Του Νίκου Κανελλή,
δημοτικού συμβούλου Βόλου
Το θέμα της ρύπανσης του Παγασητικού κόλπου από την κακή λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού του Βόλου απασχολεί την τοπική κοινωνία της Μαγνησίας εδώ και περίπου ένα χρόνο. Παράλληλα, τον περασμένο Γενάρη, ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης, ανακοίνωσε ότι η δημοτική αρχή θα εκχωρήσει τη λειτουργία του Βιολογικού σε ιδιωτική εταιρία. Με αιχμές αυτά τα δυο θέματα το Φλεβάρη συγκροτήθηκε η «Συμμαχία για το Νερό» στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα από την πρώτη στιγμή.
Μέχρι σήμερα η «Συμμαχία» διοργάνωσε πολλές δράσεις για το θέμα: μαζικές συγκεντρώσεις μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, ενημέρωση της κοινωνίας με χιλιάδες φυλλάδια, ανοιχτή εκδήλωση, ακτιβιστικές παρεμβάσεις στο Δημαρχείο κα. Μέσα σε αυτό το διάστημα ο σε αργία και υπόδικος Α. Μπέος άλλαξε τον πρόεδρο της ΔΕΥΑΜΒ και τη θέση του Α. Γαλάτη πήρε ο Α. Σαββάκης.
Μετά την ανάληψη της προεδρίας της ΔΕΥΑΜΒ και κάτω από την πίεση της «Συμμαχίας» ο Σαββάκης άλλαξε τροπάρι. Στις 29 Μαρτίου είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή «η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού είχε επανέλθει στο 45% της δυνατότητάς του» ενώ ως εκείνη τη στιγμή η δημοτική πλειοψηφία ισχυρίζονταν ότι ο Βιολογικός δεν είχε κανένα πρόβλημα!
Στην ίδια εκπομπή ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ δήλωσε ακόμη ότι η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού δεν θα δοθεί σε ιδιωτική εταιρία, όπως είχε ανακοινώσει σε συνέντευξη τύπου, ο προηγούμενος πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ Α. Γαλάτης.
Επιπλέον, την τελευταία περίοδο είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού η ρύπανση των θαλάσσιων νερών στο Λιμάνι του Βόλου. Από την πλευρά της η ΔΕΥΑΜΒ αντί να ενημερώσει υπεύθυνα την πόλη για τις αιτίες της ρύπανσης και αντί να πάρει όλα τα μέτρα για να σταματήσει αυτή η ρύπανση ο Σαββάκης προχώρησε σε μήνυση εναντίον της εφημερίδας «Θεσσαλία» γιατί έδωσε δημοσιότητα στο θέμα.
Εν τω μεταξύ, μέλη της «Συμμαχίας για το Νερό» επισκέφτηκαν τη ΔΕΥΑΜΒ στις αρχές Απριλίου και ζήτησαν συνάντηση με τον κ. Σαββάκη, παρουσία στελεχών της ΔΕΥΑΜΒ. Η απάντηση του κ. Σαββάκη ήταν οι προσχηματικές αναβολές ορισμού συνάντησης και όταν τα μέλη της «Συμμαχίας για το Νερό» επανήλθαν ζητώντας συνάντηση η απάντηση ήταν οι ειρωνείες και η απαξίωση. Έκτοτε η δημοτική πλειοψηφία τηρεί σιγή ιχθύος λες και το θέμα λύθηκε από μόνο του.
Για τα θέματα αυτά ο υπογράφων κατάθεσε επερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου που συνεδρίασε τη Δευτέρα 8 Μαΐου.
Συγκεκριμένα ζητούσαμε από τη δημοτική αρχή να ενημερώσει για το επίπεδο λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού. Για το αν η δημοτική αρχή μπορεί να διαβεβαιώσει (με βάση μετρήσεις και επιστημονικά τεκμηριωμένα στοιχεία) τους δημότες της πόλης, τους επισκέπτες και τους κατοίκους των παράκτιων περιοχών που σε πολλές περιπτώσεις ζουν από τον τουρισμό, ότι η θάλασσα είναι καθαρή και απολύτως ασφαλής για τους λουόμενους.
Επιπλέον ζητούσαμε να μάθουμε τι σκοπεύει να κάνει η Δημοτική Αρχή σε σχέση με την παραχώρηση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτική εταιρία και για το αν θα προχωρήσει αυτή η πολιτική όπως είχε δημόσια δηλώσει ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ή θα παραμείνει η λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού στα χέρια της ΔΕΥΑΜΒ όπως έχει δηλώσει ο νυν πρόεδρος.
Ακόμη ρωτούσαμε από πού προέρχεται η ρύπανση την οποία όλοι οι πολίτες βλέπουν το τελευταίο διάστημα στα νερά του Λιμανιού και τι θα πράξει η ΔΕΥΑΜΒ για να σταματήσει αυτή η ρύπανση.
Τέλος ζητούσαμε εξήγηση για ποιο λόγο ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ αρνείται να συναντήσει και να ενημερώσει τους πολίτες που συμμετέχουν στη «Συμμαχία για το Νερό».
Παρά τη σοβαρότητα των θεμάτων οι εκπρόσωποι της δημοτικής πλειοψηφίας, που ελέγχεται από τον Αχιλλέα Μπέο, αρνήθηκαν να απαντήσουν (ο νόμος τους δίνει το περιθώριο να απαντήσουν γραπτά μέσα σε 50 μέρες…).
Με αυτό τον τρόπο η δημοτική πλειοψηφία δεν απαντά ουσιαστικά σε καμία ερώτηση/επερώτηση των παρατάξεων της μειοψηφίας, με προφανή σκοπό να αποφύγει τον έλεγχο και την πολιτική αντιπαράθεση.
Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο αγώνας για την προστασία του Παγασητικού (και του υδροφόρου ορίζοντα) καθώς και ενάντια στην παραχώρηση του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτική εταιρία, θα πρέπει να συνεχιστεί τόσο μέσα όσο κυρίως έξω από το δημοτικό συμβούλιο.