και της δημόσιας υγείας. Εξάλλου η επιχείρηση των σκουπιδιών είναι ιδιαίτερα κερδοφόρα για τον Δήμο Φυλής ο οποίος παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο των αντισταθμιστικών. Πολλοί κάτοικοι της περιοχής έχουν πειστεί ότι η χωματερή είναι η βασική «τροφός» αφού ένας μεγάλος αριθμός κατοίκων εργάζεται στον δήμο, η εκάστοτε κυβέρνηση βολεύεται και έτσι βαδίζουμε όλα αυτά τα χρόνια. Το ερώτημα μου είναι πώς το ανέχονται οι όμοροι Δήμοι.
- Τι πιστεύεις για την σχεδιαζόμενη επέκταση του ΧΥΤΑ και την καύση;
Με δυο λέξεις, τη θεωρώ τη χειρότερη και εφιαλτικότερη λύση στη διαχείριση των σκουπιδιών.
Το πρόβλημα της χωματερής και της διαχείρισης σκουπιδιών δεν είναι τοπικό, αφορά ολόκληρη την Αττική. Ο αέρας δεν φυσά επιλεκτικά, το νερό που πίνουμε πηγάζει από το ίδιο σημείο και περνά από το ίδιο έδαφος. Άρα θα έπρεπε να υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης σκουπιδιών που να προστατεύει από τις καταστροφικές συνέπειες της μόλυνσης ολόκληρο το λεκανοπέδιο. Δυστυχώς όμως, διαχρονικά οι κυβερνήσεις και οι δημοτικές και περιφερειακές αρχές, δε νοιάστηκαν για κάτι τέτοιο, ούτε φυσικά νοιάστηκαν να καλλιεργήσουν στους πολίτες την απαραίτητη περιβαλλοντική συνείδηση.
- Πώς βλέπεις την ενωτική πρωτοβουλία για την πανελλαδική μέρα δράσης ενάντια στην καύση σκουπιδιών, στην οποία συμμετέχει –ανάμεσα στις υπόλοιπες συλλογικότητες από όλη την Ελλάδα – και η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP – πολίτες εν δράσει»;
Η «ΧΩΜΑΤΕΡΗ STOP» είναι μια από τις βασικές φωνές απέναντι στη σιωπή που επικρατεί. Τέτοιες πρωτοβουλίες είναι χρήσιμες γιατί καλλιεργούν την περιβαλλοντική ευαισθησία και την αλληλεγγύη.
Εγώ θα ήθελα να προτείνω και να ευχηθώ σε όσες συλλογικότητες έχουν οργανωθεί απέναντι στο έγκλημα της χωματερής να ενωθούν στη δράση γιατί η ισχύς εν τη ενώσει μπορεί να φέρει ουσιαστικό αποτέλεσμα.