Βόλος: δυναμική απάντηση στα Μπεϊκά σχέδια ιδιωτικοποίησης του Βιολογικού Καθαρισμού

 

nk-jpg
Του Νίκου Κανελλή,
δημοτικού συμβούλου Βόλου

 

 

Πολιτική υποβάθμισης – απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ

Όπως έχουμε ήδη γράψει στο «Ξ» η δημοτική αρχή του υπόδικου και σε αργία Α. Μπέου ανακοίνωσε πριν ένα περίπου μήνα ότι έχει αποφασίσει να δώσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη-εργολάβο.

Η ανακοίνωση αυτή έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων καθώς ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι σε μια μακρά πορεία υποβάθμισης και απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ, με προφανή στόχο την παράδοσή της στα ιδιωτικά συμφέροντα.

Υπενθυμίζουμε ότι τα προβλήματα στην ύδρευση, την αποχέτευση και την άρδευση οξύνθηκαν σημαντικά μετά την εφαρμογή του Καλλικράτη η οποία συνδυάστηκε με την συνολικότερη αντιλαϊκή πολιτική των μνημονίων.

Την τελευταία περίοδο μάλιστα αυτά τα προβλήματα έχουν πάρει εκρηχτικό χαρακτήρα. Από το καλοκαίρι και μετά η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας και το ΤΕΕ Μαγνησίας έχουν δημοσιεύσει επανειλημμένα στοιχεία από μετρήσεις που δείχνουν ότι ο Βιολογικός Καθαρισμός δεν λειτουργεί ικανοποιητικά και ότι ο Παγασητικός διαρκώς επιβαρύνεται με ανεπεξέργαστα λύματα.

Παράλληλα σοβαρά προβλήματα αντιμετώπισε και το σύστημα υδροδότησης της πόλης κατά τις πρόσφατες μέρες του χιονιά όταν πολλές συνοικίες έμειναν χωρίς νερό για μέρες. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ήταν που ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ, Απ. Γαλάτης, πέταξε την βόμβα της παραχώρησης του Βιολογικού σε ιδιώτες σε συνέντευξη τύπου πριν από ένα περίπου μήνα.

«Συμμαχία για το Νερό»

Απέναντι σε αυτή την απειλή η αντίδραση του τοπικού κινήματος ήταν άμεση και δυναμική. Μετά από πρωτοβουλία της «Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό» δημιουργήθηκε η «Συμμαχία για το Νερό» στην οποία συμμετέχουν δεκάδες πολίτες και οργανώσεις ανάμεσά τους και το Ξεκίνημα.

Η «Συμμαχία» έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στην ενημέρωση και την κινητοποίηση κόσμου.

Συγκεντρώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο και κρυφτό των Μπεϊκών

Η πρώτη δυναμική κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 13/2 με τη συμμετοχή πάνω από 150 ανθρώπων οι οποίοι ζήτησαν τη σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου με μοναδικό θέμα το Βιολογικό και τη ΔΕΥΑΜΒ. Η δημοτική πλειοψηφία όχι μόνο αρνήθηκε αλλά και αποχώρησε από τη συνεδρίαση με πρόσχημα ένα πανό που έγραφε «Όχι στη μόλυνση του Παγασητικού – Όχι στο ξεπούλημα του Βιολογικού».

Επιπλέον, δυναμική συγκέντρωση πραγματοποίησε η «Συμμαχία» έξω από το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΥΑΜΒ την Τρίτη 14/2.

Στη συνέχεια 17 δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης καταθέσαμε από κοινού γραπτό αίτημα για σύγκλιση ειδικής συνεδρίασης.

Όπως ήταν υποχρεωμένος, βάση του κανονισμού, ο πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου, Γ. Μουλάς, συγκάλεσε σε ειδική συνεδρίαση το ΔΣ τη Δευτέρα 20/2. Όμως σε αυτή τη συνεδρίαση η παράταξη του Μπέου… δεν εμφανίστηκε προκαλώντας τεχνητά έλλειψη απαρτίας και ματαίωση της συνεδρίασης!

Συνέλευση στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου

Είναι φανερό ότι οι νταήδες δημοτικοί σύμβουλοι της μπεϊκής παράταξης –αυτοί που βρίζουν, απειλούν και προπηλακίζουν– γίνονται «λαγοί» όταν έρχονται αντιμέτωποι με κοινωνικές αντιδράσεις. Παρά το γελοίο κρυφτούλι όμως η συζήτηση άνοιξε. Οι δημοτικοί σύμβουλοι της αντιπολίτευσης, εκτός από τους δυο της ΛΑΣ (ΚΚΕ) που αποχώρησαν(!!) παραμείναμε στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να ακούσουμε τον πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ, που ήταν παρόν μαζί με άλλα μέλη του ΔΣ, και τους εκπροσώπους της Συμμαχίας για το Νερό. Στη συνέχεια πολλοί από εμάς πήραμε το λόγο.

Μέτωπο με τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ

Η μάχη για τον Βιολογικό Καθαρισμό όπως και η ευρύτερη μάχη για το νερό έχουν μέλλον μπροστά τους!

Η πολιτική της κυβέρνησης, των δανειστών και της μπεϊκής δημοτικής αρχής συγκλίνουν στην κατεύθυνση της ιδιωτικοποίησης του νερού, ανοιχτής ή συγκαλυμμένης μέσω ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Για αυτό και το κίνημα πρέπει να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα, να συσπειρώσει και να μαζικοποιήσει τις δυνάμεις του αλλά και χτίσει συμμαχίες του. Ο σημαντικότερος σύμμαχος είναι οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ. Το πρώτο βήμα έγινε με τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Δευτέρας (20/2) ανάμεσα σε μέλη του συντονιστικού της «Συμμαχίας» και σε μέλη του προεδρείου του ΔΣ των εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Στη συνάντηση καταγράφηκε η κοινή αντίθεση στα σχέδια ιδιωτικοποίησης και το κοινό αίτημα για κάλυψη όλων των αναγκών σε προσωπικό και υλικοτεχνική υποδομή με στόχο την αναβάθμιση της λειτουργίας του Βιολογικού Καθαρισμού.

Παράλληλα θεωρούμε απαραίτητο η «Συμμαχία» να προχωρήσει σε μια πλατιά και μαζική καμπάνια ενημέρωσης της τοπικής κοινωνίας για την ανάγκη υπεράσπισης του δημόσιου-δημοτικού χαρακτήρα του Βιολογικού και της ΔΕΥΑΜΒ. Αυτή η καμπάνια θεωρούμε ότι πρέπει να κορυφωθεί σε ένα μαζικό συλλαλητήριο στο κέντρο του Βόλου, μια μαζική κινητοποίηση που να βάλει ταφόπλακα στα σχέδια ιδιωτικοποίησης. Το Ξεκίνημα Βόλου θα ενισχύσει αυτή την προσπάθεια τόσο μέσα όσο και έξω από το Δημοτικό Συμβούλιο.

 

 

Φώτο1

Η Μαρία Τεχνοπούλου μίλησε εκ μέρους της «Συμμαχίας για το Νερό» στη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20/2.

U

Η τοπική οργάνωση του Ξεκινήματος στο Βόλο έχει πραγματοποιήσει ενημερωτικές εξορμήσεις στο κέντρο του Βόλου με θέμα τον Βιολογικό Καθαρισμό. Η ανταπόκριση ήταν πολύ θετική.

Φώτο3

Από τη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στο χώρο του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 20/2.

 

 

Για το θέμα που ακολούθησε ακούστε ραδιοφωνική συνέντευξη του σύντροφου Νίκου Κανελλή, στην ΕΡΑ Βόλου.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα