Η χειμερινή επικοινωνιακή αντεπίθεση της Eldorado Gold (ή πως να κάνεις το μαύρο άσπρο)

Μπαίνοντας κανείς στην σελίδα στο facebook της Ελληνικός Χρυσός (της εταιρίας – βιτρίνα της Eldorado Gold στην Ελλάδα), παίρνει την αίσθηση ότι η συγκεκριμένη εταιρία είναι κάτι σαν περιβαλλοντική ΜΚΟ που το μόνο που την ενδιαφέρει είναι η οικολογική ισορροπία της Χαλκιδικής.

Η φωτογραφία εξωφύλλου της σελίδας έχει το σύνθημα «Πρώτα το περιβάλλον», ενώ θα βρει κανείς φωτογραφίες με λιβάδια και λουλούδια, χορηγίες σε ποδηλατοδρομίες μέσα στο δάσος, αποκατάσταση του βυθού από παλιά δίχτυα, και άλλες «ευαίσθητες» δράσεις.

Αποκορύφωμα αυτής της φαρσοκωμωδίας είναι το βίντεο που δείχνει 2 υπαλλήλους της Eldorado Gold να φροντίζουν μια πικροδάφνη, ντυμένοι με τα χαρακτηριστικά φωσφορούχα γιλέκα και φορώντας προστατευτικά κράνη!

Διαβάσαμε την σελίδα της Ελληνικός Χρυσός για να μην χρειαστεί να το κάνετε εσείς

Τον τελευταίο καιρό εμφανίζονται διαρκώς πληρωμένες διαφημίσεις της Ελληνικός Χρυσός στο facebook, σε μια προσπάθεια για μια επικοινωνιακή αντεπίθεση της εταιρίας.

Ας ξεκινήσουμε λέγοντας αυτά που μαθαίνουν ακόμα και μαθητές λυκείου στο μάθημα της πολιτικής οικονομίας: κάθε επιχείρηση στον καπιταλισμό έχει σαν στόχο την μεγιστοποίηση του κέρδους της. Καμία επιχείρηση δεν πρόκειται να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ αν δεν είναι υποχρεωμένη να το κάνει προκειμένου να διασφαλίσει τα κέρδη της. Τα χιλιάδες ευρώ λοιπόν σε πληρωμένες διαφημίσεις και χορηγίες από μόνα τους είναι ύποπτα.

Γιατί, για να πραγματοποιήσει τα κέρδη της η Eldorado, πρέπει να καταστρέψει το περιβάλλον. Από την άλλη, για να πάρει τις απαραίτητες άδειες για να το κάνει αυτό πρέπει να δημιουργήσει ένα κλίμα θετικό στην κοινή γνώμη.

Καταλήγουμε λοιπόν στον παραλογισμό, η Eldorado προκειμένου να καταστρέψει το περιβάλλον να πρέπει να εμφανιστεί ως προστάτιδα του περιβάλλοντος!

Η σελίδα της Ελληνικός Χρυσός στο facebook είναι ένα μνημείο παραλογισμού και ιλαροτραγωδίας.

Τρέμει η γη κάτω από τα πόδια τους

Η λαλίστατη επικοινωνιακά εταιρία δεν βρίσκει τίποτα να πει βέβαια για τις τελευταίες εξελίξεις στη Στρατονίκη, ένα χωριό που μέχρι πρόσφατα ήταν φανερά υπέρ της εταιρίας.

Πρόσφατα στην περιοχή εμφανίστηκε προκήρυξη με υπογραφή «Κίνημα ανέργων Σταγείρων-Στρατονίκης» που αναφέρουν ότι «τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε το χωριό μας να βουλιάζει κάθε μέρα…». Παράλληλα εμφανίστηκαν πανό με συνθήματα όπως «κατεστραμμένοι και άνεργοι, ως πότε;».

Η Στρατονίκη είναι ένα χωριό που βρίσκεται ακριβώς από πάνω από το υπόγειο μεταλλείο των Μαύρων Πετρών. Το πρόβλημα των ρωγματώσεων στα σπίτια και των μετακινήσεων του εδάφους είναι γνωστό εδώ και χρόνια, μόνο που γίνεται όλο και πιο εμφανές το τελευταίο διάστημα. Μέχρι τώρα η εταιρία είχε καταφέρει μέσω στοχευμένων προσλήψεων από το χωριό και χορηγιών να κλείσει τα στόματα και να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες. Το να κλείνεις στόματα μέσω εξαγοράς συνειδήσεων πατώντας πάνω στην οικονομική απελπισία των ανθρώπων είναι άλλη μια μέθοδος «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης» της Eldorado.

Πάντως, οι εξελίξεις με το ρήγμα που εμφανίζει το μέτωπο της εταιρίας κατά τόπους με τα «μεταλλευτικά χωριά» είναι διδακτικές. Εκτός από τους συνειδητούς τραμπούκους που κινήθηκαν επιθετικά κατά του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη, πολλοί κάτοικοι αυτών των χωριών παραμυθιάστηκαν από την εταιρία ότι «θα τηρηθούν όλοι οι περιβαλλοντικοί κανόνες». Σιγά σιγά όμως αποκαλύπτεται ότι το μόνο που ενδιέφερε την εταιρία είναι να χρησιμοποιήσει τους υπαλλήλους της σαν «στρατό» ενάντια σε όσους αντιδρούν στην επένδυση. Και ότι τους υποστηρικτές της θα τους πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες μόλις πάρει την τελική έγκριση και δεν την ενδιαφέρει πια η επικοινωνιακή της υπεροχή.

Οι κάτοικοι της Στρατονίκης (και άλλων χωριών) που διαμαρτύρονται για την καταστροφή του τόπου τους, αλλά σαν αντιστάθμισμα ζητάνε περισσότερες προσλήψεις θα πρέπει να ξέρουν ότι στο τέλος θα μείνουν και με την περιβαλλοντική καταστροφή (που απειλεί όχι μόνο την υγεία τους αλλά και κάθε άλλη εναλλακτική οικονομική δραστηριότητα) και άνεργοι. Οι θέσεις εργασίας αυτή την στιγμή μπορεί να είναι «αρκετές» για τα δεδομένα της περιοχής, όμως οι προσλήψεις γίνονται όχι με βάση τις ανάγκες του έργου, αλλά με βάση τις επικοινωνιακές ανάγκες της εταιρίας. Αυτό όταν θα πάρουν τις τελικές άδειες και εγκρίσεις θα σταματήσει και οι εργαζόμενοι που είναι φιλικοί προς την εταιρία θα μείνουν ξεκρέμαστοι.

Καταστροφή Ολυμπιακών διαστάσεων

Επίσης, στη σελίδα της η Ελληνικός Χρυσός εκτός από την «περιβαλλοντική της ευαισθησία» διαφημίζει και την έμφαση της στην «ασφάλεια». Μάλιστα, σε ένα από τα βίντεο με αυτό το θέμα, ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado George Burns μας λέει ότι η «ασφάλεια είναι τρόπος ζωής», ενώ σε ένα άλλο σημείο ένας σύμβουλος ασφαλείας κρατάει το βιβλιαράκι με τους «χρυσούς κανόνες ασφάλειας» της εταιρίας, στο οποίο επάνω έχει βάλει φωτογραφία της οικογένειας του.

Πολύ γλυκό το ενδιαφέρον της εταιρίας για την ασφάλεια των εργαζομένων καθώς και των κατοίκων της περιοχής. Βέβαια, όταν όντως έχουμε εργατικά ατυχήματα στη Χαλκιδική η Ελληνικός Χρυσός προσπαθεί να τα αποσιωπήσει. Δυστυχώς, την ίδια πρακτική εφαρμόζουν και τα εργοδοτικά σωματεία εργαζομένων, που οι ηγεσίες τους τα έχουν καταντήσει «δύναμη κρούσης» για τα συμφέροντα της πολυεθνικής. Χαρακτηριστικά, ο πρόεδρος ενός από τα σωματεία Χ. Ζαφειρούδας, με αφορμή ένα εργατικό ατύχημα δήλωσε: «Η εταιρία κάνει ότι μπορεί, δεν έχουμε κανένα παράπονο»…

Αλλά η μεγαλύτερη απάτη «ασφάλειας» αφορά τις περιβαλλοντικές πτυχές της εξόρυξης. Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά (γιατί το έχουμε κάνει σε προηγούμενα άρθρα μας) στην τοξική σκόνη καρκινογόνου αμιάντου, που έχει όριο ασφαλείας μηδέν. Ούτε στην μόλυνση των νερών, του αέρα, της χλωρίδας και της πανίδας της περιοχής.

Δεν μπορούμε να μην σχολιάσουμε όμως το πως γίνεται προσπάθεια να παρουσιαστεί η κατασκευή του φράγματος απόθεσης επικίνδυνων αποβλήτων πάνω στο σεισμικό ρήγμα της Ιερισσού ως κάτι ασφαλές! Στην περιοχή σχεδιάζεται να κατασκευαστούν φράγματα 150 μέτρων (5 φορές το ύψους του Λευκού Πύργου!!!), που θα φιλοξενούν εκατομμύρια τόνους αποβλήτων. Το φράγμα δε που θα εγκατασταθεί ο ΧΥΤΕΑ Κοκκινόλακκα (και το υποτιθέμενο εργοστάσιο εμπλουτισμού της Ολυμπιάδας) είναι ακριβώς πάνω από το Στρατώνι και ακριβώς επάνω στο σεισμικό ρήγμα.

Το συγκεκριμένο σεισμικό ρήγμα είχε δώσει το ’32 μεγάλο σεισμό 7 ρίχτερ, ο οποίος άνοιξε επιφανειακό ρήγμα 2 μέτρων πλάτους. Καθένας καταλαβαίνει τι θα γίνουν αυτά τα φράγματα σε μια τέτοια περίπτωση. Εξάλλου, τα ατυχήματα με κατάρρευση φραγμάτων μετά από σεισμούς ή έντονες βροχοπτώσεις δεν είναι καθόλου σπάνια, και έχουν οδηγήσει σε φριχτές περιβαλλοντικές καταστροφές (όπως στην Βραζιλία πριν μερικά χρόνια, στην χειρότερη περιβαλλοντική καταστροφή στην ιστορία της χώρας).

Όπως επισήμανε στο απολαυστικότατο άρθρο του ο καθηγητής γεωλογίας ΑΠΘ Σαράντης Δημητριάδης, η εταιρία κάνει προσπάθεια να παρουσιάσει κάποιες «επιστημονικές απόψεις» για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Έτσι, επιστρατεύτηκε ένας άλλος καθηγητής γεωλογίας, ονόματι Σπ. Παυλίδης, που αναφέρει ότι «Αυτό το ρήγμα αν και θεωρείται βάσει του ορισμού ενεργό, έχει ελάχιστη έως καθόλου πιθανότητα να ενεργοποιηθεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια», χωρίς βέβαια να βασίζεται σε κάποια επιστημονική απόδειξη για αυτή την ανεύθυνη θεωρία του.

Ο συγκεκριμένος καθηγητής βέβαια, είναι γνωστός αρνητής της κλιματικής αλλαγής, που την θεωρεί συνωμοσία των Αμερικάνων προκειμένου να ελέγξουν πολιτικά και ιδεολογικά τον κόσμο. Όταν η «περιβαλλοντικά ευαίσθητη» Eldorado, χρησιμοποιεί επιστήμονες που αρνούνται τον κίνδυνο του περιβάλλοντος από την ανθρώπινη δραστηριότητα, για να δικαιολογήσει την δραστηριότητα της, που είναι η καταστροφή του περιβάλλοντος, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά… Γιατί η επιστήμη του να κάνεις το μαύρο άσπρο έχει και αυτή τα όρια της!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,273ΥποστηρικτέςΚάντε Like
990ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα