Βιασμός – ΑΤ Ομόνοιας: Η καταγγελία εγκλημάτων σεξιστικής βίας να βγει από τα αστυνομικά τμήματα

Ανακοίνωση του «Ξ»

Υπάρχουν κάποιες ειδήσεις που αποδεικνύουν πως στην αυθαιρεσία, τη βία και τον σεξισμό της αστυνομίας δεν υπάρχει «πάτος». Ο βιασμός της 19χρονης κοπέλας από αστυνομικούς μέσα στο ΑΤ Ομόνοιας είναι μια από αυτές. 

Τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του γυναικείου κινήματος, έχουν γίνει γνωστά μια σειρά περιστατικών όπου αστυνομικοί έχουν αποτρέψει γυναίκες θύματα βίας να κάνουν καταγγελία

Το καλοκαίρι του 2021, το περιστατικό με την κοπέλα θύμα trafficking από αστυνομικό, έφερε για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο τη συμμετοχή αστυνομικών σε διάφορα εγκληματικά κυκλώματα, ανάμεσά τους και σωματεμπορίας. Συμμετοχή αστυνομικών αποκαλύπτεται σταδιακά και στο κύκλωμα που εξέδιδε το 12χρονο παιδί από τον Κολωνό.   

Το Αστυνομικό Τμήμα Ομόνοιας είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες για τη βία και τον εξευτελισμό των προσαχθέντων και κρατουμένων, ιδιαίτερα μεταναστών, για την εμπλοκή αστυνομικών που υπηρετούν σε αυτό σε εγκληματικά κυκλώματα, κ.α. Είναι γνωστό ακόμα και για δολοφονίες. 

Ο 34χρονος Νιγηριανός μετανάστης Ebuka Mamasubek πέθανε μέσα σ’ αυτό το ΑΤ το 2019. Oι αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που συμμετείχαν στον δολοφονικό ξυλοδαρμό του Ζακ Κωστόπουλου ήταν από το συγκεκριμένο τμήμα.  

Το ΑΤ Ομόνοιας δεν είναι το μόνο τμήμα κολαστήριο, ενώ η αστυνομική βία και αυθαιρεσία συνολικά έχει χτυπήσει τα τελευταία χρόνια και πάλι κόκκινο. Τα παραδείγματα είναι ατέλειωτα. Από τη βίαιη καταστολή των διαδηλώσεων, μέχρι την επίθεση αστυνομικών σε οικογένειες στην Πλατεία της Νέας Σμύρνης την περίοδο της πανδημίας, την εισβολή στο σπίτι του δεξιού σκηνοθέτη Δ. Ινδαρέ επειδή γειτνίαζε με κατάληψη που ήθελαν να εκκενώσουν και την εκδικητική σύλληψή του όταν τους ζήτησε ένταλμα. 

Καμία Ανοχή – Καμία Συγκάλυψη

Τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί είναι αδιάσειστα. Aνάμεσά τους περιλαμβάνεται και κομμάτι του βιασμού που καταγράφηκε από την κάμερα που φορούσε ο ένας από τους δυο αστυνομικούς. Κι όμως οι δυο αστυνομικοί αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι τη δίκη! 

Το σύστημα προστατεύει για μια ακόμα φορά τα παιδιά του!  

Την ίδια στιγμή οι δικηγόροι των δυο αστυνομικών, Κούγιας και Ζορμπάς, προβάλλουν όλα τα σεξιστικά στερεότυπα που υπάρχουν γύρω από τον βιασμό για να τους αθωώσουν και να ρίξουν την ευθύνη στο θύμα. 

Το γεγονός ότι η κοπέλα δεν αντιστάθηκε την ώρα του βιασμού της, προβάλλεται ως απόδειξη ότι δεν υπήρχε βιασμός. Ωστόσο το φαινόμενο του «παγώματος» σε συνθήκες κινδύνου είναι πολύ συχνό ανάμεσα στις γυναίκες θύματα, όπως και ανάμεσα στα θύματα άλλων εγκλημάτων. Αυτός είναι και ένας από τους λόγους που ο ορισμός του βιασμού έχει αλλάξει στα νομικά συστήματα σε πολλές χώρες του κόσμου. Ο βιασμός δεν ορίζεται σαν σεξουαλική πράξη που έγινε παρά την αντίσταση του θύματος. Ορίζεται ως σεξουαλική πράξη χωρίς συναίνεση. 

Επιπλέον, το γεγονός ότι η κοπέλα μιλούσε με τους δυο αστυνομικούς, ενδεχομένως και φλέρταρε κάποιον από αυτούς χρησιμοποιείται επίσης σαν απόδειξη ότι δεν υπήρχε βιασμός. Ωστόσο η γνωριμία και το φλερτ με κάποιον σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι υπάρχει συναίνεση για σεξ. 

Η διαστρέβλωση και τα ψέματα των υπερασπιστών των αστυνομικών δεν έχουν όρια. Ο Κούγιας είπε ότι η ιατροδικαστική εξέταση δεν βρήκε στην κοπέλα «ούτε ένα μώλωπα», όταν έχει γίνει γνωστό ότι η κοπέλα αιμορραγούσε κατά τον βιασμό της και ότι η ιατροδικαστική εξέταση βρήκε στοιχεία κακοποίησης και βιασμού.  

Τα αστυνομικά τμήματα δεν είναι ασφαλή για τα θύματα βίας

Ο βιασμός της 19χρονης κοπέλας στο ΑΤ Ομόνοιας έγινε σ’ ένα δωμάτιο που βρίσκεται δίπλα από το γραφείο ενδοοικογενειακής βίας. Αυτή η εικόνα συμβολίζει από μόνη της το γεγονός ότι τα αστυνομικά τμήματα δεν μπορούν να θεωρούνται ασφαλείς χώροι για τα θύματα σεξιστικής βίας.

Πώς θα μπορούσε άλλωστε να είναι ασφαλής χώρος ένα σώμα που ο βασικός του ρόλος είναι να ασκεί βία και να καταστέλλει όχι το έγκλημα –του οποίου αποτελεί συχνά κομμάτι– αλλά τα κινήματα και όσες/ους παλεύουν ενάντια στο σεξισμό και την πατριαρχία, τον ρατσισμό και την Ακροδεξιά, τις αντεργατικές πολιτικές, τον περιορισμό των ελευθεριών και των δικαιωμάτων μας. 

Ένα τέτοιο σώμα δεν μπορεί, σαν σύνολο, να ευαισθητοποιηθεί, ούτε να εκπαιδευτεί για να αντιμετωπίζει τα θύματα σεξιστικής βίας με τον τρόπο που πρέπει. 

Η καταγγελία των σεξιστικών εγκλημάτων πρέπει να βγει από τα αστυνομικά τμήματα. Χρειάζεται να δημιουργηθούν κατάλληλα γραφεία σε κάθε Δήμο όπου οι γυναίκες, τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα και τα θύματα πατριαρχικής βίας συνολικά, να μπορούν να καταγγέλλουν την κακοποίηση. Στα γραφεία αυτά πρέπει να υπάρχουν ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί και νομικοί, οι οποίοι να συνοδεύουν τα θύματα βίας στα αστυνομικά τμήματα για την καταγγελία, να υπερασπίζονται τα δικαιώματά τους και να φροντίζουν για την ασφάλειά τους.  

30 χρόνια ασυλίας στο ΑΤ Ομόνοιας

Από τα τέλη της δεκαετίας του ‘90 ερχόταν στο φως καταγγελίες για ξυλοδαρμούς και κακοποιήσεις κυρίως μεταναστών, ανάμεσά τους και παιδιών, και συμμετοχή αστυνομικών σε κυκλώματα σωματεμπορίας. Από το 2006 και μετά έχουν καταγραφεί βασανισμοί, κακοποιήσεις και «ανεξήγητοι» θάνατοι. 

Μερικά από τα πιο χαρακτηριστικά περιστατικά είναι τα ακόλουθα:

  • Το 1998 συλλαμβάνονται αστυνομικοί του τμήματος για σωματεμπορία Ουκρανών γυναικών, ενώ από τις καταθέσεις μαρτύρων εμπλεκόμενος στο κύκλωμα εμφανίζεται και ο διοικητής του τμήματος. 
  • Το 2000 θύμα σωματεμπορίας καταγγέλλει συμφωνίες του προαγωγού της με το ΑΤ Ομόνοιας και Κυψέλης.
  • Το 2007 διαρρέει βίντεο όπου αστυνομικοί του ΑΤ Ομόνοιας αναγκάζουν δυο μετανάστες κρατούμενους να χτυπούν ο ένας τον άλλον.
  • Το 2016 αστυνομικοί προσαγάγουν την παιδική θεατρική ομάδα της κατάληψης στέγης «2ο Φιλοξενείο». Παιδιά 12-14 χρονών οδηγούνται στο τμήμα με αφορμή ότι είχαν στην κατοχή τους 5 πλαστικά όπλα μινιατούρες – τα χρησιμοποιούσαν για την παράσταση. Μέσα στο τμήμα οι αστυνομικοί ανάγκασαν τα παιδιά να γδυθούν και να κάνουν κύκλους γυμνά. Όσα αρνήθηκαν να βγάλουν τα εσώρουχά τους χτυπήθηκα και εξυβρίστηκαν. 
  • Το 2018 αστυνομικοί της ομάδας ΔΙΑΣ που υπηρετούν στο ΑΤ Ομόνοιας συμμετέχουν στον ξυλοδαρμό που δολοφονεί τον Ζακ Κωστόπουλο
  • Το 2019 γυναίκα ΑμΕΑ βασανίζεται στο ΑΤ Ομόνοιας. Την ίδια χρονιά ο 34χρονος Νιγηριανός μετανάστης Ebuka Mamasubek πεθαίνει μετά από ξυλοδαρμό μέσα στο ΑΤ ομόνοιας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα