Βόλος: Όχι στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ από τον Μπέο!

Τη Δευτέρα 20 Αυγούστου πραγματοποιήθηκε ανοιχτή σύσκεψη στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας Βόλου για το Νερό1 (στην οποία συμμετέχει και το Ξεκίνημα). Θέμα της σύσκεψης ήταν η οργάνωση της αντίδρασης στην προσπάθεια της δημοτικής αρχής Μπέου να κλείσει την ΔΕΥΑΜΒ με όχημα τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο της ΕΡΓΗΛ2.
Από το Ξεκίνημα Βόλου στη σύσκεψη τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος Νίκος Κανελλής που τόνισε ότι το κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ θα οδηγήσει στην ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού, κάτι που εντάσσεται στις μνημονιακές δεσμεύσεις και αποτελεί κεντρική κυβερνητική πολιτική. Το μόνο όπλο για να αποτραπεί η ιδιωτικοποίηση είναι η μαζική και δυναμική αντίδραση και το κοινό μέτωπο των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ και του κινήματος πολιτών για το νερό. Εξήγησε επίσης ότι, σε αυτό τον αγώνα οι εργαζόμενοι μπορούν να παίξουν καταλυτικό μέσα από απεργιακές κινητοποιήσεις. Ο σύντροφος Ιωσήφ Παλάντζας3, μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, τόνισε ότι η συνεργασία εργαζομένων και κινημάτων για το νερό πρέπει να συνεχιστεί ενώ αντέκρουσε τις κατηγορίες και τη λάσπη που εκτοξεύει η δημοτική αρχή απέναντι στους εργαζόμενους για να δικαιολογήσει το επιχειρούμενο μοντέλο στη δημοτική επιχείρηση.
Η σύσκεψη αποφάσισε να καλέσει τους πολίτες του Βόλου σε συγκέντρωση έξω από τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΔΕΥΑΜΒ την Παρασκευή 24 Αυγούστου και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου τη Δευτέρα 27 Αυγούστου. Ως προς τις δυο αυτές κινητοποιήσεις θα υπάρξει νέα ενημέρωση.
Ακολουθεί το δελτίο τύπου που εξέδωσε η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου και η Συμμαχία Βόλου για το Νερό.

 


Από την τελευταία κοινή συνάντηση της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου
και της Συμμαχίας Βόλου για το Νερό.

Όχι στο κλείσιμο της ΔΕΥΑΜΒ! Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού

Το νερό είναι φυσικό αγαθό στο οποίο όλοι πρέπει να έχουν πρόσβαση

Δεκάδες πολίτες του Βόλου και των ορεινών κοινοτήτων συναντήθηκαν τη Δευτέρα 20 Αυγούστου στο Πανεπιστήμιο μετά από κάλεσμα της Κίνησης Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό και της Συμμαχίας για το Νερό Βόλου. Συζήτησαν για το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ και του Νερού, ενόψει των συνεδριάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 24 και 27 Αυγούστου αντίστοιχα, όπου θα συζητηθεί η πολιτική απόφαση της δημοτικής αρχής να προχωρήσει σε εκκαθάριση της ΔΕΥΑΜΒ.

Στη συνάντηση συμμετείχαν απλοί πολίτες, το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ, η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών ενάντια στην καύση σκουπιδιών, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑ, δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας και άλλες συλλογικότητες.

Αρχικά, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ ενημέρωσαν για τις θέσεις τους απέναντι στην επιχειρούμενη εκκαθάριση, αντέκρουσαν τις κατηγορίες που έχουν δεχθεί από τη διοίκηση της ΔΕΥΑΜΒ τόσο στο θέμα των οφειλών της ΔΕΑΥΜΒ απέναντί τους όσο και γύρω από το θέμα της ΕΡΓΗΛ και εξήγησαν τους λόγους για τους οποίους τάσσονται εναντίον της εκκαθάρισης της ΔΕΥΑΜΒ και της ένταξής της στο Δήμο.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στις ΔΕΥΑΜΒ μίλησε για τις τρεις εκδοχές σε σχέση με το μέλλον της ΔΕΥΑΜΒ:

 • Να παραμείνει ως έχει με την προϋπόθεση να εκσυγχρονιστεί γιατί τα τέσσερα τελευταία χρόνια δεν έγινε τίποτα στον τομέα αυτό.
 • Να περάσει στο Δήμο
 • Να εκποιηθεί τμηματικά η διαχείριση του νερού σε ιδιώτες καθώς ο Δήμος θα αδυνατεί να φέρει εις πέρας το έργο της ΔΕΥΑΜΒ.

Το πέρασμα της ΔΕΥΑΜΒ στο Δήμο, ως εκ τούτου, θα είναι καταστροφικό για το μέλλον του νερού σε μια εποχή που σε εκατοντάδες πόλεις, οι εταιρίες ύδρευσης επαναδημοτικοποιούνται, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα πληρώνοντας υπέρογκα ποσά (Μπουένος Άιρες, Βερολίνο, κα). Ενώ από την άλλη σε καμία περίπτωση η ΕΡΓΗΛ δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τις απαιτήσεις της από τη ΔΕΥΑΜΒ ή τον Δήμο.

Οι παρόντες-ούσες Δημοτικοί σύμβουλοι ενημέρωσαν και αυτοί από την πλευρά τους για τις τελευταίες εξελίξεις με την επιχειρούμενη εκκαθάριση για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής οδηγεί συνειδητά στην ιδιωτικοποίηση.

Από τα στοιχεία που έχουν έρθει στη δημοσιότητα και από τις τοποθετήσεις δημοτικών συμβούλων, έγινε ξεκάθαρο ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου (και της ΔΕΥΑΜΒ) φέρει τεράστια ευθύνη γιατί αναγνώρισε οφειλές προς την ΕΡΓΗΛ ύψους περίπου 3,2 εκ ευρώ (!!) που αντιστοιχούν στο 30% του συνολικού ποσού που διεκδικεί η ΕΡΓΗΛ. Κι αυτό τη στιγμή που τα πορίσματα της επιτροπής παραλαβής της ΔΕΥΑΜΒ και του ΤΕΕ τεκμηριώνουν ότι η ΕΡΓΗΛ δεν πραγματοποίησε στο ελάχιστο τις εξωσυμβατικές εργασίες για τις οποίες διεκδικεί πάνω από 9εκ ευρώ! Επίσης η αναγνώριση αυτής της οφειλής εκ μέρους της ΔΕΥΑΜΒ δεν φέρει την υπογραφή υπηρεσιακού στελέχους της ΔΕΥΑΜΒ.

Από όλους-ες τους ομιλητές-τριες τονίστηκε η ανάγκη της συνεργασίας όλων των ευαίσθητων πολιτών πάνω στο θέμα του Νερού ώστε:

 • να αποτραπεί η επιχειρούμενη εμπορευματοποίηση του νερού αλλά και να αναβαθμιστεί η ποιότητα του
 • η ΔΕΥΑΜΒ να λειτουργεί με διαδικασίες ανοικτές στους πολίτες και να επιδιώκει τη συμμετοχή τους στη λήψη των αποφάσεων και
 • να μπει τέλος στην απαράδεκτη, φασιστική και ρατσιστική συμπεριφορά του «δήμαρχου» και της πλειοψηφίας που έχει προ πολλού ξεπεράσει κάθε όριο αντοχής και ανοχής της τοπικής κοινωνίας

Τέλος, αποφασίστηκε ομόφωνα:

 • Να είμαστε όλοι-ες στις δύο επικείμενες συνεδριάσεις, στην ΔΕΥΑΜΒ και το δημοτικό συμβούλιο όποτε κι αν πραγματοποιηθούν.
 • Να κινηθούν νομικές διαδικασίες εναντίον της διοίκησης για χειρισμούς στην υπόθεση της ΕΡΓΗΛ
 • Να υπάρξει συνέχεια στον αγώνα για το νερό

Η πολυπληθής παρουσία πολιτών που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα της Κίνησης και της Συμμαχίας για το Νερό, έστειλε για μια ακόμη φορά ηχηρό μήνυμα στη δημοτική αρχή και στους υποψήφιους επενδυτές: Ξεγράψτε από τα όποια σχέδιά σας την με οιονδήποτε τρόπο εμπορευματοποίηση του νερού. Η περιοχή μας δεν προσφέρεται για τέτοιου είδους κόλπα.

Δεν χαλαρώνουμε και δεν ξε-νερό-νουμε.

Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου για το Νερό – Συμμαχία Βόλου για το Νερό

 

 1. https://xekinima.org/volos-sygkrotisi-symmaxias-gia-to-nero/
 2. https://xekinima.org/volos-ta-idiotika-arpaxtika-apeiloyn/ και http://www.volos.xekinima.org/2018/07/blog-post.html
 3. https://xekinima.org/luseis-gia-fthinoterous-logariasmous/
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,110ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
404ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής