Λύσεις για φθηνότερους λογαριασμούς ύδρευσης και δράσεις κατά της έμμεσης ιδιωτικοποίησης των ΔΕΥΑ

Του σ/φου Ιωσήφ Παλάντζα, μέλος του ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜΒ

 

Η παρέμβασή μου έχει να κάνει με την εν μέρει ιδιωτικοποίηση των ΔΕΥΑ (δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης αποχέτευσης). Τι εννοούμε εν μέρει ιδιωτικοποίηση; Με τα μνημόνια και το ξεπούλημα του πλούτου της χώρας, οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν να μην γίνονται προσλήψεις στο δημόσιο τομέα, στις ΔΕΚΟ και κατά τρόπο παράξενο έως παράνομο στις ΔΕΥΑ όλης της χώρας.

Έτσι οι κυβερνήσεις, οι δημοτικές αρχές και οι διοικήσεις των ΔΕΥΑ, προχωράνε στην εκχώρηση τμημάτων των εκάστοτε ΔΕΥΑ σε ιδιώτες.

Για παράδειγμα τμήματα όπως οι καταμετρήσεις, η έκδοση και η επίδοση λογαριασμών, σε κάποιες περιπτώσεις η λειτουργία των Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (δηλαδή οι βιολογικοί καθαρισμοί) ή η λειτουργία μονάδων αφαλάτωσης, πέρασαν σε χέρια ιδιωτών με την δικαιολογία ότι δεν έχουμε εργαζόμενους, άρα δεν μπορούμε να τα δουλέψουμε, άρα τα εκχωρούμε σε ιδιώτες. Για να μην αναφέρουμε βέβαια τα συνεργεία επισκευών βλαβών και φυσικά πιο μεγάλα έργα, όπως η επέκταση δικτύου, που βρίσκονται πλέον αποκλειστικά στα χέρια εργολάβων.

Ποια είναι τα αποτελέσματα για τους καταναλωτές, για τις δομές των ΔΕΥΑ και για την ανταποδοτική λειτουργία τους;

Καταμετρήσεις

Στις καταμετρήσεις έχουμε κακές υπηρεσίες, με διαπιστωμένα πολλά και τεράστια λάθη, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν γίνεται καν καταμέτρηση των υδρομέτρων (εμπειρία από το Βόλο). Σαν αποτέλεσμα έχουμε λάθος λογαριασμούς σε πολλούς καταναλωτές, σε πολλές περιπτώσεις φουσκωμένους, κάτι το οποίο επιβαρύνει την τσέπη κάθε νοικοκυριού και τον κάθε καταναλωτή. Στην περίπτωση της ΔΕΥΑΜΒ, πριν την παραχώρηση σε ιδιώτη, η καταμέτρηση στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου (δηλαδή Βόλος, Νέα Ιωνία, Διμήνι, Σέσκλο, Α’ και Β’ ΒΙΠΕ) γινότανε από έξι εργαζόμενους της ΔΕΥΑΜΒ, με σχέση εργασίας αορίστου χρόνου κι αυτή ήταν σαφώς φθηνότερη και ποιοτικότερη λύση…

Τοποθέτηση σε φακέλους και επίδοση

Η τοποθέτηση σε φακέλους και η επίδοση λογαριασμών επίσης δόθηκε σε ιδιώτη, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΜΒ και κατά συνέπεια οι λογαριασμοί των καταναλωτών.

Η ΔΕΥΑΜΒ έχει δικό της μηχάνημα και παλιότερα έκανε με δικούς της εργαζόμενους την έκδοση, την τοποθέτηση σε φακέλους και την επίδοση των λογαριασμών στο πολεοδομικό συγκρότημα Βόλου. Γι’ αυτή την εργασία χρειάζονται μόλις τέσσερις εργαζόμενοι, ο ένας στο μηχάνημα έκδοσης και τοποθέτησης σε φακέλους και τρεις οι οποίοι μοίραζαν τους λογαριασμούς. Επίσης πιο οικονομική λύση!

Βιολογικοί Καθαρισμοί

Είναι προφανές ότι δεν θέλουν και δεν έχουν σκοπό να κρατήσουν τα σημαντικά τμήματα, στον βωμό της ιδιωτικοποίησης και το μεγαλύτερο κακό όλων, είναι ότι έτσι χάνεται η εμπειρία, η εξειδίκευση και η τεχνογνωσία των τμημάτων αυτών.

Υπάρχουν περιπτώσεις άλλων ΔΕΥΑ οι οποίες έχουν εκχωρήσει τους βιολογικούς καθαρισμούς σε ιδιώτες. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι ΔΕΥΑ δεν έχουν σήμερα προσωπικό που να έχει τις γνώσεις και τις δεξιότητες για τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών. Και μόνο στην σκέψη τρομάζω στο τι θα γίνει στις υποδομές αυτών των εγκαταστάσεων των βιολογικών καθαρισμών αν αυτές περάσουν σε ιδιωτικά χέρια.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Ακόμη ένα πολύ σημαντικό θέμα το οποίο επιβαρύνει τους λογαριασμούς των καταναλωτών είναι ότι οι ΔΕΥΑ για να λειτουργούν τους βιολογικούς καθαρισμούς και τα αντλιοστάσια καταναλώνουν ηλεκτρικό ρεύμα το οποίο πληρώνουν με οικιακό και όχι με βιομηχανικό τιμολόγιο που είναι φθηνότερο! Αυτό θα πρέπει να πάψει να υφίσταται, γιατί έχει ως αποτέλεσμα την κρυφή χρέωση των λογαριασμών, μια και μεταφέρεται ο λογαριασμός του ρεύματος, στους καταναλωτές του νερού.

Επισκευές και έργα στο δίκτυο

Για να επισκευαστεί σήμερα μια σχετικά απλή βλάβη στο δίκτυο ύδρευσης της πόλης εμπλέκεται υποχρεωτικά συνεργείο κάποιου ιδιώτη εργολάβου. Το ιδιωτικό συνεργείο σκάβει με τα τσαπάκια του και οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΜΒ επιδιορθώνουν τη ζημιά. Αυτό προφανώς φορτώνει μεγαλύτερα έξοδα στη ΔΕΥΑΜΒ (εργολαβικό κέρδος). Αν η υπηρεσία είχε δικά της μηχανήματα και επαρκές περισσότερο προσωπικό τότε θα μπορούσε να επιδιορθώνει μόνη της οποιαδήποτε βλάβη.

Ακόμα όμως και η κατασκευή μεγαλύτερων έργων θα μπορούσε να γίνει από τις ίδιες τις ΔΕΥΑ χωρίς την εμπλοκή ιδιωτικών εταιριών. Αν οι ΔΕΥΑ είχαν το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό (μηχανικούς) θα μπορούσαν να δημιουργήσουν τμήματα έργων και να αναλαμβάνουν οι ίδιες την αντικατάσταση ή επέκταση δικτύων και άλλα απαραίτητα έργα. Κερδισμένες θα ήταν οι ΔΕΥΑ και οι πολίτες. Στο Βόλο η πικρή εμπειρία της ΕΡΓΥΛ που διεκδικεί 11 εκ. ευρώ από τη ΔΕΥΑΜΒ για ένα ανύπαρκτο έργο είναι διδακτική!

Η δράση μας

Η δική μας δράση, ως εργαζόμενοι και ως πολίτες, πρέπει να είναι άμεση και πιεστική. Σήμερα, αυτή τη στιγμή που μιλάμε, οι ΔΕΥΑ όλης της χώρας έχουν την δυνατότητα να καλύψουν κάθε κενή, πάγια θέση εργαζομένου με προσλήψεις εργαζομένων αορίστου χρόνου.

Αυτό ισχυρίστηκε ο γενικός γραμματέας του υπουργείο εσωτερικών Κ. Πουλάκης σε πρόσφατη συνάντηση που είχαμε μαζί του ως Σύλλογος Εργαζομένων της ΔΕΥΑΜΒ. Σύμφωνα με τον κ. Πουλάκη σήμερα δεν υπάρχει κανένα εμπόδιο για την κάλυψη των παγίων θέσεων εργασίας και κάθε ΔΕΥΑ μπορεί να προχωρήσει σε άμεσες προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ, χωρίς περιορισμούς.

Άρα καμία δημοτική αρχή και καμία διοίκηση οποιασδήποτε ΔΕΥΑ στη χώρα, δεν έχει δικαιολογία για να μην κάνει προσλήψεις για την κάλυψη των αναγκών και την προάσπιση του ανταποδοτικού χαρακτήρα των ΔΕΥΑ.

Καλούμαστε λοιπόν ως εργαζόμενοι, συλλογικοί φορείς, κινήματα και εκλεγμένοι από τον λαό δημοτικοί σύμβουλοι να πιέσουμε άμεσα για να αρχίσουν να δίνονται άμεσες λύσεις όπως οι παραπάνω με στόχο την καλή και ποιοτική παροχή υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και όχι την κερδοφορία για τις ιδιωτικές εταιρίες!

Μπορούμε να το κάνουμε, ας το τολμήσουμε..

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,001ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα