Βρυξέλλες: Μαθητικές κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή [φωτό+βίντεο]

Δημοσιεύουμε άρθρο – ρεπορτάζ της Emily Brns, μέλους του Αριστερού Σοσιαλιστικού Κόμματος Βελγίου (αδερφή οργάνωση του Ξ στο Βέλγιο) και των «Ενεργών Αριστερών Φοιτητών-Μαθητών», για τις σημαντικές νεολαιίστικες κινητοποιήσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή

 

Την Πέμπτη 10 Γενάρη το πρωί, εκατοντάδες μαθητές συγκεντρώθηκαν μπροστά από τον κεντρικό σταθμό των Βρυξελών με μεγάλο ενθουσιασμό και αποφασιστικότητα για αγώνα ενάντια στην καταστροφή του περιβάλλοντος. Νέοι και νέες μετακινήθηκαν από διαφορετικές πόλεις, κυρίως από το βόρειο κομμάτι της χώρας. Στην αρχή της συγκέντρωσης ακούστηκαν αρκετά συνθήματα και στη συνέχεια ακολούθησε αυθόρμητη πορεία περίπου 2.000 ατόμων η οποία πέρασε από το κέντρο της πόλης. Αρκετά από τα συνθήματα που υπήρχαν στις αυτοσχέδιες πικέτες, ανέφεραν: «Χωρίς κλίμα δεν υπάρχει μέλλον», «Παλέψτε για το μέλλον μας», «Δεν υπάρχει ΠΛΑΝήτης Β» (λογοπαίγνιο με το Plan B).

https://www.facebook.com/Actieflinks/videos/379698856124165/?t=12

Πρέπει όντως να παλέψουμε για το μέλλον μας. Στο καπιταλιστικό σύστημα που ζούμε το μόνο που μετράει είναι τα άμεσα κέρδη των εταιρειών. Αυτή η λογική έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας και σε σύγκρουση με το μέλλον του πλανήτη μας.

***

Η κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε μετά από κάλεσμα δύο μαθητών από την πόλη Μόρτσελ, κοντά στην Αμβέρσα. Από τη στιγμή του καλέσματος και μετά, η συγκέντρωση άρχισε να διαδίδεται με θεαματικούς ρυθμούς. Υπήρξαν συζητήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπου δεκάδες μαθητές πήραν μέρος.

Στην ιστορική διαδήλωση που έγινε 2 Δεκέμβρη για την κλιματική αλλαγή, η μεγάλη συμμετοχή των νέων είχε ήδη σημειωθεί. Τώρα η νεολαία μπαίνει μπροστά στον αγώνα για τον πλανήτη και το μέλλον μας.

***

Η οργάνωση «Ενεργοί Αριστεροί Φοιτητές-Μαθητές» συμμετείχαμε στη διαμαρτυρία και καλέσαμε σε συνέχιση των δράσεων και των κινητοποιήσεων. Στις 27 Γενάρη θα πραγματοποιηθεί νέα διαδήλωση για την κλιματική αλλαγή. Εκεί θα παρέμβουμε με βασικό σύνθημα: «Το κλίμα μας δεν είναι για τις μπίζνες τους» (“Our Climate, not their business”).

https://www.facebook.com/Actieflinks/videos/224771205099320/?t=9

Το κάλεσμα για μια διεθνή μαθητική μέρα δράσης στις 15 Μάρτη αρχίζει να έχει απήχηση. Οι πρώτες δράσεις έγιναν στη Σουηδία ενώ αντίστοιχες νεολαιίστικες διαμαρτυρίες πραγματοποιήθηκαν και στην Αυστραλία και αλλού. Η 15η Μάρτη έχει τη δυνατότητα να γίνει μια μαζική διεθνής μέρα δράσης της νεολαίας για το κλίμα. Θα παρέμβουμε σε αυτές τις διεργασίες με το πρόγραμμά μας για τη σοσιαλιστική αλλαγή της κοινωνίας.

https://www.facebook.com/Actieflinks/videos/381709159262156/

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
595ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
392ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής