Βόρεια Κύπρος: 10.000 κατέβηκαν στο δρόμο στην πορεία για την «Δημοκρατία και τη βούληση»

Ρεπορτάζ της Νέας Διεθνιστικής Αριστεράς – Yeni Enternasyonalist Sol, αδελφής οργάνωσης του «Ξ» στην Κύπρο, με δυνάμεις σε βορρά και νότο.

Την Τρίτη 10 του Νοέμβρη, χιλιάδες κόσμου, αγανακτισμένοι από την τουρκική παρέμβαση πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τις προεδρικές εκλογές, συγκεντρώθηκαν στην Ντερέμπογιου, έναν κεντρικό δρόμο στην βόρεια Λευκωσία και διαδήλωσαν αρχικά προς την Τουρκική Πρεσβεία κι από εκεί στην πλατεία Ινονού, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Άγκυρα πάρε τα χέρι σου από τον γιακά μας»[1], «παλεύουμε τον φασισμό ώμο-ώμο», δεν υπακούμε – ελευθερία», «όχι στην παρέμβαση – βούληση» και «η Κύπρος είναι κοσμική και θα μείνει κοσμική».

Η πρωτοβουλία

Την πρωτοβουλία πήραν 7 άτομα της Αριστεράς στο facebook οι οποίοι αποφάσισαν ότι θα προσβάλουν τα αποτελέσματα των εκλογών, και δημιούργησαν την «Πλατφόρμα για την Δημοκρατία και την Βούληση». Παρόλο που η διαδήλωση δεν οργανώθηκε από κανένα πολιτικό κόμμα, πολλά κόμματα και οργανώσεις της Αριστεράς δήλωσαν την στήριξή τους όπως το Αριστερό Κίνημα, το Κίνημα Κοινωνικής Δικαιοσύνης, η Πλατφόρμα Ειρήνη στην Κύπρο, η οργάνωση πορεία Ειρήνης και άλλες. Ανάμεσά τους την στήριξη της πορείας ανακοίνωσε και το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα Κοινοτικής Δημοκρατίας, TDP, το κόμμα του πρώην πρόεδρου Μουσταφά Ακιντζί και η οργάνωση νεολαίας του. Ο πρώην πρόεδρος Ακιντζί, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του παραδοσιακά αριστερού Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, CTP, Τουφάν Ερχουρμάν, ο πρόεδρος του TDP, Οζγκίτ, ο Δήμαρχος της Λευκωσίας Χαρμαντζί και πολλά άλλα μέλη και βουλευτές των TDP και CTP επίσης παρευρέθηκαν στην πορεία.

Η αστυνομία μπλόκαρε τον δρόμο προς την Τουρκική Πρεσβεία αλλά ο κόσμος σταμάτησε μπροστά από την αστυνομία και φώναξε με όλη την δύναμή του – «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από τον γιακά μας»! Αυτό διήρκησε 5-10 λεπτά κι έπειτα ο κόσμος συνέχισε την διαδήλωση προς την πλατεία Ινονού, όπου είχε στηθεί σκηνή για τους ομιλητές.

Χιλιάδες κόσμου ήταν ήδη συγκεντρωμένοι στην πλατεία, όπου η διαδήλωση έγινε ένα μαζί τους, στον ήχο του Μπέλα Τσάο, του γνωστού επαναστατικού τραγουδιού. Στην εκδήλωση συμμετείχε κόσμος από όλες τις ηλικίες, παιδιά, έφηβοι, συνταξιούχοι, αλλά ήταν η νεολαία που ήταν η πιο ενεργή και φώναζε με το μεγαλύτερο πάθος τα συνθήματα «Αυτή η πατρίδα είναι δική μας» «Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από το γιακά μας» και «όχι υπακοή – ελευθερία».

Οι ομιλίες

Ο πρώτος ομιλητής καλωσόρισε το πλήθος στην πλατεία, και τόνισε την μεγάλη σημασία της πλατείας αυτής μια και ήταν το σημείο όπου πραγματοποιούνταν οι κινητοποιήσεις κατά την περίοδο του σχεδίου Ανάν το 2004. Τα κύρια σημεία της ομιλίας του ήταν επίσης «η χώρα αυτή είναι δική μας» και «εμείς θα κυβερνήσουμε αυτή τη χώρα», συνθήματα που επίσης ακούγονταν και εκείνο τον καιρό στην πλατεία.

Η ομιλία του εκπροσώπου της Πλατφόρμας Δημοκρατίας και βούλησης ήταν πολύ δυνατή. Είπε αναφερόμενος στην παρέμβαση του τουρκικού καθεστώτος στις εκλογές:

«Αυτό που ζήσαμε κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών και μετά ήταν ένα πολύ μεγάλο χτύπημα για τη δημοκρατία και θα το θυμόμαστε σαν την μαύρη περίοδο στην Τουρκοκυπριακή πολιτική ιστορία»

«Η βούληση των τουρκοκυπρίων αγνοήθηκε, η τιμή μας έχει συντριβεί, και η δημοκρατία έχει διαρραγεί»

«Από όπου κι αν έρχεται τέτοια παρέμβαση δεν είναι ευπρόσδεκτη»

«Δεν μπορούμε να διοικούμαστε από την Άγκυρα, δεν θα δεχτούμε να μας διορίζουν έναν κυβερνήτη στην κεφαλή της χώρας μας και να το παρουσιάζουν σαν να έχουμε ένα προεδρικό σύστημα! Δεν θα δεχτούμε οι δημοκρατικές διαδικασίες να σταματήσουν και κομμάτια της κοινότητάς μας να φιμώνονται».

Σημείωσε ότι «δεν είμαστε εχθροί του τουρκικού λαού, έχουμε αδελφικά αισθήματα προς τον τουρκικό λαό. Η φωνή μας και βούληση θα είναι μαζί με όλους τους λαούς του κόσμου που η βούλησή τους έχει παραγκωνιστεί και βρίσκονται κάτω από καταστολή και φόβο» υπονοώντας την κατάσταση στην Τουρκία και το καθεστώς Ερντογάν.

Όσον αφορά το Κυπριακό είπε «θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για καλύτερες συνθήκες ζωής και για να συμπεριληφθούν οι τουρκοκύπριοι στο διεθνές δίκαιο – θα αρνηθούμε οτιδήποτε μας σπρώχνει μακρυά από το διεθνές δίκαιο» – αναφερόμενος στην πρόταση λύσης δύο κρατών του Τατάρ και στο άνοιγμα του Βαρωσίου.

Στην ομιλία έγινε και ιδιαίτερη αναφορά σε άλλες μορφές της παρέμβασης του τουρκικού καθεστώτος στα εσωτερικά της βόρειας Κύπρου. Έγινε ιδιαίτερη αναφορά στα οικονομικά πακέτα, τους νόμους και τους κανονισμούς που επιβάλλονται από την Τουρκία, καθώς και στους υποτιμητικούς όρους που τα τουρκικά μέσα χρησιμοποιούν για τους τουρκοκύπριους χαρακτηρίζοντάς τους ως «besleme» ζητιάνους. Αναφέρθηκε η επίθεση στην ελευθερία του τύπου που έχει αρχίσει ήδη από το 2018, όταν ο Ερντογάν κάλεσε τους υποστηρικτές του στην Κύπρο να επιτεθούν στην εφημερίδα Αφρίκα, η οποία σύγκρινε την εισβολή της Τουρκίας στη Συρία με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο,  κάλεσμα το οποίο κατέληξε στην καταστροφή των γραφείων της εφημερίδας. Έπειτα, μπήκε και ένα καθαρό αίτημα για την αλλαγή του άρθρου 10 του συντάγματος της βόρειας Κύπρου, το οποίο δίνει τον έλεγχο της αστυνομίας σε μια επιτροπή που ελέγχεται από τον τουρκικό στρατό.  

Πρωτοφανής μαζική συμμετοχή

Για όλες αυτές τις παρεμβάσεις από την Τουρκία έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια πολλοί αγώνες. Όμως ήταν η πρώτη φορά που υπήρχε τόσο μαζική στήριξη από τον κόσμο και τόση θέληση και δυναμική για να τις σταματήσουν.

Ο εκπρόσωπος της Πλατφόρμας Δημοκρατίας και Βούλησης, έκλεισε λέγοντας ότι «αυτή η διαδήλωση σήμερα ήταν μια σπίθα που βγήκε μέσα από την βούληση του λαού μας. Ας κάνουμε αυτή τη σπίθα μεγαλύτερη, μέσα από οργανωμένους αγώνες, συλλογικά και χωρίς διακρίσεις, μαζί όλα τα κομμάτια της κοινωνίας».

Δεν θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε περισσότερο! Τώρα είναι η ώρα για όλη την αριστερά, τα συνδικάτα και τον κόσμο που ήταν στο δρόμο την Τρίτη αλλά και σε άλλους αγώνες παλιότερα ενάντια στις παρεμβάσεις από το τουρκικό καθεστώς στη βόρεια Κύπρο, να παλέψουμε ενωμένοι και να πάρουμε το μέλλον μας στα χέρια μας.


[1]      Το σύνθημα – Άγκυρα πάρε τα χέρια σου από τον γιακά μας –  Ankara Elini Yakamazdın Çek έχει πολύ μεγάλη ιστορία. Πρώτη φορά γράφτηκε σε πανό από την οργάνωση Μπάρακα στην γενική απεργία το 2011, κατά του τότε πρωτοκόλλου που είχε υπογραφεί με την τουρκική κυβέρνηση. Την επόμενη μέρα φασίστες έκαναν συγκέντρωση έξω από τα γραφεία του Μπάρακα με πανό που έλεγε «η Κύπρος είναι τουρκική και τουρκική θα παραμείνει» και από τότε, όποτε κάποια οργάνωση έφερνε αυτό το σύνθημα σε πανό, είτε τους σταματούσε η αστυνομία, ή ακόμη και οι ίδιοι οι διοργανωτές της πορείας. Παρόμοια καταστολή είχε δεχτεί και μέλος της ΝΕΔΑ το 2018, από την αστυνομία όταν έφερε το σύνθημα αυτό σε πορεία για το άνοιγμα του οδοφράγματος της Δερύνειας, και από φασίστες έπειτα, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα