Από τις αρχές Ιούνη, με αποκορύφωμα τις 13 του μήνα, οι δρόμοι του Μπουένος Άιρες γέμισαν από τεράστια πλήθη γυναικών, αλλά και αντρών, που υποστηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων. Όταν το σχετικό νομοσχέδιο πήγε στη βουλή για συζήτηση πριν από λίγους μήνες, φαινόταν αδύνατο ότι θα μπορούσε να περάσει, κυρίως επειδή η καθολική εκκλησία, που εξακολουθεί να έχει μεγάλη δύναμη και επιρροή στη χώρα, έκανε ό,τι ήταν δυνατό προκειμένου να το αποτρέψει.
Παρόλα αυτά, το τεράστιο κίνημα που αναπτύχθηκε, κατάφερε να διασπάσει τις κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων και να φέρει ένα οριακό, αλλά ιστορικό αποτέλεσμα: 129 βουλευτές ψήφισαν υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων μέχρι τη 14η εβδομάδα της κύησης και 125 κατά. Παρά την πρώτη τεράστια επιτυχία, η νομιμοποίηση των αμβλώσεων μπορεί να βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά, δεν είναι όμως εξασφαλισμένη, αφού στη συνέχεια πρέπει να περάσει και από τη Γερουσία.
Η καθολική εκκλησία
Η αρχιεπισκοπή της χώρας, αντέδρασε άμεσα και έντονα, με δελτίο τύπου που καταδικάζει την απόφαση της βουλής και καλεί σε διάλογο και «νέες και δημιουργικές λύσεις, προκειμένου καμία γυναίκα να μην καταφύγει σε έκτρωση».
Τι ακριβώς εννοούν «δημιουργικές λύσεις»; Θα προτείνουν άραγε σεξουαλική διαπαιδαγώγηση στα σχολεία και ενημέρωση γύρω από την αντισύλληψη; Ακόμη κι αν αυτά τα μέτρα ήταν ικανά να αποτρέψουν όλες τις ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες, δεν είναι αντίθετα με τις θέσεις της εκκλησίας; Ή μήπως «δημιουργική λύση» είναι να αναγκάζονται οι γυναίκες να γίνονται μητέρες παρά τη θέλησή τους;
Το κίνημα
Τόσο στην Αργεντινή, όσο και στην υπόλοιπη Λατινική Αμερική, τα τελευταία χρόνια το γυναικείο κίνημα γιγαντώνεται κάθε μέρα που περνάει. Είτε πρόκειται για τη μάχη ενάντια στην ενδοοικογενειακή βία και τις «γυναικοκτονίες» που έχουν πάρει μορφή επιδημίας, είτε για την ισότητα στην εργασία, είτε για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων, το κίνημα βρίσκεται διαρκώς στους δρόμους, διεκδικώντας ίσα δικαιώματα και σεβασμό για τις γυναίκες.
Το τελευταίο διάστημα, το χαρακτηριστικό πράσινο φουλάρι (το πράσινο έχει καθιερωθεί ως το χρώμα του κινήματος για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων) αλλά και πράσινα ρούχα, πράσινα καπνογόνα στις διαδηλώσεις, κλπ, ήταν εμφανή παντού, στους δρόμους των μεγάλων πόλεων. Οι νέες γυναίκες της χώρας, δε διαδήλωσαν μόνο για το δικαίωμά τους να αποφασίζουν οι ίδιες για τη ζωή και το σώμα τους, αλλά και για να προστατέψουν τη ζωή και την υγεία τους.
Όταν η συντήρηση σκοτώνει
Η άμβλωση στην Αργεντινή είναι παράνομη, εκτός από περιπτώσεις βιασμού, ή κινδύνου για τη ζωή της εγκύου. Παρόλα αυτά, υπολογίζεται ότι περίπου 500.000 γυναίκες το χρόνο, καταφεύγουν σε παράνομες και επικίνδυνες μεθόδους για να τερματίσουν μια εγκυμοσύνη. Πολλές από αυτές πεθαίνουν, εξαιτίας των επιπλοκών των αμβλώσεων που πραγματοποιούνται κρυφά, σε συνθήκες ανυπαρξίας κανόνων υγιεινής και ιατρικής παρακολούθησης. Μόνο το 2014, περίπου 50.000 γυναίκες αναγκάστηκαν να νοσηλευτούν εξαιτίας αυτών των επιπλοκών. Επιπλέον, αν μια γυναίκα στην Αργεντινή κριθεί ένοχη για τον τερματισμό μιας εγκυμοσύνης, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης από ένα ως τέσσερα χρόνια.
Σε όλο τον κόσμο
Η Αργεντινή δεν είναι η μόνη χώρα στην οποία ισχύει η αναχρονιστική και επικίνδυνη για αμέτρητες ζωές νομοθεσία. Στην Πολωνία, το γυναικείο κίνημα διεκδικεί ακόμη και μέχρι σήμερα τη νομιμοποίησή των αμβλώσεων. Στη Νότια Ιρλανδία, μόλις πρόσφατα η συντριπτική ψήφος υπέρ του «Ναι» στο δημοψήφισμα για την κατάργηση του άρθρου 8 του Συντάγματος που απαγορεύει τις αμβλώσεις, άνοιξε το δρόμο για τη νομιμοποίησή τους. Το παράδειγμα αυτό, έδωσε ώθηση στο αντίστοιχο κίνημα στη Βόρεια Ιρλανδία, που παραμένει η μόνη περιοχή του Ηνωμένου Βασιλείου, στην οποία οι αμβλώσεις είναι παράνομες.
Το γυναικείο κίνημα σε ολόκληρο τον κόσμο, έχει πλέον πάψει να λειτουργεί σε στενά εθνικά πλαίσια, αφού κάθε νίκη που κερδίζεται σε μια χώρα, αποτελεί παράδειγμα και ενθάρρυνση για αγώνες σε άλλες χώρες. Από την τεράστια απεργία γυναικών στην Ισπανία στις 8 Μάρτη, μέχρι τα κινήματα της Λατινικής Αμερικής, οι γυναίκες βγαίνουν στο δρόμο και διεκδικούν πραγματική ισότητα!