Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου
Παλμός, ζωντάνια, ενθουσιασμός και εντυπωσιακή συμμετοχή στο συλλαλητήριο της 21ης Νοέμβρη των μαθητών του Βόλου με κεντρικά αιτήματα να σταματήσει η καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge, να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο SRF από το Δήμο Βόλου, να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων και να αντιμετωπιστεί η ρύπανση στην πόλη.
Οι μαθητές άρχισαν να φτάνουν στην πλατεία Ελευθερίας από τις 10:00 το πρωί και λίγο μετά τις 11:00 η πορεία των περίπου 2.000 μαθητών ξεκίνησε και διέσχισε όλες τις κεντρικές οδούς της πόλης. Σε πολλά σημεία η πορεία σταματούσε ενώ άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας χειροκροτούσαν και έδιναν συγχαρητήρια στα νέα παιδιά.
Στο συλλαλητήριο συμμετείχαν και φοιτητές από διάφορους φοιτητικούς συλλόγους που είχαν πάρει σχετικές αποφάσεις αλλά και καθηγητές καθώς η ΕΛΜΕ Μαγνησίας είχε προκηρύξει 3ωρη στάση εργασίας.
Αναμφίβολα όμως, αυτό που κυριάρχησε ήταν ο δυναμισμός των μαθητών. Με ταμπούρλα, ευφάνταστα συνθήματα, αυτοσχέδια πλακάτ, πανό από διάφορα σχολεία, πικέτες της ομάδας νέων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, οι νέοι της πόλης βροντοφώναξαν ότι θέλουν να ζήσουν σε καθαρό περιβάλλον. Την ημέρα της πορείας μάλιστα, 14 σχολεία τελούσαν υπό κατάληψη από τους μαθητές.
Μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και πίσω μια ταμπέλα που γράφει Μονακό» (μια απάντηση στον Μπέο που έχει δηλώσει ότι θα κάνει το Βόλο Μονακό), «Αέρα τοξικό όχι ευχαριστώ», «Αέρας μολυσμένος η μόρφωση ακριβή η ανάπτυξή σας είναι τοξική», «Όχι στην καύση σκουπιδιών, όχι για τα κέρδη των πολυεθνικών», «Σε αυτό το σύστημα σας δεν έχουμε υγεία, εμείς ονειρευόμαστε μια άλλη κοινωνία», «Θέλουμε να φτιάξουμε καλύτερο τον κόσμο, η καύση σκουπιδιών να πάρει δρόμο», «Θέλουμε υγεία και καθαρό αέρα, από την πόλη μας να φύγει η χολέρα» και άλλα πολλά.
Πρέπει να σημειωθεί ότι το μαζικότατο αυτό συλλαλητήριο ήταν αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς από την ομάδα νέων της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου. Η ομάδα νέων που λειτούργησε μέσα από ανοιχτές συναντήσεις προχώρησε σε μια μαχητική εκστρατεία αρκετές εβδομάδες πριν το συλλαλητήριο. Μέσα σε αυτό το διάστημα μοιράστηκαν περίπου 4.000 φυλλάδια, κολλήθηκαν αρκετές εκατοντάδες αφίσες, φτιάχτηκαν και κρεμάστηκαν πανό ενώ δημιουργήθηκε ακόμη και βίντεο κάλεσμα στο συλλαλητήριο.
Το συμπέρασμα που βγαίνει για ακόμη μια φορά είναι ότι η κοινωνία του Βόλου, μαζί και η νεολαία, όχι μόνο έχουν αντιληφθεί το κίνδυνο από την καύση των σκουπιδιών αλλά είναι διατιθέμενη να παλέψει για να σταματήσει. Οι μαζικές διαδηλώσεις εκατομμυρίων μαθητών σε όλο τον κόσμο για την κλιματική αλλαγή τους προηγούμενους μήνες και οι εξεγέρσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε μια σειρά από χώρες επιδρούν ήδη στη συνείδηση της ελληνικής νεολαίας.
Αυτό χρειάζεται άμεσα από εδώ και πέρα είναι δημοκρατική οργάνωση του κινήματος και ένα καλά δουλεμένο σχέδιο για τη συνέχιση των μαζικών κινητοποιήσεων με στόχο να σταματήσει η καύση των σκουπιδιών. Παράλληλα θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η ρίζα του προβλήματος είναι το ίδιο το σύστημα, ο καπιταλισμός, που βάζει πάνω από το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία το κέρδος των ιδιωτικών εταιρειών. Για αυτό και είναι απαραίτητη η οργάνωση και η πάλη για την ανατροπή τους.