Μεγάλες κινητοποιήσεις στο Βέλγιο: 65.000 στους δρόμους ενάντια στην κυβέρνηση

Διασκευή άρθρου του Γκέερτ Κουλ
(PSL/LSP – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στο Βέλγιο)

 

Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, η δεξιά κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ στο Βέλγιο, προχώρησε σε μια νέα επίθεση ενάντια στους εργαζόμενους και τους συνταξιούχους, παρά το γεγονός ότι η κοινωνία δεν έχει ακόμη καταφέρει να συνέλθει από την προηγούμενη.

Σκληρές επιθέσεις και η απάντηση της κοινωνίας

Για την ακρίβεια, πριν το καλοκαίρι, έγιναν μαζικές κινητοποιήσεις, με 80.000 ανθρώπους να διαδηλώνουν ενάντια στην αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 65 στα 67. Στη συνέχεια, η κυβέρνηση προχώρησε σε νέα επίθεση στο ασφαλιστικό, αλλάζοντας το σύστημα υπολογισμού των συντάξεων, έθεσε αυστηρότερους όρους σε σχέση με την πρόωρη συνταξιοδότηση, ενώ παράλληλα εξαπέλυσε επιθέσεις στους ανέργους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Η απάντηση της βελγικής κοινωνίας ήταν και πάλι ηχηρή. 65.000 άνθρωποι συμμετείχαν σε εννιά διαφορετικές τοπικές διαδηλώσεις στις 2 Οκτώβρη, παρά τη δυνατή βροχή. Η απάντηση αυτή είναι ένα καθαρό μήνυμα ότι οι κοινωνικές αντιστάσεις απέναντι στις επιθέσεις της κυβέρνησης δεν έχουν εξαντληθεί. Αντίθετα, η βελγική κοινωνία βρίσκεται σε συνολικό αναβρασμό, αφού λίγες μέρες πριν τις διαδηλώσεις των 65.000, άλλες 10.000 δημόσιοι υπάλληλοι είχαν βγει στους δρόμους των Βρυξελών, με τη συμμετοχή μάλιστα στρατιωτικών και αστυνομικών. Η επίθεση στους εργαζομένους του δημοσίου, περιλαμβάνει περιορισμό του δικαιώματος της αναρρωτικής άδειας, με αποτέλεσμα ο μισθός τους να βρίσκεται σε κίνδυνο μείωσης ως και στο 60% του συνόλου του σε περίπτωση ασθένειας.

Ανάγκη κλιμάκωσης ενόψει εκλογών

Η μεγάλη επιτυχία των κινητοποιήσεων της 2ης Οκτώβρη δείχνει τις δυνατότητες που υπάρχουν, αρκεί να οργανωθούν συνελεύσεις στη βάση του κινήματος που θα προετοιμάσουν τις επόμενες δράσεις. Είναι σημαντικό ανάμεσα σε αυτές, να οργανωθεί μια γενική απεργία πριν το τέλος του χρόνου. Ιδιαίτερα ενόψει των γενικών εκλογών του Μάη, είναι σημαντικό να αποδυναμωθεί η κυβέρνηση που απειλεί ξανά το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και των φτωχών.

Ένας καλά οργανωμένος αγώνας, μπορεί όχι μόνο να αποτρέψει τις επιθέσεις, αλλά και να αποδυναμώσει τη ρητορική της δεξιάς, στερώντας της την εκλογική νίκη που θα την οδηγήσει σε άλλη μια κυβερνητική θητεία. Το γεγονός ότι η κυβέρνηση του Σαρλ Μισέλ έχει ανακοινώσει ένα έλλειμμα στον προϋπολογισμό της τάξης των 8 δις ευρώ, δηλαδή 5 δις πάνω από τις προβλέψεις, δείχνει καθαρά ποια θα είναι η συνέχεια. Οι καπιταλιστές θα απαιτήσουν ακόμη μεγαλύτερη λιτότητα και η σημερινή κυβέρνηση θα είναι ιδιαίτερα πρόθυμη να την εφαρμόσει αν επανεκλέγει.

Μαθήματα από το πρόσφατο παρελθόν

Το 2014 είδαμε ένα μαζικό κίνημα, το οποίο στρίμωξε την κυβέρνηση, με ένα «σχέδιο δράσης» που οργανώθηκε από τα συνδικάτα. Μαζικές διαδηλώσεις και τοπικές απεργίες ακολουθήθηκαν από πανεθνικές μέρες δράσης και μια γενική απεργία που παρέλυσε τη χώρα. Το σχέδιο αυτό όμως έμεινε στη μέση, επιστρέφοντας την πρωτοβουλία στην κυβέρνηση, η οποία έκανε κάποιες παραχωρήσεις, αλλά στην ουσία συνέχισε την επίθεση ενάντια στα λαϊκά στρώματα. Αν θέλουμε να σταματήσουμε τις σημερινές επιθέσεις, χρειαζόμαστε ένα πραγματικό σχέδιο κλιμάκωσης, ένα σχέδιο που θα μπορεί να πείσει την κοινωνία ότι έχει προοπτικές να νικήσει.

Το 2014 φάνηκε η δύναμη του οργανωμένου κινήματος. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που το σχέδιο δράσης αποφασιζόταν μαζικά από συνελεύσεις μέσα στους εργασιακούς χώρους, οι κινητοποιήσεις ήταν ιδιαίτερα επιτυχημένες. Σήμερα βλέπουμε τις ίδιες δυνατότητες να εμφανίζονται σε αυτή τη νέα κοινωνική έκρηξη ενάντια στην κυβέρνηση. Αν το νέο κίνημα χτιστεί στη βάση των μαθημάτων των προηγούμενων ετών, τότε θα έχει τη δυνατότητα να ανατρέψει την επίθεση της σημερινής κυβέρνησης, αλλά και να κάνει ακόμη δυσκολότερο για επόμενες κυβερνήσεις να συνεχίσουν στην ίδια γραμμή των πολιτικών λιτότητας.

Στις διαδηλώσεις της 2ης Οκτώβρη, τα μέλη του PSL/LSP (CWI – αδελφή οργάνωση του «Ξ» στο Βέλγιο) συμμετείχαν μαζικά, μοιράζοντας χιλιάδες ανακοινώσεις ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που καλούσαν στη διοργάνωση γενικής απεργίας μέσα στο 2018. Θα συνεχίσουμε να παρεμβαίνουμε στο κίνημα, με προτάσεις για το πως μπορεί να είναι πραγματικά αποτελεσματικό και νικηφόρο.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα