Βόλος – στην τελική ευθεία για το μαθητικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών

Ρεπορτάζ από το Ξεκίνημα Βόλου

Στην τελική ευθεία έχουν μπει οι προετοιμασίες για το μαθητικό συλλαλητήριο κατά της καύσης σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ-Lafarge την Πέμπτη 21 Νοεμβρίου και όλα δείχνουν ότι το μήνυμα θα είναι ηχηρό!

 Όλο το προηγούμενο διάστημα οι μαθητές και οι φοιτητές της «ομάδας νέων» της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου δούλεψαν σκληρά αλλά με φαντασία, μεράκι και πολύ κέφι.

Παρά την πίεση των μαθημάτων και των υποχρεώσεων οι νέοι της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών μοίρασαν μέσα σε λίγες εβδομάδες σχεδόν 4,000 φυλλάδια, κόλλησαν εκατοντάδες αφίσες, έφτιαξαν και κρέμασαν πανό σχεδόν σε κάθε σχολείο ενώ γύρισαν και βίντεο για να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές της πόλης και να τους κινητοποιήσουν για να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΜΕ Μαγνησίας πήρε απόφαση για 3ωρη στάση εργασίας την ώρα του συλλαλητηρίου με σκοπό να στηρίξει την μαθητική κινητοποίηση και να διευκολύνει τους μαθητές αλλά και τους καθηγητές να πάρουν μέρος. Αυτό είναι αναμφίβολα μια πολύ θετική εξέλιξη που προσθέτει δυναμική στο κίνημα. Θα ήταν βέβαια πολύ πιο αποτελεσματικό αν η απόφαση είχε ληφθεί νωρίτερα και αν είχε συνδυαστεί με ενημερωτικές δράσεις, εκδηλώσεις και συνελεύσεις με θέμα την καύση σκουπιδιών αλλά και τα περιβαλλοντικά ζητήματα συνολικά.

Παρά τις όποιες αδυναμίες, η απόφαση της ΕΛΜΕ για απεργιακή κινητοποίηση για ένα περιβαλλοντικό ζήτημα αποτελεί σταθμό γιατί συνδέει τον περιβαλλοντικό αγώνα με το εργατικό κίνημα. Οι εργαζόμενοι είναι αυτοί που έχουν την μεγαλύτερη δύναμη και αν κινητοποιηθούν μαζικά και οργανωμένα με όπλο την απεργία τότε το αίτημα για να σταματήσει η καύση σκουπιδιών μπορεί να κερδηθεί.

Το Ξεκίνημα και το Μαθητικό Ξεκίνημα θα συνεχίσουν να συμμετέχουν μαχητικά στον αγώνα για να μπει τέλος στην καύση των σκουπιδιών στο Βόλο συνδέοντας αυτό τον αγώνα με την πάλη για μια άλλη κοινωνία όπου δεν θα κυριαρχεί το καπιταλιστικό κέρδος αλλά οι ανάγκες των απλών ανθρώπων και φυσικά θα προστατεύεται το περιβάλλον.

Ακολουθεί το ανακοίνωση που εξέδωσε το Μαθητικό Ξεκίνημα:

Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών! Οι ζωές μας πάνω από τα κέρδη τους!

Βγαίνουμε στους δρόμους και διεκδικούμε ο αέρας, το νερό, το έδαφος, οι καλλιέργειες να μην είναι μολυσμένα με καρκινογόνες διοξίνες και φουράνια, ούτε με βαρέα μέταλλα που είναι τοξικά για τον άνθρωπο και τα ζώα.

Αυτοί οι ρύποι προέρχονται (στο μεγαλύτερο μέρος τους) από τα σκουπίδια που καίει η ΑΓΕΤ.Η ΑΓΕΤ ανήκει στην πολυεθνική Lafarge-Holcim που την στηρίζει η κυβέρνηση του Μητσοτάκη (όπως έκανε και η προηγούμενη του Τσίπρα), ο Δήμος Βόλου του Μπέου, η Περιφέρεια Θεσσαλίας του Αγοραστού.

Η Lafarge-Holcim και το πολιτικό και οικονομικό κατεστημένο δεν ενδιαφέρονται αν οι καρκίνοι και άλλες σοβαρές ασθένειες χτυπήσουν κόκκινο στο Βόλο. Τους ενδιαφέρει ότι τα σκουπίδια είναι ένα φτηνό καύσιμο για την τσιμεντοβιομηχανία, που επιδοτείται (!) και ότι είναι επίσης ένας εύκολος τρόπος να ξεφορτώνονται οι Δήμοι τα σκουπίδια. Δεν τους ενδιαφέρει αν αναπνέουμε καρκίνο. Τους ενδιαφέρει πόσα λεφτά θα βγάλουν.

Όλοι μαζί έχουμε τη δύναμη να σταματήσουμε την καύση σκουπιδιών!

Προτείνουμε:

  • Να δημιουργηθούν ομάδες μαθητών κατά της καύσης σκουπιδιών σε κάθε σχολείο
  • Οι ομάδες να οργανώσουν την ενημέρωση ώστε και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές να μάθουν για τις επιπτώσεις της καύσης σκουπιδιών στην υγεία μας και στο περιβάλλον.
  • Να πάρουμε μέρος στις επόμενες κινητοποιήσεις που θα καλεστούν κατά της καύσης σκουπιδιών και να οργανώσουμε και νέες δικές μας δράσεις.

Απαιτούμε να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών και να εφαρμοστεί η οικολογική διαχείριση όλων των απορριμμάτων (ανακύκλωση, κομποστοποίηση κλπ).

Βάζουν τα κέρδη τους πάνω από τις ζωές μας

Η καύση των σκουπιδιών είναι ένα ακόμη παράδειγμα του πώς το σύστημα στο οποίο ζούμε, ο καπιταλισμός, καταστρέφει το περιβάλλον και τη ζωή των ανθρώπων για να βγάζει κέρδη.

Οι μεγάλες ιδιωτικές πολυεθνικές εταιρίες, με την οικονομική εξουσία που έχουν, και με την πολιτική υποστήριξη των κυβερνήσεων:

  • Είναι υπεύθυνες για την κλιματική αλλαγή αφού συνεχίζουν την εξόρυξη πετρελαίου, φυσικού αερίου και κάρβουνου. Το 86% της ενέργειας και των μετακινήσεων/μεταφορών παγκόσμια προέρχεται από ορυκτά καύσιμα και όχι από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και άλλες πράσινες τεχνολογίες. 100 εταιρίες παγκοσμίως είναι υπεύθυνες για το 71% των βιομηχανικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου!
  • Καταστρέφουν τεράστια δάση, όπως αυτό του Αμαζονίου, για να  επεκτείνουν καλλιέργειες και κτηνοτροφικές μονάδες, ή όπως της Χαλκιδικής για να εξορύξουν χρυσό και άλλα μεταλλεύματα.
  • Προκαλούν ανεξέλεγκτη πλαστική ρύπανση, με τρομαχτικές συνέπειες στην ανθρώπινη υγεία και κάθε μορφή θαλάσσιας ζωής

Με βάση την πρόοδο της τεχνολογίας και της επιστήμης σήμερα είναι απόλυτα εφικτό το να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά προβλήματα και την ίδια ώρα όλοι οι άνθρωποι να έχουν ψηλό βιοτικό επίπεδο. Όμως αυτές οι λύσεις έρχονται σε αντίθεση με τα οικονομικά συμφέροντα των ιδιωτικών πολυεθνικών εταιριών. Με δυο λόγια, ο πλανήτης οδηγείται στην καταστροφή για να μην χτυπηθούν τα κέρδη των μεγάλων ιδιωτικών εταιριών.

Να οργανωθούμε για να τους ανατρέψουμε

Ζούμε σε μια κοινωνία όπου όλες οι σημαντικές αποφάσεις (για το περιβάλλον, την παιδεία, το ύψος των μισθών κοκ) λαμβάνονται με γνώμονα τι εξυπηρετεί τα κέρδη των μεγάλων εταιριών.

Το αποτέλεσμα αυτής της λογικής είναι η τεράστια ανισότητα (26 άνθρωποι έχουν τόσο πλούτο όσο ο μισός πληθυσμός της γης), η τεράστια φτώχεια (σχεδόν 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι ζουν με λιγότερο από 2 ευρώ την ημέρα) και η κλιματική κρίση που απειλεί τη ζωή στην γη όπως την ξέρουμε.

Αυτό το σύστημα, ο καπιταλισμός, πρέπει να ανατραπεί και να αντικατασταθεί από μια κοινωνία με ισότητα, αλληλεγγύη, χωρίς ρατσισμό και σεξισμό και με πραγματική δημοκρατία που σημαίνει ότι εμείς οι ίδιοι θα παίρνουμε αποφάσεις για τι ζωές μας.

Μια κοινωνία όπου όλοι οι μεγάλοι τομείς της οικονομίας, οι βιομηχανίες, οι μεταφορές,  η ενέργεια κοκ θα ανήκουν σε ολόκληρη την κοινωνία (και όχι σε μια χούφτα ανθρώπων) και θα λειτουργούν προς όφελος μας προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον.

Για να παλέψουμε ενάντια στο σύστημα και να χτίσουμε τον κόσμο που θέλουμε χρειάζεται οργάνωση, πανελλαδικά αλλά και διεθνώς, και επαναστατική ιδεολογία. Το Ξεκίνημα δίνει αυτό τον αγώνα μαζί με ανθρώπους που έχουν τις ίδιες ιδέες και ιδανικά σε 35 περίπου χώρες στον πλανήτη. Αν θέλεις να μάθεις περισσότερα για τις ιδέες μας και να αγωνιστείς μαζί μας έλα σ’ επαφή.

Μαθητικό Ξεκίνημα
Xekinima.org – [email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα