Array

Ζωντανή και Δημόσια ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ


Του Γιώργου Κασαμπαλάκου

Οι εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία είναι ραγδαίες. Ο υπουργός μεταφορών Χατζηδάκης, δρομολόγησε το κλείσιμο της εταιρίας και το παρουσίασε ως δήθεν αποτέλεσμα των ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κοκ – πάντως όχι των δικών του και της κυβέρνησης.

Ώστε να είναι …

Η θέση μας για την Ολυμπιακή είναι πάγια και ίδια με αυτήν για κάθε κομμάτι δημόσιας περιουσίας που ξεπουλιέται : Θέλουμε την Ολυμπιακή να παραμείνει ζωντανή και δημόσια, γιατί μόνο έτσι θα μπορέσει να επιτελέσει το κοινωνικό της έργο, που είναι η εξυπηρέτηση των πολιτών, προσφέροντας φτηνές και ασφαλείς υπηρεσίες.

… οικονομική…

Το επιχείρημα που λέγεται από διάφορους «ειδήμονες» για την πτώση τιμών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών που μόνο με τις ιδιωτικοποιήσεις και τον ανταγωνισμό μεταξύ των ιδιωτών μπορεί να επιτευχθεί, έχει αρχίσει ήδη να αποδεικνύεται πόσο ψεύτικο είναι. Το παράδειγμα των ιδιωτικοποιήσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, είναι αποκαλυπτικό: το κόστος της τηλεφωνίας τα τελευταία χρόνια ανέβηκε κατά τουλάχιστον 50%, τι κι αν η αγορά τηλεφωνίας έχει απελευθερωθεί πλήρως. Αλλά και τα διεθνή παραδείγματα της ιδιωτικοποίησης των τρένων σε Μ. Βρεττανία, όπου τα εισιτήρια ανέβηκαν κατά 100%, ή της ιδιωτικοποίησης του ηλεκτρικού ρεύματος στις Η.Π.Α., όπου επίσης η τιμή σημείωσε κατακόρυφη άνοδο, είναι ενδεικτικά του ότι καλή ποιότητα και χαμηλές τιμές μπορούμε να έχουμε μόνο με την διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα στην οικονομία και την παραγωγή, υπό τον όρο βέβαια ότι υπάρχει διαφάνεια και έλεγχος των γραφειοκρατών από την κοινωνία και το εργατικό κίνημα.

… εξυπηρετική για τους πολίτες…

Άλλωστε για τους εργαζόμενους και προπάντων για τους κατοίκους διάφορων ακριτικών περιοχών, η μετακίνησή μας είναι ένα δημόσιο αγαθό, το οποίο δεν μπορεί να έχει ως βάση το κέρδος. Πρέπει το κράτος να χρηματοδοτεί τον δημόσιο αερομεταφορέα ώστε να μπορούν οι κάτοικοι του ακριτικού Καστελόριζου να μεταφερθούν στο νοσοκομείο της Αθήνας άμεσα αν παραστεί ανάγκη.

Δημόσιο λοιπόν ίσον φτηνό, γιατί τα δημόσια αγαθά δεν μπορούν είναι αντικείμενα κερδοσκοπικής εκμετάλλευσης.

…και ασφαλής

Τα παραπάνω παραδείγματα των ιδιωτικοποιήσεων που έχουμε αναφέρει, έχουν και άλλη μια πτυχή: την υποβάθμιση της ποιότητας των υπηρεσιών.

Τα σιδηροδρομικά ατυχήματα στην Αγγλία έχουν γίνει τακτικό φαινόμενο, αφού κανείς δεν συντηρεί ράγες και μηχανές. Τα μπλακάουτ στην Αμερική είναι επίσης κάτι πολύ συνηθισμένο μετά την «απελευθέρωση» της αγοράς ενέργειας. Στις αερομεταφορές υπάρχουν τέτοια περιθώρια; Αν ένα αεροσκάφος δεν συντηρείται σωστά θα πέσει, όπως έπεσε το αεροπλάνο της HELIOS.

Οι διάφορες αεροπορικές εταιρίες χαμηλού κόστους περικόπτουν τα έξοδα συντήρησης και τη συχνότητα των τεχνικών ελέγχων, για να μπορέσουν να μειώσουν τα κόστη. Στην Ολυμπιακή, οι έλεγχοι είναι τακτικότατοι και αυτό είναι αποτέλεσμα της ύπαρξης δυνατών σωματείων, που φροντίζουν για να γίνονται όλα τα απαραίτητα ώστε να είναι ασφαλείς οι πτήσεις.

Διατήρηση όλων των θέσεων εργασίας – μονιμοποίηση των συμβασιούχων

Βέβαια, κεντρικό ζήτημα είναι αυτό των εργαζομένων στην επιχείρηση. Και εδώ πρέπει να μην πιστεύουμε την επίσημη προπαγάνδα κυβερνήσεων και καναλαρχών, πως τάχα οι εργαζόμενοι είναι προνομιούχοι που αμείβονται με παχυλούς μισθούς. Σίγουρα υπάρχουν και αυτοί, που τα κόμματα εξουσίας τους τοποθέτησαν σε διευθυντικές θέσεις και αποτελούν προνομιούχους. Ας μην ξεχνάμε όμως πως η Ολυμπιακή έχει να προσλάβει μόνιμο προσωπικό από 1984 και πως από τους περίπου 10.000 εργαζόμενους σε όλες τις υπηρεσίες, μόνο οι 2.500 είναι μόνιμοι ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι συμβασιούχοι.

Αν η Ο.Α. κλείσει, η εθελούσια έξοδος και η μετάταξη θα εφαρμοστούν μόνο για τους μόνιμους. Οι συμβασιούχοι θα πεταχτούν κυριολεκτικά στο δρόμο.

Στον αγώνα που δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση, είναι απαραίτητος ο συντονισμός με τους υπόλοιπους εργαζόμενους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα που βρίσκονται στους δρόμους αυτή την εποχή, λόγω των αντιασφαλιστικών μέτρων που προωθεί η κυβέρνηση.

Οι προτάσεις πάλης του “Ξ”:

  • Όχι στο κλείσιμο, όχι στην ιδιωτικοποίηση της Ολυμπιακής
  • Εξεταστική επιτροπή κάτω από τον έλεγχο των εργαζομένων και του ευρύτερου συνδικαλιστικού κινήματος για να αποκαλυφθούν τα σκάνδαλα. 
  • Το δημόσιο να πληρώσει τα χρέη του στην Ολυμπιακή – που ισοδυναμούν με 4 φορές τα χρέη της ΟΑ στο δημόσιο. 
  • Η διοίκηση της ΟΑ να ελέγχεται από τους ίδιους τους εργαζόμενους – όχι στις υπερεξουσίες, τα προνόμια και τη διαφθορά των διοικούντων. 
  • Πλήρης διαφάνεια στη λειτουργία της ΟΑ. Κοινωνικός έλεγχος, ανοικτός και δημόσιος, από συμβούλια που να εκπροσωπούν το επιβατικό κοινό, κοινωνικούς φορείς, επιστημονικούς φορείς και το ευρύτερο εργατικό κίνημα. 
  • Έμφαση στην ασφάλεια και την καλή λειτουργία και οργάνωση των πτήσεων. 
  • Ανοιχτό κάλεσμα των εργαζομένων της ΟΑ στο επιβατικό κοινό για κοινό μέτωπο με στόχο τη διασφάλιση του δημοσίου/κοινωνικού χαρακτήρα της ΟΑ. 
  • Δημοκρατία στα συνδικάτα. Εκλογές επιτροπών δράσης και συντονισμού από γενικές συνελεύσεις των εργαζομένων. Έλεγχος και ανάκληση όσων συνδικαλιστών ασκούν συνδιοίκηση, εμπλέκονται στη διαφθορά και το ρουσφέτι, κοιτάνε την προσωπική τους καριέρα και εξυπηρετούν μικροκομματικά συμφέροντα. 
  • Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων.
Σημ. Στο site του Ξ μπορείτε να δείτε πιο εκτενές άρθρο για την ΟΑ (www.xekinima.org 20/12/07). Για μια συνολική προσέγγιση, αναλυτική και ιστορική, ζητείστε την μπροσούρα του Ξ «Βασικά Ζητήματα του Εργατικού Κινήματος».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα