Βόλος, 5 Μάη: Μαζικότατο προμηνύεται το συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών

Εντατικά συνεχίζεται η εκστρατεία για το παμβολιώτικο συλλαλητήριο ενάντια στην καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ που καλεί η Επιτροπή Αγώνα Πολιτών Βόλου το Σάββατο 5 Μαΐου. Το συλλαλητήριο στηρίζουν με αποφάσεις τους μια σειρά από φορείς της Μαγνησίας όπως: ο Ιατρικός Σύλλογος, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος, Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του Βόλου ενώ απόφαση ενάντια στην καύση έχει πάρει το ΤΕΕ Μαγνησίας και ο Εμπορικός Σύλλογος.

Μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών κάνουν εντατικά μοιράσματα του φυλλαδίου της Επιτροπής στο κέντρο και σε συνοικίες της πόλης ενώ κυκλοφόρησε και η αφίσα.

Όλα τα μηνύματα δείχνουν ότι θα είναι ένα συλλαλητήριο με πολύ μαζική συμμετοχή. Το Ξεκίνημα Βόλου παίρνει ενεργά μέρος στο κίνημα και στις δράσεις της Επιτροπής ενώ παράλληλα διεξάγει και ανεξάρτητη εκστρατεία με το δικό του υλικό. Αν θέλετε να ενισχύσετε την προσπάθεια ελάτε σε επαφή!

Ακολουθεί η αφίσα και το φυλλάδιο της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών.

 

Όλοι στο Παμβολιώτικο Συλλαλητήριο
Σάββατο 5 Μαΐου 2018, 12:00
Πλατεία Ελευθερίας – Βόλος

Όχι στην καύση σκουπιδιών από την LAFARGE-ΑΓΕΤ
Όχι στο εργοστάσιο SRF από το Δήμο Βόλου

 

  1. Γιατί η Lafarge-ΑΓΕΤ άρχισε να καίει σκουπίδια και πλαστικά;

Για να αυξηθούν τα κέρδη της Γαλλοελβετικής πολυεθνικής Lafarge-Holcim (ιδιοκτήτριας της ΑΓΕΤ), αφού τα σκουπίδια μετατρέπονται σε φθηνό καύσιμο. Επιπλέον, η Lafarge-Holcim δεν μας έχει απαντήσει ακόμα εάν αγοράζει το RDF ή την πληρώνουν οι εκάστοτε προμηθευτές, για να τους απαλλάσσει από τα απόβλητά τους. Αυτή τη στιγμή, τα σκουπίδια έρχονται όχι μόνο από όλη την Ελλάδα αλλά κυρίως από το εξωτερικό, υποβαθμίζοντας τον Βόλο στο ρόλο του αποτεφρωτήρα των σκουπιδιών της ΝΑ Ευρώπης.

  1. Τι είναι το RDF και το SRF και τι ρύποι εκλύονται από την καύση τους;

Ουσιαστικά πρόκειται για σκουπίδια. RDF και SRF είναι αποξηραμένα και χλωριωμένα απορρίμματα, αποτελούμενα από πλαστικό, συσκευασίες tetrapac, τυπωμένα χαρτιά κ.ά., ενώ διαφέρουν μόνο στο ότι το SRF περιέχει και οργανικά απορρίμματα. Κατά την καύση τους εκλύονται στον αέρα διοξίνες, φουράνια κι άλλα εξαιρετικά επικίνδυνα μικροσωματίδια ρύπων, καθώς και τέφρες επιβαρυμένες με επικίνδυνα βαρέα μέταλλα (υδράργυρο, θάλλιο κ.ά.). Αυτό συμβαίνει ακόμη και στις πλέον τεχνολογικά προηγμένες μονάδες καύσης για παραγωγή θερμικής ενέργειας, πόσο μάλλον στους παρωχημένους κλιβάνους της Lafarge-ΑΓΕΤ.

  1. Υπάρχουν κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον από την καύση;

Οι διοξίνες και τα φουράνια αποτελούν ουσίες καρκινογόνες. Αφενός τις εισπνέουμε και αφετέρου επικάθονται στο φυσικό περιβάλλον και εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλητηριάζοντας χώμα, νερό και αγροτικά προϊόντα. Οι διοξίνες εισέρχονται σε όλους τους ζώντες οργανισμούς και μέσω της τροφικής αλυσίδας, επικάθονται στο λίπος, με μόνη διέξοδο το μητρικό γάλα. Χρειάζονται 30 χρόνια για να αποικοδομηθούν και δεν υπάρχουν ασφαλή κατώτατα όρια. Ακόμη και οι μικρότερες ποσότητες συσσωρεύονται αθροιστικά στον οργανισμό, προκαλούν καρκίνο, σοβαρά αυτοάνοσα νοσήματα και βλάβες στους ορμονικούς αδένες.

  1. Ποιοι «προστατεύουν» την Lafarge-ΑΓΕΤ;

Η Lafarge, με τη συνενοχή και την εύνοια της ελληνικής κυβέρνησης, αδιαφορεί για τις επιπτώσεις στο περιβάλλον και τη δημόσια υγεία. Ενώ μπορεί να χρησιμοποιήσει το πλέον οικολογικό ορυκτό καύσιμο, το φυσικό αέριο, καταφεύγει στα σκουπίδια και στο ρυπογόνο πετ-κοκ. Στην ίδια λογική κινείται και ο Δήμος Βόλου, ο οποίος σχεδιάζει τη δημιουργία εργοστασίου μετατροπής των σκουπιδιών σε καύσιμα SRF στο ΧΥΤΑ του Βόλου, με προδιαγραφές μόνο για τσιμεντοβιομηχανίες, δηλαδή με «φωτογραφημένο» αποδέκτη τη Lafarge.

  1. Υπάρχει ασφαλής τεχνολογία για την καύση σκουπιδιών;

Κατηγορηματικά όχι! Δεν υπάρχει ασφαλής τεχνολογία καύσης σκουπιδιών, ούτε στην Ελλάδα, ούτε στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, η καύση σκουπιδιών σε οποιαδήποτε τσιμεντοβιομηχανία έχει ως αποτέλεσμα να διαφεύγουν διοξίνες και φουράνια στην ατμόσφαιρα. Ίδια είναι τα συμπεράσματα και της διεθνούς εμπειρίας, όπως εξήγησε αναλυτικά ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης, Paul Connett, όταν βρέθηκε στον Βόλο (δείτε την ομιλία του εδώ: http://vod.uth.gr). Οι λεγόμενοι «έλεγχοι» είναι κοροϊδία! Δύο έλεγχοι το χρόνο, οι οποίοι πραγματοποιούνται από την ίδια την εταιρεία, χωρίς επίβλεψη και δημοσιοποίηση, εύκολα παραποιούν την πραγματικότητα. Επίσης, υπάρχει το μείζον θέμα της τοξικής τέφρας που παράγεται από την Lafarge, η οποία εν μέρει διασπάται σε μικρότερα σωματίδια και διαπερνά τα φίλτρα, και εν μέρει ενσωματώνεται στο τσιμέντο. Η παραγωγή τοξικού τσιμέντου είναι άλλο ένα τεράστιο σκάνδαλο που αδειοδοτήθηκε από το Υπουργείο Περιβάλλοντος.

  1. Μπορούμε να τους σταματήσουμε;

ΝΑΙ! Μόνο αν αγωνιστούμε όλοι μαζί σα μια γροθιά! Όσοι ζούμε σε αυτόν τον τόπο θα αγωνιστούμε για να ανατρέψουμε τα σχέδια που θα σκορπίσουν τον φυσικό θάνατο σε μας, τα παιδιά μας, αλλά και τον οικονομικό θάνατο ολόκληρου του τόπου! Σας καλούμε να συμμετέχετε ενεργά στις συνελεύσεις μας, να ενημερώνεστε από το blog της επιτροπής και την σελίδα μας και να πάρετε μέρος στο συλλαλητήριο της 5ης Μαΐου. Φωτοτυπείστε αυτό το κείμενο και μοιράστε το στη γειτονιά, στη δουλειά, στους φίλους σας. Ενημερώστε και κινητοποιήστε κάθε σύλλογο και σωματείο στο οποίο συμμετέχετε.

  1. Υπάρχουν εναλλακτικές προτάσεις διαχείρισης των αποβλήτων;

Ναι υπάρχουν! Καταρχάς, είναι υψίστης σημασίας να συμβάλλουμε όλοι στη μείωση της παραγωγής σκουπιδιών, αποφεύγοντας πλαστικές συσκευασίες. Να απαιτήσουμε ευρείες ενημερωτικές εκστρατείες και να πιέσουμε με την αγοραστική μας δύναμη για ελαχιστοποίηση της χρήσης πλαστικού στα προϊόντα. Παράλληλα, είναι επιτακτική ανάγκη να δημιουργηθεί ένα πλήρες σύστημα ανακύκλωσης, με διαλογή στην πηγή και σε ξεχωριστούς κάδους ανά υλικό (χαρτί, αλουμίνιο, γυαλί, οργανικά κλπ), με στόχο την αύξηση του ποσοστού ανάκτησης των ανακυκλώσιμων υλικών, την επανάχρησή τους και την κομποστοποίηση. Αυτό άλλωστε επιβάλλει και το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΕΣΔΑ), το οποίο δεσμεύει την Ελλάδα μέσω της υπογεγραμμένης οδηγίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης! Τα βήματα αυτά να γίνουν σε μικρές αποκεντρωμένες μονάδες και στα πράσινα σημεία, υπό δημόσια/δημοτική ιδιοκτησία και κάτω από τον έλεγχο της κοινωνίας, ανοίγοντας νέες θέσεις εργασίας! Ήδη, μόνο στην Ευρώπη, 400 πόλεις ακολουθούν το πρόγραμμα zero waste (με στόχο τα μηδενικά απόβλητα), με ιδιαίτερη επιτυχία!

Tα σκουπίδια μας περιέχουν πολύτιμους για το περιβάλλον πόρους!

Δεν έχουμε την πολυτέλεια να τα καίμε!

Αγωνιζόμαστε:

  • Για ποιότητα ζωής και οικολογική διαχείριση απορριμμάτων!
  • ΛΕΜΕ:
  • ΟΧΙ στην καύση σκουπιδιών και πετ-κοκ από τη Lafarge-ΑΓΕΤ!
  • ΟΧΙ στο εργοστάσιο SRF από τον Δήμο Βόλου!

Η καύση σκουπιδιών όχι μόνο είναι επικίνδυνη, αλλά κοστίζει και περισσότερο. Διαφωνούμε ριζικά με την απόφαση του Δήμου Βόλου να κατασκευάσει εργοστάσιο παραγωγής SRF στον ΧΥΤΑ, με κόστος 42.000.000 ευρώ! Το μόνο αποτέλεσμα θα είναι να έρχονται στην πόλη μας απόβλητα από Ελλάδα και εξωτερικό, για να μετατραπούν σε στερεά καύσιμα, με προδιαγραφές μόνο για την τσιμεντοβιομηχανία Lafarge. Τα κονδύλια αυτά απαιτούμε να επενδυθούν για την ορθολογική και οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας σε αυτόν τον κλάδο και τη μείωση της αέριας ρύπανσης.

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,281ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα