Νέα απόλυση εργαζόμενης στα super market «Μασούτης» στην Ορεστιάδα

Εργαζόμενη για 23 χρόνια στην αλυσίδα super market «Μασούτης» στην πόλη της Ορεστιάδας απολύθηκε όταν επέστρεψε από τις καλοκαιρινές της διακοπές.

Ο λόγος απόλυσης μάλιστα δεν έγινε γνωστός αρχικά παρά μόνο μετά από έγγραφη επιστολή της απολυμένης. Σύμφωνα με την εταιρεία η απόλυση οφείλεται σε παράπονα… προσωπικού, πράγμα που αμφισβητεί η απολυμένη εργαζόμενη καθώς δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν ούτε γραπτές ούτε προφορικές συστάσεις.

Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια ο πραγματικός λόγος απόλυσης, δεν είχε να κάνει με την εργασία της, αλλά με την εκδικητική καταγγελία ιδιοκτήτριας ξενοδοχείων στον Έβρο και στελέχους της ΝΔ στην περιοχή, η οποία απαίτησε την απόλυση της εργαζόμενης λόγω φιλονικίας που είχαν κατά τη διάρκεια των διακοπών της δεύτερης στο ξενοδοχείο της.

Για την ακρίβεια ο τσακωμός έγινε για τις υπηρεσίες δωματίου μεταξύ του συζύγου της απολυμένης και της ιδιοκτήτριας του ξενοδοχείου και όχι με την ίδια την εργαζόμενη, η οποία απλά είχε κάνει την κράτηση του δωματίου με τα δικά της στοιχεία.

Απόλυση εργαζόμενης γιατί έκοψε τυρί και αλλαντικά στην ίδια μηχανή

Πριν από ένα χρόνο στο ίδιο κατάστημα είχε απολυθεί εργαζόμενη που δούλευε για 15 χρόνια στην εταιρεία μετά από παράπονα πελάτη. Η υπάλληλος είχε κάνει το λάθος να κόψει αλλαντικά και τυρί στην ίδια μηχανή, καθώς 5 λεπτά πριν το κλείσιμο του καταστήματος είχε καθαρίσει τη δεύτερη μηχανή.

Η εταιρεία αναγκάστηκε να επαναπροσλάβει την εργαζόμενη λίγες μέρες αργότερα λόγω της κινητοποίησης πελατών, συναδέλφων και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ορεστιάδας οι οποίοι διεκδίκησαν και πέτυχαν την επιστροφή της στην εργασία.

Φαίνεται ότι η διοίκηση του «Μασούτη» έχει ιδιαίτερη ευαισθησία σε… «παράπονα» για μακροχρόνια εργαζόμενους στην εταιρεία αλλά και όχι μόνο. Πριν από έξι χρόνια προχώρησε σε μαζικές απολύσεις 14 εργαζόμενων στην Ξάνθη, την Κομοτηνή και την Πέραμο με την αιτιολογία της χαμηλής απόδοσης.

Οι εργαζόμενοι που απολύθηκαν δούλευαν από 17 έως 23 χρόνια στην επιχείρηση και όπως οι ίδιοι δήλωσαν η απόλυσή τους οφείλεται στο γεγονός ότι ήταν υψηλόμισθοι σε σχέση με τους νεότερους εργαζόμενους της εταιρείας.

Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. μια «όαση ανθρωπιάς»

Η επιχείρηση «Μασούτης» βραβεύεται για 8η συνεχόμενη χρονιά ως μια από τις 10 μεγάλες επιχειρήσεις με το καλύτερο εργασιακό περιβάλλον στην Ελλάδα σύμφωνα με την έρευνα της εταιρείας «Great Place to Work».

Κατά τη διάρκεια της πανδημίας ανακοίνωσε ότι στο τέλος του χρόνου θα μοιράσει επίδομα στους εργαζόμενους για τη συμβολή τους στην αύξηση των κερδών.

Η πραγματικότητα, σύμφωνα με τους ίδιους τους εργαζόμενους, είναι διαφορετική. Με τη διεύρυνση του ωραρίου κατά τη διάρκεια της πανδημίας, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 10 το βράδυ οι ρυθμοί εργασίας ήταν εξαντλητικοί για το προσωπικό την ίδια ώρα που βρίσκονταν εκτεθειμένοι συνεχώς στον κορονοϊό.

Υπάρχουν καταγγελίες εργαζομένων ότι συστηματικά δεν τους δίνονταν ρεπό για να ξεκουραστούν από 6ήμερη ή 7ήμερη εργασία, ενώ τα μέτρα ατομικής προστασίας ήταν ανεπαρκή σε βαθμό που για να προστατέψουν την υγεία τους και τους καταναλωτές πολλοί εργαζόμενοι αναγκάστηκαν να αγοράσουν οι ίδιοι αντισηπτικά και μάσκες.

Τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων super market εκτινάχθηκαν πραγματικά το τελευταίο διάστημα και στο «Μασούτη» υπολογίζονται σε 10 εκατομμύρια ευρώ. Από αυτά, όπως υποσχέθηκε θα μοιράσει τα 3 εκατομμύρια στους εργαζόμενους και θα κρατήσει τα υπόλοιπα 7 εκατομμύρια για τους μετόχους.

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας είναι περισσότεροι από 8.150 και σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά αντιστοιχούν σε κάθε εργαζόμενο 368€.

Τα ποσά αυτά δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητα για τους εργαζόμενους, αλλά για μια επιχείρηση που θέλει να εμφανίζεται ως ανθρωποκεντρική μοιάζουν περισσότερο με φθηνή διαφήμιση παρά για πραγματική ανταμοιβή των κόπων τους.

Το λιγότερο που θα μπορούσε να κάνει η επιχείρηση είναι η αύξηση των μισθών των εργαζομένων ώστε να αμείβονται σε σταθερή και μόνιμη βάση με περισσότερα χρήματα και να βελτιώσει τις συνθήκες εργασίας… αλλά αυτά είναι πράγματα ασύμβατα με τον ανταγωνισμό των επιχειρήσεων στο καπιταλιστικό σύστημα.

Ανάγκη δημιουργίας σωματείων

Η έλλειψη πρωτοβάθμιου επιχειρησιακού σωματείου εργαζομένων στα super market «Μασούτης» αποτελεί μεγάλο πλεονέκτημα για την εργοδοσία.

Η ευκολία που προχωράνε οι εργοδότες σε απολύσεις, εντατικοποίηση της δουλειάς, επέκταση του ωραρίου και καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων όταν δεν υπάρχει συλλογική εκπροσώπηση και αντίσταση από τους εργαζόμενους αυξάνεται σημαντικά.

Ο εργαζόμενος νιώθει αδύναμος να τα βάλει μόνος του με μια μεγάλη επιχείρηση, ενώ το νομοθετικό πλαίσιο που έχουν περάσει όλα τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουν να περνάνε οι κυβερνήσεις, γέρνει όλο και περισσότερο προς την πλευρά των μεγάλων εργοδοτών.

Πέρυσι τον Αύγουστο η κυβέρνηση της ΝΔ αφαίρεσε από τη νομοθεσία την ανάγκη παρουσίασης «βάσιμου λόγου απόλυσης», ως υποχρέωση, από τη μεριά του εργοδότη.

Ενώ με την προηγούμενη νομοθεσία ο εργοδότης έπρεπε να αποδείξει τους λόγους απόλυσης, πλέον ο εργαζόμενος οφείλει, εφόσον προσφύγει στα δικαστήρια, να αποδείξει ότι η απόλυση του είναι καταχρηστική.

Οι επιτροπές εργαζομένων και τα επιχειρησιακά σωματεία στους χώρους δουλειάς παραμένουν τα μόνα όπλα που έχουν οι εργαζόμενοι προκειμένου να αντιμετωπίσουν την εργασιακή επισφάλεια και τις επιθέσεις κυβέρνησης και μεγαλοεργοδοτών που αναμένεται να ενταθούν το επόμενο διάστημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,276ΥποστηρικτέςΚάντε Like
988ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
434ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα