Νερό – ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση: 23/12, Χρηματιστήριο Αθηνών – συνέντευξη Π. Μπαστέα

Την Παρασκευή 23/12, θα γίνει η δεύτερη απόπειρα να συνέλθει η Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΕΥΔΑΠ, για να αποφασιστεί η διανομή 40 εκ. ευρώ από τα αποθεματικά της εταιρείας προς τους μετόχους.
Η πρώτη προσπάθεια (1/12/16) αποτράπηκε μετά από τη μαζική κινητοποίηση των εργαζομένων της ΕΥΔΑΠ, πολιτών και κινημάτων για το νερό.
Για τις 23 Δεκεμβρίου υπάρχει κάλεσμα[1] για μαζική κινητοποίηση έξω από το Χρηματιστήριο Αθηνών, που έχει οριστεί ως τόπος διεξαγωγής της Γενικής Συνέλευσης
Το «Ξεκίνημα» μίλησε για το θέμα με τον Πέτρο Μπαστέα, που είναι μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Προσωπικού της ΕΥΔΑΠ και της γραμματείας του ΣΕΚΕΣ για Δημόσια ΕΥΔΑΠ (Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων – Συνταξιούχων).

 

 

Πέτρο πες μας, τι σημαίνει η απόφαση που προωθεί η κυβέρνηση για την ΕΥΔΑΠ και για ποιο λόγο καλείτε την κινητοποίηση την Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου.

Η κυβέρνηση με το Τρίτο Μνημόνιο δεσμεύτηκε για την πώληση του 11% της ΕΥΔΑΠ (από το 27% που κατέχει το ΤΑΙΠΕΔ) στους ιδιώτες, τη μεταφορά των μετοχών του δημοσίου (34%) και του υπολοίπου 16% του ΤΑΙΠΕΔ στο Υπερταμείο και την επιστροφή στους μετόχους μέρους των αδιάθετων κερδών της ΕΥΔΑΠ (ύψους 400 εκ ευρώ).

Η απόφαση για τα 40 εκατομμύρια (σ.σ: δείτε εισαγωγικό σημείωμα) μέσα στο 2016 εντάσσεται στις υποχρεώσεις για την 2η αξιολόγηση και η κυβέρνηση επείγεται να ικανοποιήσει τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τα αποθεματικά της ΕΥΔΑΠ δημιουργούνται για να χρηματοδοτήσουν το επενδυτικό και αναπτυξιακό της πρόγραμμα, αφού η ΕΥΔΑΠ όχι μόνο δεν παίρνει κρατική χρηματοδότηση, αλλά χρηματοδοτεί ετησίως με πολλά εκατομμύρια ευρώ τον κρατικό προϋπολογισμό. Οι εργαζόμενοι αγωνιζόμαστε ώστε τα χρήματα αυτά, που προέρχονται αποκλειστικά και μόνο από τη μείωση των αποδοχών μας και από τους καταναλωτές, να χρησιμοποιηθούν για επενδύσεις στις υποδομές και την ανάπτυξη της εταιρείας, σε προσλήψεις του απαραίτητου προσωπικού και την χρηματοδότηση της απρόσκοπτης πρόσβαση στο νερό των οικονομικά και κοινωνικά αδυνάμων συμπολιτών μας.

Η κυβέρνηση μεταφέρει τον πλούτο πού δημιούργησαν οι εργαζόμενοι και οι πολίτες στους μετόχους: ο Πόλσον που κατέχει το 10% των μετοχών (σ.σ: είναι ταυτόχρονα μεγαλομέτοχος της Τράπεζας Πειραιώς) θα πάρει ένα καλό χριστουγεννιάτικο μπουναμά 4 εκατ. ευρώ ενώ το ΤΑΙΠΕΔ θα πάρει 11 εκ. ευρώ για να τα καταθέσει στη χοάνη του χρέους.

Είναι η δεύτερη προσπάθεια για να παρθεί η ίδια απόφαση καθώς η πρώτη απόπειρα μπλοκαρίστηκε από μαζική κινητοποίηση. Πως έγινε αυτό εφικτό;

Στις 1 Δεκέμβρη εργαζόμενοι και πολίτες δημιουργήσαμε μια ειρηνική, αλλά ταυτόχρονα δυναμική, «ανθρώπινη ασπίδα» ενάντια στη λεηλασία της περιουσίας της ΕΥΔΑΠ. Σίγουροι για το δίκαιο των αιτημάτων μας, ενωμένοι, χωρίς παραταξιακές περιχαρακώσεις ή αναστολές, με συμμέτοχους τα κινήματα και την κοινωνία, καταφέραμε να ακυρώσουμε τη Γενική Συνέλευση.

Δεν περιοριστήκαμε σε μια απλή διαμαρτυρία, αλλά στη δημιουργία γεγονότων με πολιτικό και κοινωνικό αντίκτυπο, ώστε ο αντίπαλος να καταλάβει ότι δεν «παίζει» μόνος του, αλλά θα μας βρίσκει απέναντί του, όταν και όπου η περιουσία και ο δημόσιος χαρακτήρας της ΕΥΔΑΠ απειλούνται.

Τι θέλουν να κάνουν η κυβέρνηση και οι δανειστές με το νερό και ποια πιστεύεις ότι πρέπει να είναι η απάντηση των εργαζομένων και της κοινωνίας;

Πρώτον να βάλουν χέρι στη δημόσια περιουσία, ώστε τα έσοδα που δημιουργούνται να πηγαίνουν στην αποπληρωμή του χρέους.

Αυτός είναι ο πιο σίγουρος τρόπος αποπληρωμής του μιας και η φοροδοτική ικανότητα των εργαζομένων μειώνεται. Δεύτερον θέλουν η ιδιοκτησία και διαχείριση των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης να περάσει στα χέρια των ιδιωτών, είτε με τη μορφή του Υπερταμείου, είτε με την παράδοση του μάνατζμεντ (το έχουν υποσχεθεί στους Γάλλους) είτε με την ολοκληρωτική μεταφορά της πλειοψηφίας των μετοχών στους ιδιώτες στο όνομα της «ανάπτυξης».

Το νερό στην Ελλάδα αποτελεί, εν δυνάμει, ένα Ελ Ντοράντο κερδοφορίας για το κεφάλαιο.

Βασική προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι να κάμψουν την αντίσταση της κοινωνίας. Αλλά μέχρι τώρα δεν φαίνεται να το καταφέρνουν. Εμείς αισιοδοξούμε και ζητάμε την ενεργή συμπαράσταση όλων, ώστε όχι μόνο το νερό να μην ιδιωτικοποιηθεί, αλλά να καταφέρουμε να παραμείνει υπό δημόσια ιδιοκτησία και λειτουργεία.

 

 

 

Σημειώσεις
http://sekes-eydap.gr/ανακοίνωση-σεκεσ-ολοι-την-παρασκευή-2312/

 


Σχετικά άρθρα

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα