Βόλος – Σάββατο 19/1: Κάλεσμα για τη συγκρότηση αυτοδιοικητικής κίνησης

Δημοσιεύουμε κάλεσμα για τη συγκρότηση της δημοτικής κίνησης «Μέτωπο Ενεργών Πολιτών Βόλου», εν όψει των επερχόμενων δημοτικών εκλογών. Η πρώτη ανοιχτή συνέλευση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 19 Γενάρη στις 18.00 στο Μεταξουργείο. Διαβάστε παρακάτω τους άξονες που θα αποτελέσουν τη βάση της συζήτησης για τη συγκρότηση της κίνησης.

 

Κάλεσμα για τη συγκρότηση της αυτοδιοικητικής κίνησης «Μέτωπο Ενεργών Πολιτών Βόλου»

Πρώτη ανοιχτή συνέλευση Σάββατο 19 Ιανουαρίου 18:00 στο Μεταξουργείο

 

Καλούμε κάθε ενεργό και δραστήριο πολίτη που πιστεύει πως πρέπει κάτι να αλλάξει στην κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μας και να οριστεί από την αρχή η έννοια της Τ.Α. (που ιδιαίτερα την τελευταία 10ετία έχει εκφυλιστεί εξαιτίας των μνημονίων) ως κύτταρο άμεσης Δημοκρατίας και αλληλεγγύης, σε συζήτηση για τη δημιουργία μιας νέας κινηματικής και δημοκρατικής δημοτικής κίνησης. Θεωρούμε ότι βάση μιας τέτοιας συζήτησης μπορούν να αποτελέσουν τα παρακάτω σημεία – βασικές αρχές:

 1. Η παρέμβαση στα ζητήματα που άπτονται της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με γνώμονα τα συμφέροντα των απλών ανθρώπων, των εργαζομένων, των μικρών ελεύθερων επαγγελματιών, των ανέργων, των μεταναστών, των μικρών αγροτών, της νεολαίας, των γυναικών, των κοινωνικά ευάλωτων ομάδων, των ΑμεΑ και εν γένει των λαϊκών στρωμάτων.
 2. Η υπεράσπιση του δημόσιου χαρακτήρα των υπηρεσιών που προσφέρει ο Δήμος, ενάντια σε κάθε προσπάθεια ανοιχτής ή συγκαλυμμένης ιδιωτικοποίησής τους. Η αναβάθμιση και διεύρυνση αυτών των υπηρεσιών ενάντια στη σημερινή υποβάθμιση που προωθείται από την πολιτική της κεντρικής κυβέρνησης (στο πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, που έρχονται να επιβληθούν εντονότερα με τα μνημόνια και τις προσταγές της ΕΕ) και εφαρμόστηκε από όλες τις δημοτικές αρχές των τελευταίων δεκαετιών.
 3. Η υπεράσπιση των σημαντικών τομέων ευθύνης του Δήμου που βρίσκονται στο στόχαστρο των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων, τα οποία θέλουν να μετατρέψουν το νερό, τη διαχείριση των απορριμμάτων, τους ελεύθερους χώρους, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, τις κοινωνικές υπηρεσίες του Δήμου, από δημόσια αγαθά σε μέσα κερδοσκοπίας. Αυτή η διαδικασία προβλέπεται στα μνημόνια και υλοποιείται από τους αμέτρητους μνημονιακούς εφαρμοστικούς νόμους που βρίσκονται σε ισχύ. Συμπληρώνεται από τη μεγάλη μείωση των κεντρικών πόρων του κράτους προς τους Δήμους και την έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού των Δήμων.
 4. Η εναντίωση στις μνημονιακές πολιτικές, που εφαρμόζονται και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης ως μέρος της πολιτικής που εφαρμόζεται κεντρικά, οι οποίες έχουν επιφέρει τη δραματική υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου χιλιάδων πολιτών και στην πόλη μας.
 5. Η στάση μας απέναντι στις πολιτικές εκείνες δυνάμεις που εφάρμοσαν και εφαρμόζουν σήμερα αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές στο κεντρικό επίπεδο και στο επίπεδο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Πολτικές που οδηγούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στα όρια της πλήρους κατάρρευσης με τη μείωση κατά 62% στους πόρους, τη δέσμευση των αποθεματικών, τη δέσμευση οποιοδήποτε πλεονάσματος για την αποπληρωμή του χρέους μέσω του παρατηρητηρίου και του αναγκαστικού «κουρέματος» των ομολόγων με το PSI (όλα τα παραπάνω επιβλήθηκαν στην Τ.Α. με τα μνημόνια και τον Καλλικράτη).
 6. Η σημερινή δημοτική αρχή, ούτε ανεξάρτητη ούτε αντισυστημική είναι. Το αντίθετο! Συμφωνεί και εφαρμόζει όλες τις κεντρικές κυβερνητικές πολιτικές στην αυτοδιοίκηση (διαχείριση σκουπιδιών με σκοπό την καύση, άνοιγμα του δρόμου για την ιδιωτικοποίηση του νερού κλπ) και συνδυάζει τον αυταρχισμό με το λαϊκισμό, τις μεθόδους νύχτας με τις φασίζουσες πρακτικές. Πίσω από τα επικοινωνιακά κόλπα που υπερ-προβάλλονται από τα περισσότερα τοπικά ιδιωτικά ΜΜΕ και τα «έργα βιτρίνας» μεγάλου κόστους που περιορίζονται σε πέντε κεντρικούς δρόμους της πόλης, η σημερινή δημοτική αρχή κρύβει τον ουσιαστικό αντιλαϊκό της χαρακτήρα, την ανεπάρκεια και την αδιαφορία της για τα πραγματικά προβλήματα της πόλης και των κατοίκων της.
 7. Η εναντίωση στην κατασκευή εργοστασίου SRF και στην καύση σκουπιδιών. Στα ζητήματα αυτά η σημερινή δημοτική αρχή έχει λάβει ξεκάθαρα θέση υπέρ των πρακτικών και των πολιτικών που δηλητηριάζουν την ατμόσφαιρα με διοξίνες σπέρνοντας απλόχερα καρκίνο και υποθηκεύοντας το μέλλον των επόμενων γενεών.
 8. Το όραμα για ένα Δήμο που δεν θα συναινεί στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών στο Βόλο, αλλά ένα Δήμο που θα σχεδιάσει και θα υλοποιήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων, υπό δημόσια ιδιοκτησία και κοινωνικό έλεγχο, προς όφελος των πολιτών κι όχι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.
 9. Η επιδίωξη για συνεργασία και κοινό αγώνα με πολιτικές και κοινωνικές δυνάμεις (ανθρώπους, συλλογικότητες, δημοτικές κινήσεις ή/και παρατάξεις) που συμμετέχουν στους αγώνες και τα κινήματα των εργαζομένων, της νεολαίας, των γυναικών και των αδύναμων οικονομικά στρωμάτων.
 10. Το όραμα για ένα Δήμο στην υπηρεσία των πολιτών που θα αγωνίζεται, ώστε όλοι οι δημότες να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό, σε καθαρό περιβάλλον, σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους πρασίνου, σε υψηλής ποιότητας και προσιτές οικονομικά υπηρεσίες πολιτισμού και αθλητισμού. Η εκάστοτε Δημοτική Αρχή – ακόμη και στο σημερινό γενικότερο οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο – έχει ως ένα βαθμό τη δυνατότητα να χαράξει και να υλοποιήσει τη δική της ανεξάρτητη πολιτική. Οραματιζόμαστε ένα Δήμο που θα λειτουργεί προς όφελος των ανθρώπων του μόχθου, της δουλειάς και του καθημερινού αγώνα για την επιβίωση.
 11. Η προσπάθεια για ένα Δήμο που θα στοχεύει στην ουσιαστική συμμετοχή των πολιτών στη λήψη και την υλοποίηση των αποφάσεων μέσα από πραγματικά δημοκρατικές και συλλογικές διαδικασίες, όπως είναι οι τοπικές λαϊκές συνελεύσεις στις γειτονιές, στις συνοικίες, στα χωριά, κοκ. Απαραίτητες προϋποθέσεις αποτελούν η διαφάνεια και ο έλεγχος από τους ίδιους τους πολίτες, με την ενεργή συμμετοχή τους στις αποφάσεις. Ανεξάρτητα από το εκάστοτε θεσμικό πλαίσιο που καθορίζει η κεντρική κυβέρνηση, μια δημοτική αρχή, εφόσον θέλει, μπορεί να καθιερώσει δημοκρατικές-συμμετοχικές-συλλογικές διαδικασίες. Διαδικασίες που να έχουν σχέση με τα τοπικά κινήματα και να προωθούν τη συμμετοχή και την πρωτοβουλία των πολιτών ενάντια στη λογική της ανάθεσης ή του «αποφασίζουμε και διατάζουμε».
 12. Το όραμα για ένα Δήμο που να στηρίζει με ουσιαστικό τρόπο τα πιο χτυπημένα στρώματα της κοινωνίας με κάθε διαθέσιμο μέσο. Ένα Δήμο που θα είναι ο οργανωτής της αλληλεγγύης που τόσοι άνθρωποι χρειάζονται σήμερα, για να ζήσουν με αξιοπρέπεια. Ένα δήμο που έμπρακτα και δυναμικά θα αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο στην ομαλή ένταξη των μεταναστών/προσφύγων και θα διασφαλίζει την αξιοπρέπεια των ανθρώπων που έρχονται στη χώρα με τις προσφυγικές ροές λόγω των πολέμων και της φτώχειας που η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και οι άλλες «μεγάλες δυνάμεις» προκαλούν. Η στέγαση, η εργασία, η υγεία, η εκπαίδευση και ο πολιτισμός είναι δικαίωμα για όλους.
 13. Η επιδίωξη για ένα Δήμο που θα παίρνει ενεργά μέρος στους ευρύτερους κοινωνικούς αγώνες. Στους αγώνες ενάντια στα λουκέτα και την ανεργία. Στους αγώνες για καλύτερες συνθήκες δουλειάς και καλύτερους μισθούς. Στους αγώνες ενάντια στην υποβάθμιση και καταστροφή του περιβάλλοντος. Στους αγώνες ενάντια στο ρατσισμό, τον εθνικισμό, το σεξισμό και το φασισμό. Στους αγώνες του λαού για να μην χάσει το σπίτι του από τα «κοράκια» διεθνών και εγχώριων funds για χάρη των τραπεζών ή για την αποπληρωμή ενός χρέους που δεν δημιούργησε. Στους αγώνες της νεολαίας. Στους αγώνες για μια δίκαιη κοινωνία, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο.

Για να πετύχουμε τα παραπάνω προς όφελος της συντριπτικής πλειοψηφίας των πολιτών της πόλης μας, θεωρούμε αναγκαία την αξιοποίηση όλων των διαθέσιμων μέσων, όπως η συμμετοχή και η ενίσχυση των κινημάτων από τη μία και η συμμετοχή και η παρουσία στο Δημοτικό Συμβούλιο από την άλλη.

Καλούμε σε συμμετοχή και συν διαμόρφωση μιας δημοτικής κίνησης που θα συμμετέχει στις ερχόμενες δημοτικές εκλογές και η οποία θα αρχίσει άμεσα τη συστηματική λειτουργία και την επεξεργασία θέσεων και προτάσεων. Σε μια δημοτική κίνηση που λαμβάνει υπόψη της την πλούσια ιστορία και τη μεγάλη σημασία της λαϊκής τοπικής αυτοδιοίκησης της χώρας μας και η οποία θα συμβάλλει στα κινήματα, με στόχο να πετύχουν νίκες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα