Χονγκ Κονγκ: αλληλεγγύη στη συνδικαλίστρια του σωματείου αεροσυνοδών που απολύθηκε

Ρεπορτάζ από το «Ξ»

Το κίνημα στο Χονγκ Κονγκ, που ξεκίνησε ενάντια στο νόμο για την έκδοση υπόπτων στην Κίνα, σύντομα εξελίχτηκε σε γενική διαμαρτυρία για την έλλειψη δημοκρατίας και την επιβολή εξουσίας από το κινεζικό καθεστώς.

Εκτός από τις τεράστιες κινητοποιήσεις με εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετέχουν, που ακόμα συνεχίζονται, στα μέσα Αυγούστου οργανώθηκε και μαζική κατάληψη στο αεροδρόμιο του Χονγκ Κονγκ. Η κατάληψη του 8ου μεγαλύτερου αεροδρομίου στον κόσμο, ακύρωσε όλες τις εισερχόμενες πτήσεις και προκάλεσε μεγάλη ζημιά στα κέρδη των αεροπορικών εταιρειών.

***

Έτσι η αεροπορική εταιρεία Cathay Dragon αποφάσισε να αναλάβει δράση και να προειδοποιήσει τους υπαλλήλους της να μην δηλώσουν κανενός είδους στήριξη στο κίνημα μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Πέρα όμως από την προσπάθεια της εταιρείας να επιβάλλει λογοκρισία, οι εργοδότες προχώρησαν και σε απολύσεις εργαζομένων τους. Μέχρι στιγμής έχουν απολυθεί και παραιτηθεί 14 υπάλληλοι της εταιρείας, ανάμεσά τους και η Rebecca Sy. Η Rebecca, πρόεδρος του σωματείου αεροσυνοδών της εταιρείας, με 2.000 μέλη, απολύθηκε αφού πρώτα η διοίκηση της έδειξε κάποιες δημοσιεύσεις της στο Facebook και της ζήτησε να επιβεβαιώσει εάν είναι δικές της. Στη συνέχεια την ενημέρωσαν πως απολύεται, χωρίς να της εξηγήσουν το λόγο.

Σύμφωνα με τη Rebecca, αν και οι δημοσιεύσεις που της έδειξαν δεν αφορούσαν στο κίνημα, υποψιάζεται πως κάποιος συνάδελφός της έδωσε στη διοίκηση ιδιωτικές συζητήσεις της σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

***

Η διοίκηση δε δίστασε να απολύσει την πρόεδρο του σωματείου για παραδειγματισμό των υπόλοιπων εργαζομένων! Οι εργοδότες νιώθουν αρκετή αυτοπεποίθηση ώστε να απολύουν εργαζομένους, ακόμα και εκλεγμένους σε σωματεία και ταυτόχρονα να προειδοποιούν τους υπαλλήλους της να «μην τολμήσουν» να συμμετέχουν στη διαμαρτυρία που οργανώνεται σήμερα Δευτέρα 26 Αυγούστου έξω από τα κεντρικά τους γραφεία για τις απολύσεις.

***

Έτσι, οργανώνεται διεθνή έκκληση σε εκλεγμένα μέλη σωματείων να στείλουν γράμματα αλληλεγγύης για τη Rebecca και για το κίνημα του Χονγκ Κονγκ συνολικά.

Την ίδια ώρα, η Ομοσπονδία Συνδικάτων του Χονγκ Κονγκ δεσμεύθηκε να κινηθεί νομικά κατά της απόλυσης της Rebecca και, σε συντονισμό με τους εκπροσώπους του κλάδου των αερομεταφορών, δεν αποκλείει και το ενδεχόμενο απεργίας ενάντια στη λογοκρισία των εργαζομένων.

Η μαζική αντίδραση στην αυθαιρεσία της εταιρείας, θα αποτελέσει σημαντικό πλήγμα στους εργοδότες του Χονγκ Κονγκ που για την υπεράσπιση των συμφερόντων και των κερδών τους, απολύουν, απειλούν και συνεργάζονται με τις κατασταλτικές δυνάμεις!

Τα σωματεία μπορούν να στείλουν ψηφίσματα αλληλεγγύης:

-Στην Ομοσπονδία Συνδικάτων του Χονγκ Κονγκ
[email protected]

-Στο Σωματείο Εργαζομένων της Cathay Dragon
[email protected]

-Στο προσωπικό email της Rebecca Sy
[email protected]

Και γράμματα διαμαρτυρίας στην εταιρία Cathay Pacific (Η μητρική εταιρεία της Cathay Dragon)
[email protected]

Μπορείτε να δημοσιεύσετε τα μυνήματα σας και στην σελίδα της «Σοσιαλιστικής Δράσης», της αδερφής οργάνωσης του «Ξ» στο Χονγκ Κονγκ που οργανώνει την εκστρατεία αλληλεγγύης, στο facebook: https://www.facebook.com/SocialistAction/


Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα