Είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα
Εν μέσω πανδημίας και απαγόρευσης κυκλοφορίας, ένα από τα λίγα μέρη που μπορείς να πας στο Βόλο για άθληση και βόλτα το κατοικίδιο (σύμφωνα με όσα μας επιτρέπει η κυβέρνηση) είναι ο πευκόφυτος λόφος της Γορίτσας, στην ανατολική πλευρά της πόλης. Κι εκεί που προχωράς ακούγοντας τα πουλιά να κελαηδούν, στρίβοντας προς την πλευρά της Αγριάς, της πρώτης κατοικημένης περιοχής δίπλα στο Βόλο, ένα βουητό σαν τέρας που σε καταπίνει ηχεί τριγύρω: το μεγαθήριο της ΑΓΕΤ Lafarge.
Η πολυεθνική, εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά το εργοστάσιο δίπλα στις κατοικημένες περιοχές: ο τρομακτικός θόρυβος, ο γκρι καπνός από τα φουγάρα και φυσικά η μυρωδιά καμένου πλαστικού, καθημερινά επιβεβαιώνουν τη λειτουργία του.
Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που:
- Επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αυξημένη θνησιμότητα από τον κορονοϊό, σε διάφορες επιβαρυμένες περιοχές, μπορεί να συνδέεται με την ατμοσφαιρική ρύπανση
- Η έκλυση διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών από την καύση σκουπιδιών επιβαρύνει το αναπνευστικό σύστημα χιλιάδων Βολιωτών
- Ο Βόλος είναι ανάμεσα στις πόλεις με τη μεγαλύτερη ατμοσφαιρική ρύπανση και θανάτους από αναπνευστικά νοσήματα πανελλαδικά
- Η πλατφόρμα καταγραφής της παγκόσμιας ρύπανσης www.waqi.info κατέγραψε το Βόλο με υψηλότατες τιμές σε ατμοσφαιρική ρύπανση μεταξύ 26 και 30/3/20. Τα άκρως επικίνδυνα μικροσωματίδια PM 2,5 χτύπησαν κόκκινο. Κι αυτό την ώρα που ο κόσμος είναι κλεισμένος στα σπίτια και η κυκλοφορία των αυτοκινήτων έχει περιοριστεί.
«Δηλητηριάζουμε καθημερινά τον αέρα, αλλά σας χαρίζουμε υγειονομικό εξοπλισμό»
Η πολυεθνική προσπαθεί να ρίξει στάχτη (ή μάλλον τσιμεντόσκονη) στα μάτια του κόσμου και να ξεπλύνει τα εγκλήματά της. Διαφημίζει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι στις 9/3 χάρισε ένα λεωφορείο στο Ειδικό Σχολείο Αγριάς και στις 26/3 ένα κοντέινερ στο Νοσοκομείο Βόλου. Στη σελίδα του «Ομίλου Ηρακλής» στο facebook, γράφουν: «#Μένουμεσπίτι αλλά δεν σταματάμε να ”αγκαλιάζουμε” όλους όσους έχουν ανάγκη! Στον Όμιλο ΗΡΑΚΛΗΣ πορευόμαστε με πυξίδα το κοινωνικό σύνολο και στηρίζουμε με κάθε μέσο το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Συνεχίζουμε το έργο που ξεκινήσαμε, δωρίζοντας ένα ακόμα πλήρως εξοπλισμένο ISOBOX, ιατρικό εξοπλισμό και υγειονομικό υλικό στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού COVID19».
Είναι τόσο απαραίτητη η λειτουργία του συγκεκριμένου εργοστασίου σε συνθήκες πανδημίας;
Η πολυεθνική ΑΓΕΤ Lafarge συμβουλεύει τους πολίτες να μείνουν σπίτι, την ίδια ώρα που οι δικοί της εργαζόμενοι δουλεύουν κανονικά. Ίσως σπίτι να μένουν τα μεγαλοστελέχη της, για να προστατευτούν και να δίνουν εντολές στους εργάτες από την ασφάλεια του γραφείου τους. Με τα τεράστια κέρδη που βγάζει κάθε χρόνο, θα μπορεί άνετα να πληρώνει τους εργαζόμενους για όσο χρειαστεί χωρίς να τους αναγκάζει να βρίσκονται καθημερινά σε έναν κλειστό χώρο όπου μπορεί να κολλήσουν ή να μεταδώσουν τον ιό. Θα μπορούσε να διατηρεί προσωπικό ασφαλείας και να μπει σε αναστολή λειτουργίας, όπως έχουν κάνει γίνει και οι δημόσιες υπηρεσίες της χώρας. Ειδικά εφόσον ενδιαφέρεται τόσο για το κοινωνικό σύνολο, όπως η ίδια ισχυρίζεται. Και στο κάτω-κάτω, είναι τόσο σημαντική η παραγωγή τσιμέντου αυτή την περίοδο; Προφανώς όχι.
Απαγόρευση κυκλοφορίας αλλά οι βιομηχανίες λειτουργούν
Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση ρίχνει το βάρος στην ατομική ευθύνη των πολιτών, δεν έχει δώσει εντολή στις βιομηχανίες και στις μεγάλες εταιρείες που απασχολούν εκατοντάδες εργαζόμενους, αλλά δεν είναι απολύτως αναγκαίες για τις άμεσες κοινωνικές ανάγκες, να κλείσουν. Κι αυτό συμβαίνει για να μη χάσουν οι βιομήχανοι σημαντικά κομμάτια από τα κέρδη τους. Γιατί, ακόμα και εν μέσω κρίσης, οι καπιταλιστές του κόσμου ενδιαφέρονται περισσότερο για τα κέρδη τους παρά για τη δημόσια υγεία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Ιταλία, όπου έχει πάνω από 13.000 νεκρούς, αλλά οι μεγάλες βιομηχανίες επιμένουν να αρνούνται να κλείσουν.
Η τσιμεντοβιομηχανία, όπως και όλες οι μεγάλες βιομηχανίες πρέπει να τεθούν υπό δημόσιο έλεγχο και να λειτουργούν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, κάτω από το δημοκρατικό έλεγχο των εργαζομένων, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφάλειας και με βάση αυστηρούς περιβαλλοντικούς κανόνες. Στην παρούσα συγκυρία η ΑΓΕΤ πρέπει να αναστείλει τη λειτουργία της, ώστε να προστατευτούν οι εργαζόμενοι και η κοινωνία, και σε κάθε περίπτωση να απαγορευτεί η χρήση απορριμματογενών καυσίμων που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και βάζουν σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία, με ή χωρίς πανδημία.