Βόλος: Κοινό κάλεσμα για την απεργία στις 14 Δεκέμβριου

Δημοσιεύουμε κοινό κάλεσμα έξι συλλογικοτήτων (συνδικαλιστικών παρατάξεων και οργανώσεων της αριστεράς) του Βόλου σε μια προσπάθεια κοινής και ενωτικής δράσης στα πλαίσια της αυριανής γενικής απεργίας.

 

Όλοι στην προσυγκέντρωση 9:30 π.μ. Ιωλκού με Αναλήψεως (πρώην Νομαρχία)
Όλοι στη Γενική Απεργία στις 14 Δεκέμβρη 2017, 10:00 π.μ. πλατεία Ελευθερίας

Η πραγματικότητα

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί και εφαρμόζει το σύνολο των βίαιων και επιθετικών μέτρων της μνημονιακής περιόδου από το 2010, έχει και η ίδια νομοθετήσει σειρά αντιλαϊκών μέτρων στα πλαίσια του 3ου μνημονίου ενώ δηλώνει έτοιμη να αναλάβει την ψήφιση και νέων ενόψει της 3ης αξιολόγησης. Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν την πιστή υλοποίηση των μνημονιακών δεσμεύσεων, για νέα μείωση των εισοδημάτων από 1/1/2019 -αν χρειαστεί και από το 2018-, τη διεύρυνση της ελαστικής εργασίας, την προώθηση των ομαδικών απολύσεων και τις ιδιωτικοποιήσεις της ενέργειας, του νερού και των ΜΜΜ, ενώ στο τραπέζι σερβίρονται και οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων, η παράδοση των κόκκινων δανείων στα κερδοσκοπικά funds και η φαλκίδευση του δικαιώματος της απεργίας.

Η κυβερνητική αφήγηση, με περίσσευμα πολιτικού θράσους, προσπαθεί να βρει επικοινωνιακό αποκούμπι στην ελεημοσύνη του Κοινωνικού Μερίσματος και τις κληρώσεις χιλιάρικων για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Διαφημίζει την οριακή δήθεν «μείωση» της ανεργίας, ενώ στην πράξη βασίζεται σε επέκταση των 8μηνων και της ελαστικής εργασίας με όρους που προσομοιάζουν σε «εθελοντική απασχόληση». Χέρι-χέρι με τους τραπεζίτες, στηρίζει με πάθος την απαλλοτρίωση του δικαιώματος στη στέγη, επιβάλλοντας με βία τη γενικευμένη εφαρμογή των ηλεκτρονικών και συμβατικών πλειστηριασμών, που παρά τις εξαγγελίες, αφορούν και λαϊκά ακίνητα.

Η εικόνα

Με πολιτικάντικο τρόπο, το 2018 ετοιμάζεται να «σκίσει τα Μνημόνια», ευελπιστώντας στη συγκατάβαση των περιβόητων «θεσμών» για τη λήξη των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής και αποσιωπώντας με τον πιο κυνικό τρόπο τις μόνιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μέχρι το 2060 (!), με τη δική της υπογραφή, σε ένα διαρκές Μνημόνιο που υποθηκεύει αυτήν και τις επόμενες γενιές.

Η ωμή βία

Ο ΣΕΒ, με περισσό θράσος λόγω της πλήρους υποταγής και παράδοσης στις ορέξεις του όλων των πολιτικών ηγεσιών του μνημονιακού φάσματος, διακηρύττει ήδη το τέλος των εργασιακών σχέσεων, όπως τις γνωρίζαμε πριν το 2010. Επιτίθεται στο θεσμό των κλαδικών συμβάσεων, θέλοντας να τελειώνει μια και καλή με αυτόν. Εντείνει τις πιέσεις του για περαιτέρω «αναδιαρθρώσεις», επιβάλλοντας επιπλέον υποβάθμιση στα δικαιώματα των εργαζομένων και γενικευμένη ελαστικοποίηση των όρων εργασίας τους. Οι εργοδότες παρανομούν και αυθαιρετούν σε βάρος των εργαζομένων, ενώ οι έλεγχοι συνεχίζουν να είναι περιορισμένοι και πολλές φορές για τα μάτια του κόσμου.

Η μη καταβολή των δεδουλευμένων και η ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας γίνεται καθεστώς και στο Δημόσιο, δίνοντας «το ελεύθερο» στους ιδιώτες εργοδότες να δρουν ασύδοτα. Εκμεταλλεύονται τον τεράστιο «εφεδρικό στρατό» των εκατοντάδων χιλιάδων άνεργων, για να απειλήσουν, να εκβιάσουν και να απαλλαγούν από όποιον αντιστέκεται και διεκδικεί τα δικαιώματά του.

Η δράση

Απέναντι σε όλα αυτά, τίθεται επιτακτικά το ζήτημα της συσπείρωσης και του συντονισμού όλων των αγωνιστικών συνδικαλιστικών δυνάμεων, εργατικών συλλογικοτήτων και αγωνιστών συνδικαλιστών, εργαζομένων και ανέργων για την αναζωπύρωση της αγωνιστικής κινηματικής δράσης.

Για ακόμη μια φορά οι συνδικαλιστικές γραφειοκρατίες προχωράνε χωρίς σχέδιο, χωρίς προοπτική κλιμάκωσης και κυρίως χωρίς μια εναλλακτική πολιτική πρόταση στο «μνημονιακό μονόδρομο» της κυβέρνησης, των δανειστών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Στις σημερινές συνθήκες πολλοί εργαζόμενοι προβληματίζονται για την προκήρυξη μιας 24ωρης Γενικής Απεργίας που μοιάζει με «τουφεκιά στον αέρα».

Είναι στο χέρι όλων μας, εργαζόμενων, ανέργων, φοιτητών και συνταξιούχων, να συνενώσουμε όλους τους διάσπαρτους αγώνες που ξεσπάνε καθημερινά και με τη μαζική συμμετοχή μας να δώσουμε ηχηρό αγωνιστικό «παρών» και να επιβάλλουμε όρους συνέχειας και κλιμάκωσης σε αγωνιστικό και κινηματικό επίπεδο. Παράλληλα χρειάζεται να χτίσουμε ένα μέτωπο με ριζοσπαστικές δυνάμεις σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο που να μπορούν πραγματικά να εμπνεύσουν και να δώσουν προοπτική.

Στις 14 Δεκέμβρη, όλοι μαζί, αγωνιστικά και δυναμικά, παλεύουμε για την ανατροπή των μέτρων της 3ης αξιολόγησης.

Αγωνιζόμαστε για αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, για τη μείωση του ωραρίου εργασίας, για την επαναφορά των ΣΣΕ., για την κατάργηση όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας, της ενοικιαζόμενης και της εκ περιτροπής εργασία και την κατάργηση όλων των διακρίσεων μεταξύ παλιών και νέων εργαζομένων και μεταξύ ντόπιων και ξένων εργατών.

Υπερασπιζόμαστε την εργατική και λαϊκή περιουσία από τους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις και διεκδικούμε τη διαγραφή, το κούρεμα και τη ρύθμιση των δανείων των λαϊκών νοικοκυριών.

Παλεύουμε μέχρι τέλους για τη διαγραφή του χρέους και την κατάργηση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών της λιτότητας, των ιδιωτικοποιήσεων και της εμπορευματοποίησης των κοινωνικών αγαθών της παιδείας, της υγείας, της πρόνοιας και της κοινωνικής ασφάλισης.

Τέλος, συνεχίζουμε τον αγώνα για την οριστική ανατροπή των Μνημονίων και όσων τα εφαρμόζουν, τη ρήξη και τη σύγκρουση με τις πολιτικές της ΕΕ, του Ευρώ, του ΔΝΤ και του μεγάλου κεφαλαίου. Ο αγώνας αυτός είναι εν τέλει αγώνας ενάντια στο ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα, την ρίζα για όλα τα σημερινά κοινωνικά προβλήματα. Ταυτόχρονα συνεχίζουμε και εντείνουμε τις προσπάθειές μας μέσα στα σωματεία και τις ομοσπονδίες, ώστε ο αγώνας να πάρει τα χαρακτηριστικά μιας γενικευμένης διαρκούς κινηματικής δράσης και να γίνει εφαλτήριο ενός παλλαϊκού ξεσηκωμού.

  • ΑΡΕΝ Βόλου
  • Ενωτική Αριστερή Συνεργασία Μαγνησίας (ΕΑΣ)
  • Εργατική Αυτονομία
  • ΛΑΕ Μαγνησίας
  • ΜΕΤΑ
  • ΞΕΚΙΝΗΜΑ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,180ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα