Ξεκίνημα Βόλου
Το κίνημα κατά της καύσης σκουπιδιών στην τσιμεντοβιομηχανία της Lafarge-Holcim (ΑΓΕΤ) στο Βόλο μετράει ήδη 2 χρόνια ζωής. Μέσα σε αυτή τη διετία έχουν πραγματοποιηθεί αμέτρητες δράσεις, διαμαρτυρίες, εκδηλώσεις κοκ. Κορυφαίες στιγμές αποτέλεσαν τα μεγαλειώδη συλλαλητήρια στις 5 Μαΐου 2018 και στις 16 Μαρτίου στα οποία συμμετείχαν πολλές χιλιάδες πολίτες του Βόλου και όχι μόνο.
Το επόμενο διάστημα η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου έχει θέσει δυο σημαντικούς κινηματικούς στόχους που μπορούν να δώσουν συνέχεια στον αγώνα και να παίξουν σημαντικό ρόλο στο κίνημα.
Ο ένας είναι η πραγματοποίηση δημοψηφίσματος την ημέρα των εκλογών της 26ης Μαΐου. Ο δεύτερος είναι η πραγματοποίηση τοπικής γενικής απεργίας στις 5 Ιουνίου (παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος) και η κάθοδος για διαμαρτυρία στην Αθήνα.
Η πρόταση για δημοψήφισμα κατατέθηκε τους προηγούμενους μήνες επανειλημμένα προς το Δήμο Βόλου τόσο από την Επιτροπή Αγώνα όσο από Δημοτικούς Συμβούλους όπως ο σ/φος Νίκος Κανελλής. Η ιδέα προήλθε από τη Θεσσαλονίκη όπου το 2014 είχε πραγματοποιηθεί ένα πολύ πετυχημένο δημοψήφισμα ενάντια στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ στο οποίο είχαν ψηφίσει 218.002 άτομα το 98,04% εκ των οποίων είχε πει ΟΧΙ στην ιδιωτικοποίηση! Η μεγάλη διαφορά είναι ότι στο δημοψήφισμα της Θεσσαλονίκης είχαν συνδράμει μια σειρά από Δήμοι, παρότι τότε ο νόμος δεν έδινε τυπικά τη δυνατότητα για τοπικό δημοψήφισμα.
Στο Βόλο, η δημοτική αρχή Μπέου αρνήθηκε να πραγματοποιήσει ένα τοπικό δημοψήφισμα, παρότι ο νόμος της δίνει τυπικά τη δυνατότητα, για το προφανή λόγο ότι έχει πάρει ταχθεί υπέρ της καύσης σκουπιδιών από τη Lafarge και έχει εξελιχθεί σε έναν από τους διώκτες και συκοφάντες της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών. Απέναντι σε αυτή την άρνηση η Επιτροπή αποφάσισε να προχωρήσει σε ένα αυτοοργανωμένο δημοψήφισμα.
Το δημοψήφισμα θα πραγματοποιηθεί σε 11 σχολεία – εκλογικά κέντρα στο Βόλο, την Νέα Ιωνία, την Αγριά και το Διμήνι με στόχο να πάρουν μέρος όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες ώστε να φανεί και με αυτόν τον τρόπο η καθολική αντίθεση στην μετατροπή της πόλης σε αποτεφρωτήρα σκουπιδιών της ΝΑ Ευρώπης.
Παράλληλα μέσα από τη δράση του αυτοοργανωμένου δημοψηφίσματος θα γίνεται ενημέρωση για το θέμα και για την επόμενη κινητοποίηση που επιδιώκεται να είναι μια 24ωρη τοπική γενική απεργία με παράλληλη κάθοδο στην Αθήνα την Τετάρτη 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος. Πρέπει βέβαια να πούμε ότι η πραγματοποίηση τοπικής απεργίας είναι μάλλον απίθανη καθώς οι περισσότερες ηγεσίες των τοπικών μαζικών φορέων αρνούνται να κινηθούν σε αυτή την κατεύθυνση παρά το κάλεσμα της Επιτροπής. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Εργατικό Κέντρο Βόλου που ελέγχεται από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ που αρνείται να συζητήσει καν το θέμα. Από κοντά και άλλοι τοπικοί φορείς όπως η ΟΕΒΕΜ (ομοσπονδία επαγγελματιών βιοτεχνών Μαγνησίας). Δυστυχώς όμως ούτε τα σωματεία που ελέγχει το ΠΑΜΕ/ΚΚΕ στηρίζουν την προοπτική μιας 24ωρης τοπικής απεργίας κάτι που θα αποτελούσε πραγματική κλιμάκωση του αγώνα.
Είναι λοιπόν σαφές ότι ο αγώνας ενάντια στην καύση των σκουπιδιών πρέπει να γίνεται παράλληλα με τον αγώνα για το χτίσιμο νέων πραγματικά μαχητικών και ριζοσπαστικών πολιτικών και συνδικαλιστικών δυνάμεων.
Ακούστε παρακάτω το ραδιοφωνικό σπότ για το δημοψήφισμα