Της Σύνταξης του «Ξ» από το νέο τεύχος του «Ξ» (τεύχος 562) που κυκλοφόρησε σήμερα Παρασκευή 21 Οκτώβρη.
Την Παρασκευή 21/10, είναι προγραμματισμένη η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής στην οποία θα συζητηθεί το «απόρρητο» πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για το ζήτημα των υποκλοπών.
Το απόρρητο αυτό πόρισμα το συνέταξε μόνη της η ΝΔ!
Πρόκειται για μια υπόθεση που εξελίσσεται σε παρωδία μετατρέποντας την όλη υπόθεση σε ένα τεραστίων διαστάσεων σκάνδαλο!
Η ΝΔ δεν δέχτηκε να καταθέσουν μάρτυρες που είχαν καλέσει τα άλλα κόμματα στην Εξεταστική, προβάλλει διαρκώς το «απόρρητο» του ζητήματος των παρακολουθήσεων για να αποφύγει την ουσία, δεν υπάρχει καμία λογοδοσία για το τι έχει συμβεί, με αποτέλεσμα ούτε καν τα κόμματα του κατεστημένου που βρίσκονται στην αντιπολίτευση να μην έχουν ακριβή εικόνα για τα γεγονότα. Πόσο μάλλον η υπόλοιπη κοινωνία.
Η υπόθεση πλημμύρισε τα ΜΜΕ τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ και ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης κατάγγειλε ότι βρέθηκε το λογισμικό παρακολούθησης Predator στο κινητό του τηλέφωνο.
Αυτή δεν ήταν η μόνη περίπτωση παράνομης παρακολούθησης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΕΥΠ) – ωστόσο επειδή αφορούσε «υψηλό» πολιτικό πρόσωπο, δεν μπορούσε (σε πρώτη φάση) να «μείνει στα ψιλά». Ακολούθησε η παραίτηση του διοικητή της ΕΥΠ Παναγιώτη Κοντολέοντα και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη, ενώ η υπόθεση έφτασε στα μεγαλύτερα διεθνή ΜΜΕ όπως οι Financial Times και οι New York Times.
Ιστορίες παρακολουθήσεων
Η υπόθεση των υποκλοπών και των παράνομων παρακολουθήσεων δεν είναι καθόλου πρόσφατη στην Ελλάδα.
Πριν σχεδόν 20 χρόνια, το 2004 είχε ξεσπάσει ένα ανάλογο σκάνδαλο, αυτό της «Vodafone», χωρίς ποτέ να έρθουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία όσων παρακολουθούνταν και ποιοι ήταν αυτοί που τους παρακολουθούσαν. Από όσα έχουν δημοσιευτεί είναι γνωστό ότι παρακολουθούνταν πάνω από 100 τηλέφωνα, υπήρχε ανάμειξη της αμερικάνικης πρεσβείας, ενώ ο θάνατος του υπαλλήλου της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη, υπεύθυνου για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας, που αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, τελικά με νέα δικαστική απόφαση αποκαλύφθηκε ότι ήταν δολοφονία.
Σήμερα, πέρα απ’ την υπόθεση Ανδρουλάκη, ξεχωρίζουν οι παρακολουθήσεις των δημοσιογράφων Θανάση Κουκάκη και Σταύρου Μαλιχούδη.
Ο Θ. Κουκάκης ερευνούσε υποθέσεις οικονομικών εγκλημάτων, ξέπλυμα μαύρου χρήματος κλπ στις οποίες οι αρχές είχαν «περίεργη» συμπεριφορά (παύση διώξεων, ένταξη υπόπτων σε αναπτυξιακούς νόμους, απόρρητες δαπάνες υπουργείων κ.α.).
Ο Σταύρος Μαλιχούδης προσπαθούσε να εντοπίσει στη Κω ένα 12χρονo αγόρι από τη Συρία, τη ζωγραφιά του οποίου είχε δημοσιεύσει στο εξώφυλλό της η γαλλική εφημερίδα Le Monde και διαπίστωσε ότι παρακολουθείται μέσω αποκαλύψεων ενός ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.
Αρχές Σεπτέμβρη κατέθεσε μήνυση και ο πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ότι έλαβε στο κινητό του τον ίδιο σύνδεσμο (link) με μήνυμα που έλαβαν και οι Ανδρουλάκης-Κουκάκης, με τον οποίο ενεργοποιείται η εγκατάσταση του Predator.
Ακόμα, στην Εξεταστική ζήτησε και το ΚΚΕ να συμπεριληφθεί η υπόθεση των παρακολουθήσεων του 2016 που είχε γίνει στο τηλεφωνικό κέντρο των γραφείων του.
Κι αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, οι εντολές της ΕΥΠ για 15.000 παρακολουθήσεις μόνο μέσα στο 2021 δίνουν μια εικόνα για την… ποιότητα της Δημοκρατίας εν έτει 2022.
***
Το διαδικαστικό σκέλος της εξέλιξης με την Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, δεν αναμένεται να έχει πολύ ενδιαφέρον. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν δώσει ήδη τα δικά τους πορίσματα στη δημοσιότητα –που εστιάζουν στις ευθύνες του Μητσοτάκη κατηγορώντας τον ότι «γνώριζε»– και αναδεικνύουν διάφορες πτυχές.
Η ΝΔ θα επιμείνει ότι «όλα έγιναν νόμιμα» και θα κρύψει τις ευθύνες της πίσω από το «απόρρητο» και τους «λόγους εθνικής ασφάλειας». Στην πραγματικότητα θέλει να συγκαλύψει το σκάνδαλο.
Για τους εργαζόμενους, τη νεολαία και την πλειοψηφία της κοινωνίας ευρύτερα, αυτό που έχει αξία να σημειωθεί, είναι ότι η υπόθεση των υποκλοπών είναι μια ακόμη απόδειξη του αντιδημοκρατικού κατήφορου που βιώνουμε την τελευταία περίοδο. Αυτό φυσικά δεν αφορά μόνο τις (τεράστιες) ευθύνες της τωρινής κυβέρνησης και του Μητσοτάκη – το σκάνδαλο είναι διαχρονικό και βαθύτερο. Μ’ αυτήν την έννοια δεν πρόκειται κάποια «εξεταστική επιτροπή» της Βουλής να φτάσει στη ρίζα του.
Οι παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, πολιτικών και απλών πολιτών, η λογοκρισία στα μέσα ενημέρωσης και τα social media, η διαρκώς εντεινόμενη κρατική καταστολή και αστυνομική αυθαιρεσία, αποτελούν τη νέα «κανονικότητα» που θέλει να επιβάλει το σύστημα.
Αυτό είναι το «μέσο» για να κρατήσει την κοινωνία καθηλωμένη και να περιορίσει τις κοινωνικές αντιστάσεις, έτσι ώστε να κάνει η κυβέρνηση τη δουλειά για την οποία προορίζεται: να περνάει αντεργατικά και αντιεκπαιδευτικά μέτρα, νόμους που οδηγούν στην καταστροφή του περιβάλλοντος και γενικότερα όλες εκείνες τις πολιτικές υπέρ των συμφερόντων του ιδιωτικού κεφαλαίου.
Για αυτούς και άλλους τόσους λόγους είναι που πρέπει να βρουν την κοινωνία απέναντί τους.