Βόλος, σήμερα Τετάρτη 20/3: Περιβάλλον ώρα μηδέν – ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη

Το «Ξ» στο Βόλο οργανώνει εκδήλωση με θέμα «Περιβάλλον ώρα μηδέν – ο καπιταλισμός καταστρέφει τον πλανήτη» την Τετάρτη 20 Μαρτίου, στις 7:00 μ.μ. στο Στέκι Μεταναστών-Χώρος Κινημάτων (Ιωλκού 33)

Ομιλητές: 

  • Τάσος Κεφαλάς – μέλος της Πρωτοβουλίας Αθήνας ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων
  • Μαρία Καδόγλου – Επιτροπή Αγώνα Θεσσαλονίκης ενάντια στην εξόρυξη χρυσού
  • Ηλέκτρα Κλείτσα – εφημερίδα Ξεκίνημα 
  • Νίκος Κανελλής – δημοτικός σύμβουλος Βόλου, Ξεκίνημα

Ο πλανήτης απειλείται. Το περιβάλλον, στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, καταστρέφεται με ραγδαίους ρυθμούς.

Η κλιματική αλλαγή ως συνέπεια της όλο και μεγαλύτερης χρήσης ορυκτών καυσίμων – η πλαστική ρύπανση, ειδικά στις θάλασσες – η ανεξέλεγκτη παραγωγή σκουπιδιών και η μαζική ρύπανση του αέρα, του νερού και του εδάφους από την καύση τους – η καταστροφή των δασών και των νερών από την εξόρυξη χρυσού και η απειλή από τα τοξικά φράγματα της επεξεργασίας χρυσού από τη Βραζιλία ως τη Χαλκιδική – η σχεδιαζόμενη εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στο 1/3 της ελληνικής επικράτειας, πάνω σε σεισμογενείς περιοχές, συνιστούν μόνο ένα μέρος του παγκόσμιου περιβαλλοντικού ζητήματος.

Όλες αυτές οι πτυχές της περιβαλλοντικής καταστροφής έχουν μια κοινή ρίζα, τους νόμους της ελεύθερης αγοράς, όπου κυριαρχεί το κέρδος των ιδιωτικών εταιριών εις βάρος του πλανήτη και της ζωής πάνω σε αυτόν.

Η εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας και ο σχεδιασμός της οικονομίας με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος και τις κοινωνικές ανάγκες προσκρούουν στο γεγονός ότι η οικονομική (και πολιτική εξουσία) είναι συγκεντρωμένη στα χέρια μιας απειροελάχιστης όσο και άπληστης οικονομικής ελίτ. 

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση πολλαπλασιάζονται τα μαζικά κινήματα γύρω από περιβαλλοντικά θέματα.

Από τους Ινδιάνους του Στάντιγκ Ροκ των ΗΠΑ που αγωνίζονται ενάντια στους αγωγούς πετρελαίου ως τους αγώνες των κατοίκων της Χαλκιδικής ενάντια στην εξόρυξη χρυσού. Από την Γκρέτα Θανμπεργκ και τις διεθνείς μαθητικές διαδηλώσεις ενάντια στην κλιματική αλλαγή ως τους αγώνες ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, την Κρήτη κα. Κι από τους αγώνες των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής για το νερό ως τον αγώνα του Βόλου ενάντια στην καύση σκουπιδιών, γίνεται πλέον μαζική συνείδηση ότι απαιτούνται μαζικοί αγώνες για να την προστασία του περιβάλλοντος.

Το Ξεκίνημα και η διεθνής οργάνωση στην οποία συμμετέχει, η CWI, παίρνουν ενεργά μέρος σε αυτούς τους αγώνες εξηγώντας ότι για να προστατευθεί το περιβάλλον πραγματικά και ουσιαστικά πρέπει οι αγώνες αυτοί να αποτελέσουν τμήμα ενός συνολικότερων αγώνων για την ανατροπή του καπιταλισμού και το χτίσιμο μιας πραγματικά δημοκρατικής και αειφόρας σοσιαλιστικής κοινωνίας.

Με την εκδήλωση που διοργανώνει το Ξ Βόλου στις 20/3 επιδιώκουμε να αναδείξουμε μερικά από τα σημαντικότερα περιβαλλοντικά ζητήματα στην Ελλάδα, να συμβάλλουμε στην ενημέρωση της κοινωνίας και έτσι να ενισχύσουμε τους μαζικούς αγώνες που βρίσκονται σε εξέλιξη. 

Σας προσκαλούμε και σας περιμένουμε!

Η εκδήλωση στο fb εδώ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,279ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα