Χονγκ Κονγκ: η HSBC απολύει συνδικαλιστή που συμμετείχε στο κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα

Αύριο, 2 Οκτώβρη, σε σε μια σειρά χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέχρι την Ασία, έχουν οργανωθεί δράσεις διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά καταστήματα της HSBC, ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Nathan Leung από την τράπεζα – κολοσσό στο Χονγκ Κονγκ. Στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, διοργανώνουμε διαμαρτυρίες και μοιράσματα της παρακάτω ανακοίνωσης. 

Στις 5 Σεπτεμβρίου, το παράρτημα του τραπεζικού κολοσσού HSBC στο Χονγκ Κονγκ απέλυσε τον εργαζόμενό Nathan Leung Lai Pong, «τιμωρώντας» τονεπειδή δύο μέρες πριν (στις 3 Σεπτέμβρη) συμμετείχε σε αντικυβερνητική απεργία που καλέστηκε στα πλαίσια του μαζικού κινήματος για τα δημοκρατικά δικαιώματα που βρίσκεται σε εξέλιξη στο Χονγκ Κονγκ από τις αρχές του χρόνου. 

Η  HSBC, με έδρα το Λονδίνο, είναι η μεγαλύτερη τράπεζα της Ευρώπης και η πέμπτη μεγαλύτερη στον κόσμο. 

Η απόλυση του Nathan Leung δείχνει πως η εταιρεία βρίσκεται σε πλήρη σύμπνοια με το κινεζικό δικτατορικό καθεστώς, το οποίο ενθαρρύνει τις μεγάλες επιχειρήσεις να παίρνουν σκληρά μέτρα ενάντια στους εργαζόμενους που συμμετέχουν στο κίνημα, ή ακόμη και αυτούς που απλά το υποστηρίζουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης! 

Ο N. Leung δεν είναι ο μόνος απολυμένος εργαζόμενος στο Χ. Κονγκ. Όμως οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που κατά τα άλλα κόπτονται για τα ανθρώπινα και δημοκρατικά δικαιώματα, δεν έχει πει ούτε μια λέξη για όλα όσα συμβαίνουν στο Χονκ Κονγκ..

Η στάση της διοίκησης της HSBC καθώς και των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων και θεσμών, δείχνει με χαρακτηριστικό τρόπο την υποκρισία τους: από τη μια μιλούν για δημοκρατικά δικαιώματα, από την άλλη τηρούν σιγήν ιχθύος μπροστά στις συγκεκριμένες περιπτώσεις που αυτά καταπατούνται!

Οι εργαζόμενοι και η νεολαία στο Χονγκ Κονγκ βρίσκονται αντιμέτωποι με ένα κύμα τρομοκρατίας που περιλαμβάνει απολύσεις, παρακολούθηση των κινήσεών τους και διαρκείς απειλές. Η τρομοκρατία στρέφεται ιδιαίτερα ενάντια σε όσους δραστηριοποιούνται στα συνδικάτα ή παλεύουν για το χτίσιμο εργατικών σωματείων. Πέρα από τη συμμετοχή του στο κίνημα για τα δημοκρατικά δικαιώματα, ο Nathan Leung «ενόχλησε» την HSBC γιατί μίλησε ανοιχτά για την ανάγκη να δημιουργηθούν συνδικάτα στον τραπεζικό τομέα.

Μετά τις πρώτες αντιδράσεις, η τράπεζα, μέσω της εταιρείας ενοικίασης εργαζομένων στην οποία τυπικά εργαζόταν ο Nathan Leung, του πρότεινε να τον προσλάβει ξανά σε διαφορετικό πόστο, με την προϋπόθεση να σταματήσει να διαμαρτύρεται και να μην ξαναμιλήσει για την HSBC και την υπόθεση της απόλυσης! Ο Nathan αρνήθηκε την πρόταση και εξακολουθεί να είναι ενεργός στη μάχη για τα δημοκρατικά δικαιώματα και το χτίσιμο μαχητικών συνδικάτων στον τραπεζικό τομέα, ενάντια στον αντεργατικό χαρακτήρα της HSBC και στο αυταρχικό καθεστώς του Χονγκ Κονγκ!

Στις 2 Οκτώβρη, σε μια σειρά χώρες του κόσμου, από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, μέχρι την Ασία, έχουν οργανωθεί δράσεις διαμαρτυρίας έξω από κεντρικά καταστήματα της HSBC, ενάντια στην εκδικητική απόλυση του Nathan Leung και σε ένδειξη αλληλεγγύης στο μαζικό κίνημα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής