4η πανελλαδική συνάντηση της «Συμμαχίας για το Νερό», 18-19 Νοέμβρη, Βόλος

Το Σαββατοκύριακο 18 και 19 Νοεμβρίου διοργανώνεται στο Βόλο η 4η πανελλαδική συνάντηση της Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό. Το βασικό θέμα της συνάντησης είναι το πώς μπορεί να συντονιστεί ένα μαζικό κίνημα αντίστασης στην προωθούμενη, από την κυβέρνηση και τους θεσμούς, εμπορευματοποίηση – ιδιωτικοποίηση του νερού.
Η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης για την κοστολόγηση-τιμολόγηση των υπηρεσιών ύδατος θα επιφέρει μεγάλες αυξήσεις στους λογαριασμούς ενώ μετατρέπει το νερό σε εμπόρευμα. Επιπλέον η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ έχουν υπαχθεί στο υπερταμείο ιδιωτικοποιήσεων με σκοπό την πώλησή τους. Ακολουθεί συνέντευξη του σ/φου Νίκου Κανελλή, δημοτικού συμβούλου και μέλους της Συμμαχίας Βόλου για το Νερό.
 
  • Νίκο, πες μας κάποια πράγματα για την μέχρι σήμερα πορεία της «Πανελλαδικής Συμμαχίας για το Νερό».

Πρόκειται για την 4η πανελλαδική συνάντηση της «Συμμαχίας για το Νερό». Η πρώτη συνάντηση είχε γίνει στη Θεσσαλονίκη το Σεπτέμβρη του 2014 λίγο μετά το πολύ πετυχημένο δημοψήφισμα που διοργανώθηκε στη Θεσσαλονίκη (Μάης 2014) όταν το 98% των 218.000 πολιτών που ψήφισαν είπαν όχι στην πώληση της ΕΥΑΘ.

Ακολούθησε η 2η στο Βόλο (Νοέμβρης 2014) και η 3η στην Αθήνα (Δεκέμβρης 2016). Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν δεκάδες συλλογικότητες και οργανώσεις από πάρα πολλές περιοχές της χώρας. Οι συναντήσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα χρήσιμες για την ανταλλαγή εμπειρίας, την απόκτηση επαφής ανάμεσα σε διαφορετικές συλλογικότητες και την προσπάθεια συντονισμού μεταξύ τους.

Έτσι, αποφασίστηκε η δημιουργία της πανελλαδικής «Συμμαχίας για το Νερό» ενώ φτιάχτηκε και κοινό blog (http://symmaxianerou.blogspot.gr/). Βέβαια, παρότι έγιναν σημαντικά βήματα, αυτά δεν ήταν αντίστοιχα σε σχέση με την επίθεση που δεχόμαστε. Σε μεγάλο βαθμό η «Συμμαχία» έμεινε στο επίπεδο των κοινών ανακοινώσεων χωρίς να μπορέσει να περάσει στο στάδιο του συντονισμού της δράσης.

  • Ποιες είναι οι επιδιώξεις και οι προσδοκίες από την 4η πανελλαδική συνάντηση;

Την επόμενη περίοδο είναι βέβαια ότι θα ενταθεί η προσπάθεια για ιδιωτικοποίηση του νερού. Από τη μια, προωθείται η πώληση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ μέσω του υπερταμείου ιδιωτικοποιήσεων. Από την άλλη, θα προχωρήσει η εφαρμογή της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) για την κοστολόγηση και τιμολόγηση του νερού με άμεση επίπτωση τις αυξήσεις στα τιμολόγια.

Με αυτά σαν δεδομένα το βασικό ζητούμενο της πανελλαδικής συνάντησης είναι να συντονίσει και να οργανώσει μαζικές αντιστάσεις στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Γιατί χωρίς μαζικό κίνημα η ιδιωτικοποίηση του νερού δεν πρόκειται να αποτραπεί.

Αυτός ο στόχος διατυπώνεται άλλωστε και στην πρόσκληση που απεύθυναν η Συμμαχία Βόλου για το Νερό και η Κίνηση Πολιτών Πηλίου και Βόλου που πήραν την πρωτοβουλία για την 4η πανελλαδική συνάντηση.

  • Με ποιο τρόπο μπορεί να οργανωθούν οι αντιστάσεις στην ιδιωτικοποίηση;

Η Συμμαχία Βόλου για το Νερό καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση στην πανελλαδική συνάντηση σε σχέση με αυτό. Η ιδέα είναι να διοργανώσουμε μια μεγάλη καμπάνια μέσα στο δίμηνο Γενάρη – Φλεβάρη του 2018, μια καμπάνια που να καταλήγει σε μια μέρα μαζικών κινητοποιήσεων μέσα στο Μάρτη (συλλαλητήρια, διαδηλώσεις κλπ).

Στο βαθμό κινητοποιήσεις αυτές έχουν επιτυχία και μαζικότητα τότε θα πρέπει να αρχίσουμε να συζητάμε για κλιμάκωση μέσα από άρνηση πληρωμής.

Η άρνηση πληρωμής θα μπορούσε να ξεκινήσει από το περιβαλλοντικό τέλος (ειδικό χαράτσι στους νέους λογαριασμούς). Παράλληλα χρειάζεται να επιδιώξουμε τη συμμαχία και την κινητοποίηση των ίδιων των εργαζομένων στις επιχειρήσεις ύδρευσης όλης της χώρας.

Ως τώρα οι συλλογικότητες της Πανελλαδικής Συμμαχίας έχουν δώσει πολλούς και σημαντικούς αγώνες για το νερό κατά τόπους. Το στοίχημα τώρα είναι να συντονίσουμε τις προσπάθειές μας και να δουλέψουμε στην κατεύθυνση να οικοδομήσουμε ένα μαζικό κίνημα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση σε ολόκληρη τη χώρα.

Σίγουρα αυτός ο στόχος δεν είναι εύκολος, ειδικά στις σημερινές συνθήκες όπου το μαζικό κίνημα και οι αντιστάσεις βρίσκονται σε υποχώρηση. Από την άλλη εμπνεόμαστε από τους μεγάλους αγώνες για το νερό που έχουν δοθεί σε διεθνές επίπεδο και κατάφεραν να κερδίσουν.

Από την εξέγερση του νερού στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας ως την νίκη του κινήματος στην Ιρλανδία ενάντια στην φορολόγηση του νερού η ιστορία έχει δείξει ότι όταν αντιστέκεσαι μαζικά, οργανωμένα, δυναμικά και με διάρκεια, τότε μπορείς να αποτρέψεις την ιδιωτικοποίηση της πηγής της ζωής, του νερού.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα