11 Γενάρη: η πρώτη κινητοποίηση ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια – Πρέπει να έχει συνέχεια!

Την Πέμπτη 11 Γενάρη οργανώθηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις φοιτητών ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης  να παρακάμψει το άρθρο 16 του Συντάγματος και να επιτρέψει την ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων, μέσω του σχεδίου νόμου με τον προκλητικό τίτλο «Ελεύθερο Πανεπιστήμιο».

Η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων αποτελεί διαχρονική απαίτηση της άρχουσας τάξης. Μετά την αδυναμία τους να περάσουν την αναθεώρηση του Συντάγματος από τη βουλή, κάτι που απαιτεί πλειοψηφία 2/3, μπροστά στο κίνημα του 2006-7 που υποχρέωσε το ΠΑΣΟΚ σε αναδίπλωση, αναζήτησαν άλλους δρόμους για να την επιβάλλουν.

Η υποχρηματοδότηση της δημόσιας παιδείας, η προπαγάνδα για τα οφέλη της «ιδιωτικής πρωτοβουλίας» και η νομοθεσία που επέτρεψε την εξίσωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε απόφοιτους αναγνωρισμένων κολλεγίων και απόφοιτους δημόσιων πανεπιστημίων, έστρωσαν τον δρόμο ώστε σήμερα, η κυβέρνηση με ακόμα μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση να επιτίθεται στα δημόσια πανεπιστήμια.

Η πρώτη απάντηση του φοιτητικού κινήματος είναι ελπιδοφόρα για τη συνέχεια, αφού οι πρώτες κινητοποιήσεις ήταν αρκετά μαζικές, ειδικά αν λάβουμε υπόψη ότι καλέστηκαν την πρώτη εβδομάδα μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, με λίγες μόνο μέρες για να γίνουν συνελεύσεις και να οργανωθούν και λίγο πριν τις εξεταστικές περιόδους που πάντα επηρεάζει τις κινητοποιήσεις. Την ίδια ώρα δυστυχώς, δεν έλειψαν οι προβληματικές συμπεριφορές των αριστερών παρατάξεων που σε κάποιες πόλεις διέσπασαν τις κινητοποιήσεις με αποτέλεσμα να γίνουν δύο πορείες.

Αυτού του  είδους η στάση από τις παρατάξεις που θα έπρεπε να κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να μαζικοποιούν τις κινητοποιήσεις, αφήνοντας πίσω τους, τους εσωτερικούς και ανούσιους ανταγωνισμούς τους, πρέπει να αλλάξει άμεσα για να μπορέσει το φοιτητικό κίνημα να αναπτυχθεί. Αλλιώς, θα απογοητεύσουν όσους/ες φοιτητές/τριες έχουν διάθεση να αγωνιστούν.

Αθήνα

Χιλιάδες κόσμος, φοιτητές αλλά και εργαζόμενοι που στάθηκαν αλληλέγγυα στο πλευρό τους, βγήκαν στους δρόμους και διαδήλωσαν για να υπερασπιστούν τον δημόσιο χαρακτήρα των πανεπιστημίων. Τα συνθήματα που κυριάρχησαν ήταν:

«Κυριάκο, Πιερακάκη, ακούστε το καλά, αυτό το νομοσχέδιο θα μείνει στα χαρτιά»

«Ξυπνάει ο εφιάλτης του 6 και του 7, αυτό το νομοσχέδιο θα πέσει στη φωτιά»

Τα μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων όπως του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής, του Καποδιστριακού και του Πολυτεχνείου ήταν πολύ μαζικά, ενώ συμμετείχαν με δικά τους πανό μαθητές/τριες αλλά και δάσκαλοι και καθηγητές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις συνολικά περίπου 1.500 άτομα. Δυστυχώς, είναι μια από τις περιπτώσεις όπου έγιναν δύο διαφορετικές πορείες, η μία από τις δυνάμεις των ΕΑΑΚ και των υπόλοιπων σχημάτων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και της αναρχίας, ενώ η άλλη από την ΠΚΣ. Και στις δύο πορείες συμμετείχαν σωματεία εκπαιδευτικών μέσης εκπαίδευσης, αλλά και μαθητές/τριες, στέλνοντας το μήνυμα πως η επίθεση σε έναν τομέα της παιδείας, είναι επίθεση συνολικά στην παιδεία.

Παρά τη διασπαστική στάση των φοιτητικών παρατάξεων, η συμμετοχή στις πορείες στις συνθήκες που πραγματοποιήθηκαν είναι σημαντικός.

Πάτρα

Αντίστοιχα και στην Πάτρα, ΠΚΣ και ΕΑΑΚ έκαναν ξεχωριστές πορείες, στις οποίες συμμετείχαν κάποιες 100άδες φοιτητών/τριων, που για τα δεδομένα της πόλης είναι καλή συμμετοχή.

Τις προηγούμενες ημέρες σε κάποιες σχολές πραγματοποιήθηκαν συνελεύσεις με αποφάσεις για συμμετοχή στην πορεία, αλλά σε άλλες σχολές δεν συγκεντρώθηκε αρκετός κόσμος ώστε να πραγματοποιηθούν συνελεύσεις. Με την εξεταστική να ξεκινάει σύντομα και τη στάση των αριστερών φοιτητικών παρατάξεων, οι επόμενες μέρες θα αποτελέσουν στοίχημα για το κίνημα.

Βόλος

Σε μαχητικό κλίμα και με δυνατό παλμό πραγματοποιήθηκε και στο Βόλο φοιτητική συγκέντρωση και πορεία. Την πορεία καλούσαν μια σειρά Φοιτητικοί Σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Αρχιτέκτονες, Γλωσσικών & Διαπολιτισμικών Σπουδών, Ηλεκτρολόγοι, Πολιτισμού, Χωροταξίας κα) είτε με αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων είτε με αποφάσεις ΔΣ. Στην πορεία συμμετείχαν περίπου 150 φοιτήτριες/ες, διδάσκοντες, διοικητικοί υπάλληλοι του ΠΘ καθώς αλλά και μαθητές. Η συμμετοχή αυτή ήταν σημαντική με δεδομένο ότι πολλοί φοιτητές/τριες δεν έχουν επιστρέψει ακόμη στο Βόλο και υπήρχαν λίγες ημέρες για να προετοιμαστεί η πορεία αλλά και οι Γενικές Συνελεύσεις πριν από αυτή.

Ανάγκη να υπάρξει συνέχεια!

Παρά τις αδυναμίες, ο αγώνας ενάντια στα ιδιωτικά πανεπιστήμια είναι σημαντικό να συνεχιστεί.

Η Φοιτητική Αριστερά χρειάζεται καταρχάς να προχωρήσει σε μια εντατική εκστρατεία ενημέρωσης των φοιτητών/τριων. Επίσης είναι σημαντικό να κάνει κοινές προτάσεις με στόχο τη μαζικοποίηση και την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων. Για να γίνει αυτό χρειάζεται να φτιαχτεί Συντονιστικό Φοιτητικών Συλλόγων που να μην είναι ελεγχόμενο από μια παράταξη αλλά να λειτουργεί πραγματικά δημοκρατικά, να συσπειρώσει τους πιο μαχητικούς φοιτητές/τριες και να κάνει προτάσεις προς τις Γενικές Συνελεύσεις με στόχο την κλιμάκωση του αγώνα. Για αυτό χρειάζεται:

  • Να γίνουν Γενικές Συνελεύσεις σε κάθε Πανεπιστήμιο και κάθε σχολή που δεν έγινε πριν τις 11 Γενάρη.
  • Οι αριστερές παρατάξεις να συνεργαστούν και να κάνουν κοινές προτάσεις.
  • Να προχωρήσουμε σε καταλήψεις που να ξεκινάνε από ολιγοήμερες και να κλιμακώνονται σε διαρκείας όσο το κίνημα μαζικοποιείται.
  • Να δημιουργηθούν δημοκρατικά Συντονιστικά Φοιτητικών Συλλόγων που να αναλάβουν τον συντονισμό του Φοιτητικού Κινήματος και το χτίσιμο κοινού μετώπου με την υπόλοιπη εκπαιδευτική κοινότητα και το εργατικό κίνημα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα