4 χρόνια από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής

4 χρόνια έχουνε περάσει από την έναρξη της δίκης της Χρυσής Αυγής για την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργάνωσης. Η δίκη ξεκίνησε στις 20 Απρίλη του 2015, με 69 μέλη και στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης να κάθονται στο σκαμνί του κατηγορούμενου, στους οποίους συμπεριλαμβάνεται ολόκληρη η τότε κοινοβουλευτική ομάδα της Χρυσής Αυγής.

H δίκη σήμερα βρίσκεται στην τελική ευθεία, καθώς βρισκόμαστε στην διαδικασία όπου οι μάρτυρες υπεράσπισης της ναζιστικής οργάνωσης (όπως για παράδειγμα ο οδοντίατρος του Μιχαλολιάκου, ο επιστημονικός συνεργάτης του Ηλιόπουλου, γαμπροί και νονοί των κατηγορουμένων, αλλά και υπάλληλοι της Χρυσής Αυγής) καλούνται να καταθέσουν. Οι περισσότεροι μάλιστα μιλάνε κυρίως για τον χαρακτήρα των κατηγορουμένων και όσο αφορά τα «καυτά» σημεία είτε δεν θυμούνται, είτε δεν άκουσαν.

Παρόλα αυτά έχουν βγει πολύτιμα συμπεράσματα από τις μέχρι τώρα δικασίμους.

Τα αδιάψευστα στοιχεία που καίνε τη Χρυσή Αυγή

Οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων ήταν επίσης αποκαλυπτικές. 5 πρώην μέλη της οργάνωσης, κατέθεσαν οτιδήποτε γνωρίζουν σχετικά με τη δράση, την εκπαίδευση, την ιεραρχία.

Άσκηση βίας ακόμα και στα ίδια τα μέλη προκειμένου να σκληραγωγηθούν, στρατιωτικού τύπου εκπαίδευση από στελέχη της ηγεσίας και ναζιστική προπαγάνδα.

Οι καταθέσεις μαρτύρων, τα βίντεο και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των στελεχών της οργάνωσης που ακούστηκαν και προβλήθηκαν στη συνέχεια επιβεβαιώνουν τον εγκληματικό και ναζιστικό της χαρακτήρα.

Όσο κι αν επέμεναν στην αρχή της δίκης, ο φύρερ Μιχαλολιάκος και η παρέα του, ότι κάποια στοιχεία της δικογραφίας που είχαν διαρρεύσει στα ΜΜΕ αποτελούσαν προϊόν μοντάζ, τα βίντεο από τους σκληρούς δίσκους των κατηγορουμένων και οι τηλεφωνικές συνομιλίες των χρυσαυγιτών, δεν άφησαν πολλά περιθώρια αμφιβολίας.

Το βίντεο από τη μελέτη του γραφείου Forensic Architecture που παρουσιάζει όλη τη χρονική σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στη δολοφονία του Π. Φύσσα με οπτικοακουστικό υλικό από κάμερες ασφαλείας, τις ηχητικές διαβιβάσεις της αστυνομίας και του ΕΚΑΒ και τις μαρτυρίες των αυτοπτών μαρτύρων, έχει συμβάλει καθοριστικά ώστε να αποκαλυφθεί όχι μόνο ο τρόπος με τον οποίο έδρασε η Χρυσή Αυγή, αλλά και ο ύποπτος ρόλος των αστυνομικών που ήταν παρόντες στο σημείο.

Οι καθυστερήσεις των Χρυσαυγιτών και η επανεμφάνιση των ταγμάτων εφόδου

Από την άλλη οι Χρυσαγίτες καθυστερούν τις διαδικασίες, καθώς υποβάλουν στο δικαστήριο τις κοινοβουλευτικές ερωτήσεις των βουλευτών της Χρυσής Αυγής οι οποίες δεν έχουν καμία σχέση με τη δίκη. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι αφιερώθηκαν 8 δικάσιμοι για να διαβαστούν 2.182 κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που είχε κάνει ο Λαγός.

Με αυτό τον τρόπο, επί της ουσίας προσπαθούν να παίξουν καθυστερήσεις μέχρι όπως ελπίζουν να δημιουργηθεί ένα πιο ευνοϊκό πολιτικό κλίμα για αυτούς, μετατρέποντας ταυτόχρονα την δίκη σε παρωδία ώστε να μην ασχοληθεί η κοινωνία μαζί τής.

Την ίδια ώρα όμως, τα τάγματα εφόδου της Χρυσής Αυγής κάνουν πάλι την επανεμφάνισή τους στους δρόμους. Μπορεί να μην έχουμε την ίδια συχνότητα επιθέσεων, όπως την περίοδο λίγο πριν τη δολοφονία του Π. Φύσσα, αλλά είναι εμφανής η κινητικότητα που έχει καταγραφεί το τελευταίο διάστημα.

Όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της δίκης το προσωπείο της Χρυσής Αυγής θα ραγίζει όλο και περισσότερο και θα επιβεβαιώνεται ότι πρόκειται για μια ναζιστική εγκληματική οργάνωση.

Το αντιφασιστικό κίνημα μέσα από τη δράση του πρέπει να πιέσει για μια όσο το δυνατόν πιο σκληρή καταδίκη και να διασφαλίσει ότι θα πεταχτούν στα σκουπίδια της ιστορίας όπου ανήκουν.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα