Ρεπορτάζ από το «Ξεκίνημα» Βόλου
Οι πρόσφατες εξελίξεις στη ΔΕΥΑΜΒ και ιδίως η ανακοίνωση της Δημοτικής Αρχής ότι θα παραχωρήσει τη λειτουργία του Βιολογικού σε ιδιώτες (δείτε σχετικά: «Βόλος: όχι στην εκχώρηση του Βιολογικού Καθαρισμού σε ιδιωτικά συμφέροντα!») ήταν η αφορμή για να δημιουργηθεί η «Συμμαχία για το Νερό» στην ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας.
Την πρωτοβουλία πήρε η «Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό» η οποία κάλεσε σε ανοιχτή συνέλευση πολίτες και συλλογικότητες την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Η συνέλευση είχε μεγάλη μαζικότητα (περίπου 60 άτομα) και σε αυτήν συμμετείχαν πέρα από την «Κίνηση» εκπρόσωποι πολιτικών οργανώσεων (ΛΑΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Πλεύση Ελευθερίας, ΣΕΚ, ΕΑΣ, «Ξεκίνημα», κ.α.) δημοτικοί, τοπικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι που βρίσκονται στην αντιπολίτευση καθώς και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές.
Στην πρώτη αυτή συνέλευση έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις του περάσματος του Βιολογικού σε χέρια ιδιωτών, το πώς αυτή η εξέλιξη είναι μέρος του σχεδίου ιδιωτικοποίησης του νερού (κάτι που προωθείται και από τη σημερινή κυβέρνηση) καθώς και το τι πρέπει να γίνει ώστε να συγκροτηθεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης.
Από την πλευρά του Ξεκινήματος τοποθετήθηκε ο σύντροφος Νίκος Κανελλής (δημοτικός σύμβουλος) καταθέτοντας μια σειρά από προτάσεις σε ότι αφορά τα επόμενα βήματα που χρειάζεται να γίνουν αλλά και σε ότι αφορά το πλαίσιο αιτημάτων.
Η πρώτη απόφαση που πάρθηκε ήταν η δημιουργία μια ανοιχτής Συντονιστικής Επιτροπής για την υλοποίηση των αποφάσεων της συνέλευσης (δείτε το δελτίο τύπου που ακολουθεί). Η Συντονιστική συνεδρίασε την Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου, με τη συμμετοχή περίπου 15 αγωνιστών και κάλεσε σε νέα συνέλευση την Τετάρτη 8 Φλεβάρη όπου και θα αποφασιστεί ένα συνολικό πλαίσιο αιτημάτων για το θέμα του Βιολογικού και της ΔΕΥΑΜΒ συνολικά ενώ θα αποφασίσει και τις πρώτες κινηματικές παρεμβάσεις.
Από την πλευρά μας ως Ξεκίνημα Βόλου έχουμε ήδη ξεκινήσει την ενημερωτική καμπάνια προς την τοπική κοινωνία. Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου πραγματοποιήσαμε την πρώτη εξόρμηση στο κέντρο της πόλης (Ερμού, Άγιος Νικόλαος) κατά την οποία μοιράσαμε εκατοντάδες προκηρύξεις για το θέμα με αρκετά θετική ανταπόκριση.
Ένα από τα συμπεράσματα της συζήτησης με αρκετό κόσμο είναι ότι η αντίσταση στην παραχώρηση του Βιολογικού σε ιδιώτες απαιτεί την ξεκάθαρη αντίθεση με την σημερινή προβληματική λειτουργίας της ΔΕΑΥΜΒ (κακοδιαχείριση, περιπτώσεις σκάνδαλα σε αναθέσεις έργων κοκ). Στη βάση αυτή είναι που προτείναμε στην πρώτη συνέλευση και στη Συντονιστική το αίτημα του εργατικού και κοινωνικού ελέγχου ως ένα κρίσιμο αίτημα για να μαζικοποιηθεί το κίνημα αντίστασης στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του Βιολογικού.
Είναι δεδομένο ότι η ιδιωτικοποίηση του νερού (ευρύτερα) είναι ένας στρατηγικός στόχος για το κεφάλαιο και τους μνημονιακούς υπηρέτες του (κυβέρνηση, ΕΕ, ΔΝΤ κλπ). Για αυτό η μάχη θα έχει μεγάλη διάρκεια και μπορεί να κερδηθεί μόνο με τη μαζική κινητοποίηση της τοπικής κοινωνίας σε συμμαχία με το εργατικό κίνημα και ειδικά τους εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ που αντιλαμβάνονται τον κίνδυνο που έχουμε μπροστά μας.
Το «Ξ» θα επιδιώξει να συνεισφέρει σε αυτό το κίνημα με τις προτάσεις του και με την κινητοποίηση των μελών και των φίλων του στις κινηματικές δράσεις. Σε αυτά τα πλαίσια θα συνεχίσουμε και την ενημέρωση των αναγνωστών μας.
Ραντεβού στη 2η συνέλευση της «Συμμαχίας για το Νερό», στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Θόλος), την Τετάρτη 8 Φλεβάρη στις 7:00μμ.
Σχετικά άρθρα