Diesel: δισεκατομμύρια ευρώ το κόστος για το σύστημα υγείας στην Ευρώπη!

Σύμφωνα με πρόσφατο άρθρο της εφημερίδας «Guardian», η χρήση ορυκτών καυσίμων για την κίνηση των αυτοκινήτων και συγκεκριμένα η χρήση diesel, δεν έχει μόνο ανθρώπινο και περιβαλλοντικό, αλλά και τεράστιο οικονομικό κόστος. Για την ακρίβεια εκτιμάται ότι η ρύπανση που προκαλούν τα οχήματα, κοστίζει στα ευρωπαϊκά συστήματα υγείας περίπου 70 δις ευρώ το χρόνο! Για τα τρία τέταρτα περίπου αυτού του κόστους, εθύνεται αποκλειστικά η χρήση καυσίμου diesel.

Το κόστος αυτό αφορά ιατροφαρμακευτικές δαπάνες, αλλά και λειτουργικά έξοδα των νοσοκομείων, όπως και τις οικονομικές επιπτώσεις των πρόωρων θανάτων που οφείλονται στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι αν μέχρι το 2030 η χρήση των συγκεκριμένων καυσίμων μειωνόταν δραστικά, το κόστος αυτό θα μπορούσε να πέσει κατά 80%!

Οι «εξυπνάδες» της Volkswagen

Σύμφωνα με το άρθρο, οι έρευνες γύρω από τη χρήση diesel εντάθηκαν το 2015, όταν ξέσπασε το σκάνδαλο της Volkswagen, η οποία, όπως αποκαλύφθηκε κατασκεύαζε αυτοκίνητα με ένα σύστημα «έξυπνου λογισμικού», που δημιουργήθηκε για να ξεγελάσει τους περιβαλλοντικούς ελέγχους! Το «έξυπνο λογισμικό» που έμπαινε σε λειτουργία κατά τη διάρκεια ελέγχων καυσαερίων, είχε βασικό στόχο να παρακάμψει την αυστηρή νομοθεσία που ισχύει στις ΗΠΑ ως προς τις εκπομπές αερίων ρύπων. Υπολογίζεται μάλιστα, ότι αυτή η απάτη που δημιουργήθηκε για την αγορά των ΗΠΑ, αλλά χρησιμοποιήθηκε και στην Ευρώπη, είχε σαν αποτέλεσμα την πρόκληση 1.200 πρόωρων θανάτων στη Γερμανία και τις γειτονικές χώρες.

Πρόωροι θάνατοι και προβλήματα υγείας

Δεν είναι όμως μόνο η Volkswagen υπεύθυνη για πρόωρους θανάτους εξαιτίας της ρύπανσης. Η χρήση diesel συνολικά, ενοχοποιείται σύμφωνα με το άρθρο του «Guardian» για 38.000 πρόωρους θανάτους το χρόνο στον κόσμο! Επιπλέον, δεν είναι μόνο αυτοί που πεθαίνουν πρόωρα, αλλά και αυτοί που περνάνε τη ζωή τους με μια σειρά προβλημάτων υγείας εξαιτίας της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, μεγάλο μέρος της οποίας προκαλείται από την κίνηση των οχημάτων με ορυκτά καύσιμα.

Από τις πιο γνωστές επιπτώσεις είναι οι βλάβες στο καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα, αλλά υπάρχουν και οι λιγότερο γνωστές, όπως ο διαβήτης και η αμνησία. Όπως και να έχει, τα ορυκτά καύσιμα είναι αποδεδειγμένα επικίνδυνα για την ανθρώπινη ζωή. Επιπλέον, πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση δεν ευθύνεται μόνο για σωματικές παθήσεις, αλλά και για την επιβράδυνση του ανθρώπινου εγκεφάλου!

Εναλλακτικές

Απέναντι σε αυτό τον παγκόσμιο εφιάλτη, όχι μόνο υπάρχουν εναλλακτικές, αλλά μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα, αντικαθιστώντας τα ορυκτά καύσιμα στην κίνηση των οχημάτων. Τα αυτοκίνητα υδρογόνου για παράδειγμα, κατασκευάζονται ήδη και υπολογίζεται ότι μέχρι το 2030, το υδρογόνο θα μπορούσε να κινεί ως και 15 εκατομμύρια επιβατικά αυτοκίνητα και 500.000 φορτηγά, μειώνοντας δραστικά τις εκπομπές επικίνδυνων ρύπων και αερίων του θερμοκηπίου.

Η συγκεκριμένη τεχνολογία είναι ό,τι πιο φιλικό προς το περιβάλλον έχει υπάρξει μέχρι στιγμής, ως προς την κίνηση οχημάτων, αφού το μόνο κατάλοιπο που αφήνει ένας κινητήρας υδρογόνου, είναι… νερό! Επιπλέον, η παραγωγή του καυσίμου, μπορεί να γίνει πλήρως από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή. Το κόστος όμως αυτών των οχημάτων παραμένει σημαντικά υψηλότερο από αυτό των συμβατικών βενζινοκίνητων, ή πετρελαιοκίνητων. Γιατί άραγε;

Γιατί δεν επενδύουν στο περιβάλλον και την υγεία;

Για να διαδοθεί μαζικά μια νέα τεχνολογία, χρειάζεται να υπάρχει μαζική παραγωγή και επομένως χαμηλότερες τιμές, ώστε να μπορεί η κοινωνία να ανταποκριθεί στο κόστος της. Γιατί λοιπόν δε μπαίνουν σε μαζική παραγωγή τα αυτοκίνητα υδρογόνου; Η απάντηση είναι απλή, όσο και εξοργιστική.

Οι επενδύσεις που έχουν ήδη γίνει στην άντληση και τη χρήση ορυκτών καυσίμων, είναι τόσο μεγάλες που δε συμφέρει τις εταιρείες ενέργειας να τις εγκαταλείψουν, πριν κερδίσουν όσο περισσότερο μπορούν από αυτές. Έτσι, κάποιες αυτοκινητοβιομηχανίες παράγουν λίγα αυτοκίνητα υδρογόνου, προκειμένου να παρουσιάσουν ένα φιλοπεριβαλλοντικό προφίλ, αλλά δεν έχουν σκοπό να σταματήσουν τις μπίζνες με τους «συναδέλφους» τους που πουλάνε ορυκτά καύσιμα. Κρατάνε λοιπόν την παραγωγή περιορισμένη, το κόστος υψηλό και αν χρειαστεί θα χρησιμοποιήσουν ως δικαιολογία ότι «ο κόσμος δεν αγοράζει τα φιλικά προς το περιβάλλον αυτοκίνητα».

Έτσι οι εταιρείες ορυκτών καυσίμων θα συνεχίσουν να κερδίζουν από αυτά, ενώ η ευθύνη θα φορτωθεί για άλλη μια φορά στον ίδιο κόσμο που πληρώνει το τεράστιο οικονομικό και ανθρώπινο κόστος της ρύπανσης που προκαλούν: σε όλους και όλες εμάς!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα