Βόλος: όχι στην εκχώρηση του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα!

Νίκος Κανελλής, Δημοτικός Σύμβουλος Βόλου
Μαριάνθη Κυπρίδου, σύμβουλος στη Δημοτική Κοινότητα Βόλου

 

 

ΒΙΟΛΟΓΙΚΟΣ

Η ανακοίνωση του κ. Γαλάτη ότι η δημοτική αρχή έχει αποφασίσει να δώσει τη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιώτη εργολάβο αποτελεί μια ευθεία απειλή για το περιβάλλον, τη δημόσια υγεία και την τσέπη των δημοτών. Για αυτό πρέπει να σημάνει συναγερμός για όλους τους πολίτες του Βόλου.

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜΒ ισχυρίζεται ότι αν περάσει ο Βιολογικός Καθαρισμός στα χέρια ιδιώτη εργολάβου τότε θα λειτουργεί πιο οικονομικά και πιο αποτελεσματικά για τους δημότες. Αυτό είναι ψέμα!

Η διεθνής και η ελληνική εμπειρία έχουν δείξει ότι όπου τα ιδιωτικά συμφέροντα πήραν στα χέρια τους δημόσιες υπηρεσίες το αποτέλεσμα ήταν αύξηση των τιμολογίων και χειρότερες υπηρεσίες για τους πολίτες. Η αιτία είναι ότι οι ιδιώτες επενδυτές αποσκοπούν μόνο στο δικό τους κέρδος. Και στο κυνήγι της μεγιστοποίησης του κέρδους θυσιάζουν τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, καταστρέφουν το περιβάλλον, χτυπάνε τα εργατικά δικαιώματα και είναι έτοιμοι για κάθε είδους κομπίνα.

Ο ιδιώτης επενδυτής θα επιδιώξει με κάθε τρόπο να ρίξει το κόστος λειτουργίας του Βιολογικού, με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με ελλιπές προσωπικό, χωρίς τις απαραίτητες επενδύσεις κοκ. Παράλληλα θα είναι απείρως πιο εύκολο για τον ιδιώτη επενδυτή να κρύψει τυχόν βλάβες που θα συμβούν στον Βιολογικό κάτι που θα σημαίνει διοχέτευση ανεπεξέργαστων λυμάτων στον Παγασητικό.

Επιπλέον, αν ο Βιολογικός περάσει στα χέρια ιδιώτη αυτό θα αποτελέσει ένα ποιοτικό βήμα προς την κατεύθυνση της συνολικής ιδιωτικοποίησης – εμπορευματοποίησης της ΔΕΥΑΜΒ, κάτι που έχει δρομολογηθεί από καιρό με τη γνωστή μέθοδο της «σαλαμοποίησης». Δηλαδή με τη σταδιακή εκχώρηση κομματιών της λειτουργίας της ΔΕΥΑΜΒ σε ιδιώτες (καταμέτρηση στα ρολόγια, διανομή λογαριασμών, βλάβες κοκ). Και μετά το Βιολογικό σειρά θα έχουν τμήματα της ύδρευσης, της άρδευσης κοκ.

Η δημοτική αρχή, που ελέγχεται από τον υπόδικο και σε αργία Α. Μπέο, δείχνει ότι όχι μόνο δεν αντιμάχεται το κατεστημένο, αλλά αντίθετα ότι είναι ένας πιστός υπηρέτης του. Το μεγάλο κεφάλαιο της χώρας, έχει βάλει από καιρό στο μάτι δυο βασικές πτυχές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη διαχείριση των απορριμμάτων και το νερό. Η ιδιωτικοποίηση αυτών των τομέων είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και για αυτό αποτελεί αναπόσπαστο μέρος των μνημονίων.

Άλλωστε πριν λίγους μόλις μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ νομοθέτησε το ξεπούλημα της ΕΥΑΔΑΠ και ΕΥΑΘ (με την υπαγωγή τους στο Υπερταμείο Ιδιωτικοποιήσεων) αλλά και την έμμεση ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ της χώρας μέσω υπουργικής απόφασης για τους «Γενικούς Κανόνες Τιμολόγησης-Κοστολόγησης των Υπηρεσιών Ύδατος». Για αυτό το θέμα άλλωστε καταθέσαμε και σχετική ερώτηση στο δημοτικό συμβούλιο Βόλου (στις 10/10/2016) για την οποία όμως δεν πήραμε καμία απάντηση!

Η αντίθεση μας στην παραχώρηση του Βιολογικoύ Καθαρισμού σε ιδιώτη δεν σημαίνει ότι κλείνουμε τα μάτια στα μεγάλα προβλήματα στη λειτουργία της ΔΕΥΑΜΒ σήμερα. Οι πρόσφατες πολυήμερες διακοπές νερού, οι καταγγελίες της Περιφέρειας ότι διοχετεύτηκαν ανεπεξέργαστα λύματα στον Παγασητικό και το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ είναι μερικά μόνο χτυπητά παραδείγματα.

Οι ευθύνες για την πολιτική απαξίωσης της ΔΕΥΑΜΒ βαραίνουν τις κυβερνήσεις και τις δημοτικές αρχές όλων των προηγούμενων ετών. Αυτοί επέβαλαν και επιβάλλουν τις μνημονιακές πολιτικές που οδήγησαν στην έλλειψη προσωπικού και την υποστελέχωση. Δική τους ευθύνη είναι η όλο και μεγαλύτερη παραχώρηση κομματιών της ΔΕΥΑΜΒ στα ιδιωτικά συμφέροντα σε συνθήκες αδιαφάνειας. Δική τους ευθύνη είναι και η καλλιέργεια και η προστασία των όποιων αρνητικών νοοτροπιών μέσα και στην ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ.

Η απάντηση σ’ αυτά τα προβλήματα δεν είναι η ιδιωτικοποίηση. Είναι από τη μια η επαρκής χρηματοδότηση και από την άλλη η θέσπιση κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης στη ΔΕΥΑΜΒ ώστε να χτυπηθεί η κακοδιαχείριση και η διαφθορά.

Οι δημότες του Βόλου και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ δεν έχουν τίποτα να κερδίσουν από τα σχέδια της δημοτικής Αρχής για το θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού. Για αυτό και πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού για να αποτρέψουν αυτή την προοπτική. Η παρέα του κ. Μπέου δεν έχει καμιά απολύτως δημοκρατική νομιμοποίηση να προχωρήσει σε αυτή την κατεύθυνση.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,011ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα