Ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες: Εκδήλωση για τις Σκουριές και τις εξορύξεις

Κώστας Ιατρόπουλος – Βρυξέλλες

 

Περίπου 40 άτομα, στην πλειοψηφία τους Βέλγοι, παρακολούθησαν την εκδήλωση για το κίνημα στης Σκουριές και τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, στις 6/12 στις Βρυξέλλες. Η εκδήλωση που διοργανώθηκε από την «Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην Ελλάδα που αντιστέκεται – Βρυξέλλες», άνοιξε με την προβολή του ντοκιμαντέρ «Eldorado: O αγώνας για τις Σκουριές» και συνεχίστηκε με εισηγήσεις από την Μαρία Καδόγλου, από το «Παρατηρητήριο Μεταλλευτικών Δραστηριοτήτων» και τον Σωτήρη Λιαμπώτη, από την «Ομάδα Πρωτοβουλίας Θεσπρωτίας Ενάντια στην Εξόρυξη Υδρογονανθράκων».

Οι εισηγήσεις είχαν δυο διαφορετικά, αλλά ταυτόχρονα με πολλά κοινά μεταξύ τους θέματα. Η Μ. Καδόγλου παρουσίασε το κίνημα ενάντια στην καταστροφή της Βορειοανατολικής Χαλκιδικής από τα εξορυκτικά σχέδια της Eldorado Gold και τις πρόσφατες δίκες ενάντια στους αγωνιστές των Σκουριών. Ο Σ. Λαμπιώτης, μίλησε για τις αντιδράσεις των κατοίκων της περιοχής της Ηπείρου ενάντια στις εξορύξεις, όπως και για τη διεθνή εμπειρία σε σχέση με τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων.

Η συζήτηση που ακολούθησε ήταν ζωντανή, με τους παρευρισκόμενους να παίρνουν το λόγο, είτε για να κάνουν ερωτήσεις στην εισηγήτρια και τον εισηγητή, είτε για να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στα περιβαλλοντικά κινήματα στην Ελλάδα. Ανάμεσα σε άλλα, η συζήτηση κινήθηκε γύρω από τις πολιτικές της Ε.Ε. σε σχέση με τις εξορύξεις, τη σύνδεση καταστροφικών για το περιβάλλον «επενδύσεων» με το χρέος κ.α.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα