Απεργία 5 εκατομμυρίων για την μέρα της γυναίκας στην Ισπανία!

Η 8η Μάρτη φέτος, όπως και πέρσι, κινητοποίησε εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο, που βγήκαν στους δρόμους ενάντια στην ανισότητα, το σεξισμό και τη βία που δέχονται. Σε μια σειρά χώρες καλέστηκαν πορείες, απεργίες ή στάσεις εργασίας που έδωσαν σε αυτή τη μέρα, που έχει καταντήσει να γιορτάζεται εθιμοτυπικά, έναν αγωνιστικό και διεκδικητικό χαρακτήρα.

Στην Ισπανία, η 8η Μάρτη πήρε τεράστιες διαστάσεις απεργιακού αγώνα που αγκάλιασε η πλειοψηφία της κοινωνίας. Εκατοντάδες οργανώσεις απηύθυναν κοινό κάλεσμα για 24ωρη απεργία για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και περίπου 5,3 εκατομμύρια γυναίκες συμμετείχαν στην κινητοποίηση, απεργώντας τόσο στους χώρους εργασίας τους, όσο και σε άλλες πτυχές της καθημερινότητάς τους.

Αν σταματήσουμε εμείς, σταματάει ο κόσμος

Με το σύνθημα «Αν σταματήσουμε εμείς, σταματάει ο κόσμος» οι γυναίκες στην Ισπανία έστρεψαν το βλέμμα όλων στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενες γυναίκες σήμερα.

Τις προηγούμενες μέρες δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα El País, έρευνα με βάση την οποία το 82% των Ισπανών πιστεύει πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για την απεργία των γυναικών της 8ης Μάρτη, ενώ η ίδια έρευνα ανέφερε πως οι 8 στους 10 θεωρούν ότι κυριαρχούν οι σεξιστικές συμπεριφορές στην ισπανική κοινωνία.

Αυτή η διάθεση αντανακλάστηκε στη μαζική συμμετοχή στις κινητοποιήσεις, τόσο από γυναίκες όσο και από άντρες, σε περίπου 200 πόλεις. Γυναίκες και άντρες εργαζόμενοι διαμαρτύρονταν για τη μισθολογική ανισότητα, την ανεργία και όλα τα προβλήματα που δημιουργεί και συντηρεί ο καπιταλισμός εις βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας.

Και στην εκπαίδευση

Την ίδια επιτυχία σημείωσε και η αποχή από τα εκπαιδευτικά κέντρα που καλούσε η «Ένωση Μαθητών- Σπουδαστών». Η κινητοποίηση είχε 90% συμμετοχή στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και 80% στα Πανεπιστήμια.

Οι «Μαχητικές & Ελεύθερες» είναι μια από τις οργανώσεις που καλούσαν στις κινητοποιήσεις αναφέροντας

«Δεν είναι όλες οι γυναίκες σύμμαχοι μας σε αυτό τον αγώνα. Γυναίκες που προασπίζουν τα συμφέροντα των καπιταλιστών ενάντια στα συμφέροντα των εργαζομένων, μας εκμεταλλεύονται το ίδιο όπως και οι άνδρες συνάδελφοί τους στα Υπουργικά Συμβούλια».

Στην πρώτη γραμμή

Το κίνημα στην Ισπανία δίνει μεγάλους αγώνες, που στην Ελλάδα έχουμε να δούμε αρκετά χρόνια, ενώ οι γυναίκες, ως ένα από τα πιο καταπιεσμένα στρώματα της κοινωνίας, βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης για ίσα δικαιώματα και κατά της κοινωνικής αδικίας που βιώνουμε στον καπιταλισμό.

Το βίντεο που ακολουθεί είναι από την τεράστια κινητοποίηση στο Μπιλμπάο, όπου οι γυναίκες τραγουδούν το «Στην Απεργία» (A la Huelga):

https://www.facebook.com/egaaltrapo/videos/1802622030031821/

«Ενάντια σε αυτό το σεξιστικό κράτος θα εναντιωθούμε, 

πάμε όλες οι γυναίκες στη Γενική Απεργία. 

Στην απεργία δέκα, στην απεργία εκατό, στην απεργία μάνα πάω κ εγώ

στην απεργία εκατό, στην απεργία χιλιάδες, εγώ για αυτές μάνα κι αυτές για μένα».

 

#8μάρτη

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα