Χρυσή Αυγή – Υπόθεση «Συνεργείο»: Σωστή δικαστική απόφαση, ποινές – χάδι

Το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης του Β΄ Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών για την επίθεση των Χρυσαυγιτών στο στέκι «Συνεργείο», που ήρθε στη δημοσιότητα από την Εφημερίδα των Συντακτών, αποκαλύπτει με ένα καθαρό τρόπο την καλά οργανωμένη εγκληματική δράση των ταγμάτων εφόδου της νεοναζιστικής συμμορίας με την πλήρη γνώση της ηγεσίας.

Το χρονικό της επίθεσης

Στις 10 Ιούλη του 2013, μια μηχανοκίνητη πορεία Χρυσαυγιτών με 50 μηχανάκια , εισέβαλε στο χώρο του Συνεργείου στην Ηλιούπολη, την ώρα που διεξάγονταν μαθήματα αγγλικών για ανήλικους. Ανάμεσά στους επιτιθέμενους ήταν ο ευρωβουλευτής και πρώην βουλευτής της Χρυσής Αυγής Γιάννης Λαγός και ο επίσης πρώην βουλευτής Νίκος Μίχος. Από την επίθεση τραυματίστηκε ο Παναγιώτης Δριμυλής, μέλος του «Συνεργείου», ενώ οι Χρυσαυγίτες προκάλεσαν μεγάλες φθορές στο εσωτερικό του στεκιού.

Μάλιστα, μια ομάδα αστυνομικών της ομάδας ΔΙΑΣ βρισκόταν μόλις λίγα μέτρα μακριά από το τάγμα εφόδου παρακολουθώντας την επίθεση των Χρυσαυγιτών.

Η απόφαση του Δικαστηρίου

Η απόφαση του Δικαστηρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τα γεγονότα αυτής της επίθεσης αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Η πορεία είχε οργανωθεί από την τοπική οργάνωση της Χρυσής Αυγής στον Πειραιά. Συμμετείχαν 40-50 μηχανές, με δύο επιβαίνοντες η καθεμία (…) Τα άτομα φορούσαν στολές παραλλαγής και κοντομάνικα μπλουζάκια μαύρου χρώματος, ορισμένα δε ήταν με τα διακριτικά “Χρυσή Αυγή” (…), όπως αναφέρει ρεπορτάζ της Εφημερίδας των Συντακτών.

Όταν έφτασαν στο “Συνεργείο”, περίπου 10-15 άτομα κατέβηκαν από τις μηχανές και ορισμένοι εξ αυτών επιτέθηκαν στον Παναγιώτη Δριμυλή ενώ οι υπόλοιποι μπήκαν στο χώρο και προξένησαν φθορές (…) Κατά την επίθεση στον Δριμυλή οι δράστες χρησιμοποιούσαν τα ξύλινα κοντάρια που είχαν μαζί τους, τα κράνη που ορισμένοι έφεραν και τα cryptonite, χτυπώντας τον στο κεφάλι και στο σώμα. Η επίθεση κράτησε 2-3 λεπτά (…) Κατόπιν ανέβηκαν όλοι στις μηχανές και συνέχισαν την πορεία τους φτάνοντας στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Άλιμο».

Χαρακτηριστική είναι και η αναφορά στον πρώην Χρυσαυγίτη Λαγό ο οποίος

«ακολουθώντας με το αυτοκίνητό του την πορεία, επέβλεπε τη συμμετοχή των προσώπων που ακολουθούσαν την πορεία και την εξέλιξη του συμβάντος. Όπως προκύπτει από τα μηνύματα που είχε ανταλλάξει πριν και μετά το συμβάν, ήταν από τους οργανωτές της πορείας.

Και στα μηνύματα που ο ίδιος έστειλε αναφορικά με το συμβάν αναφέρει “πήγε πολύ καλά, αλλά στο τέλος κάνανε προσαγωγές” και χρησιμοποιεί πρώτο πληθυντικό αριθμό (“ήρθαμε και τους γαμήσαμε”, “πάμε τώρα στο τμήμα”), το οποίο υποδηλώνει ότι είχε κεντρικό ρόλο στην οργάνωση της πορείας και της επίθεσης και με την παρουσία του ενίσχυσε την απόφαση των ως άνω κατηγορουμένων (και των υπολοίπων αγνώστων δραστών) να πραγματοποιήσουν την επίθεση. Αντίστοιχα και ο δεύτερος κατηγορούμενος (σ.σ. ο Νίκος Μίχος) είχε ανάλογο ρόλο. Ειδοποιήθηκε, δε, για να συμμετάσχει από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος».

Η συνήθης τακτική του «δεν ξέρω, δεν είδα, δεν άκουσα» που βλέπουμε όλα τα χρόνια από την πλευρά των Χρυσαυγιτών όταν έρχονται αντιμέτωποι με τη δικαιοσύνη, καταρρέει μέσα από αυτή την απόφαση, καθώς φαίνεται ότι τα ηγετικά στελέχη εκείνης της περιόδου όχι μόνο ήταν ενήμερα για τις επιθέσεις, αλλά συμμετείχαν σε αυτές με αποφασιστικό και συντονιστικό ρόλο.

Ένα σωστό σκεπτικό με δυσανάλογα μικρές ποινές

Το σκεπτικό της έδρας του δικαστηρίου βγήκε στη δημοσιότητα σε μια κρίσιμη στιγμή, καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν το τέλος της κεντρικής δίκης της Χρυσής Αυγής για τις κατηγορίες της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση. Πέρα από την επιβεβαίωση των γεγονότων της συγκεκριμένης επίθεσης, η απόφαση του δικαστηρίου αποκαλύπτει την οργανωτική δομή της νεοναζιστικής οργάνωσης αλλά και τον τρόπο δράσης των ταγμάτων εφόδου. Στοιχεία δηλαδή που προσπαθούν να αποδειχθούν και στην κεντρική δίκη της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια στιγμή, δεν μπορούμε να μη σταθούμε στο γεγονός ότι οι ποινές των κατηγορουμένων για την επίθεση στο «Συνεργείο» είναι δυσανάλογα μικρές σε σχέση με το σκεπτικό της δικαστικής απόφασης αλλά και τα όσα επιβεβαίωσε αυτή. Οι ποινές των 8 μηνών φυλάκιση με αναστολή για τους ηθικούς αυτουργούς και 11 μηνών φυλάκιση επίσης με αναστολή για τους φυσικούς αυτουργούς με την κατηγορία της επικίνδυνης σωματικής βλάβης, επί της ουσίας αποτελούν ποινή χάδι.

Προφανώς η απόφαση αυτή μπορεί να λειτουργήσει επιβαρυντικά στην κεντρική δίκης της Χρυσής Αυγής, αλλά η αθωωτική πρόταση της εισαγγελέως Οικονόμου όλων των κατηγορουμένων, πλην του δολοφόνου Ρουπακιά, δεν αφήνει πολλά περιθώρια εμπιστοσύνης στην αστική δικαιοσύνη.

Το αντιφασιστικό κίνημα θα δώσει ένα αποτελεσματικό χτύπημα

Το αντιφασιστικό κίνημα, οι δυνάμεις της ανατρεπτικής Αριστεράς μαζί με τα μαχητικά συνδικάτα πρέπει να δώσουν μια ενωτική μάχη προκειμένου να ασκήσουν τη μέγιστη πίεση για την παραδειγματική καταδίκη ολόκληρης της νεοναζιστικής συμμορίας. Την ίδια ώρα όμως αυτές οι δυνάμεις οφείλουν να δώσουν ένα αποτελεσματικό χτύπημα για την κοινωνική απομόνωση των φασιστών της Χρυσής Αυγής αλλά και των νέων φορέων που δημιουργούνται από κομμάτια της πρώην ηγεσίας της.

Η δίκη προγραμματίζεται να ξεκινήσει πάλι στις 17 Ιούνη με τις αγορεύσεις της υπεράσπισης των κατηγορουμένων και στη συνέχεια θα εκδοθεί η απόφαση. Χρέος μας είναι να δώσουμε όλοι το μαχητικό παρών μέσα και έξω από την αίθουσα του δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα