Βόλος, 25 Νοέμβρη: Η πρώτη μαζική φεμινιστική κινητοποίηση εδώ και δεκαετίες!

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση από τη σελίδα των «Μαχητικών κι Ελεύθερων Βόλου» 

Δε θα ξεχαστεί τι κάναν στην Ελένη! Καμία άλλη δολοφονημένη!

Την Πέμπτη 25/11, με πρωτοβουλία των Μαχητικών και Ελεύθερων, πραγματοποιήθηκε στο Βόλο δυναμική συγκέντρωση και πορεία, με αφορμή την Παγκόσμια Μέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Πρόκειται για σταθμό για το κίνημα στον Βόλο, καθώς ήταν η πρώτη μαζική φεμινιστική κινητοποίηση στην πόλη εδώ και δεκαετίες. Εκατοντάδες γυναίκες και άντρες του Βόλου έδειξαν ότι το φεμινιστικό κίνημα είναι εδώ και θα συνεχίσει να είναι μέχρι οι γυναίκες να είμαστε ελεύθερες και να σταματήσει η πανδημία της βίας που δεχόμαστε. Τη στιγμή που ο «αγαπητός» δήμαρχος της πόλης προετοιμάζει Χριστουγεννιάτικες φιέστες μέσα στην πανδημία και, φυσικά, χωρίς κανείς να ξεχνάει τα σεξιστικά του ανέκδοτα και τη χυδαία του στάση απέναντι στις γυναίκες, δείξαμε ότι υπάρχει και η άλλη όψη της πόλης των «μπλε φώτων».

Στη δυναμική συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην πλατεία του Αγίου Νικολάου, έγιναν ομιλίες από γυναίκες που συμμετέχουν στις Μαχητικές και Ελεύθερες, στις οποίες θίχτηκε το ζητήματα της έμφυλης βίας, των γυναικοκτονιών και των βιασμών και εξηγήθηκε ότι η ρίζα τους είναι η πατριαρχία την οποία διαιωνίζει ο καπιταλισμός. Σημειώθηκε ότι ο όρος «γυναικοκτονία» πρέπει να ενταχθεί στον Ποινικό Κώδικα, αλλά και να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα για τις κακοποιημένες γυναίκες. Καταγγέλθηκε η στάση του κράτους, των δικαστηρίων και της αστυνομίας -που μόνο προστασία δεν προσφέρουν- και έγινε αναφορά στην ευρύτερη εκμετάλλευση των γυναικών, των οποίων η απλήρωτη εργασία στο σπίτι υπολογίζεται στα 11τρις δολάρια το χρόνο!

Στη συγκέντρωση μοιράστηκε επίσης υλικό όπως φυλλάδια, κονκάρδες, υφασμάτινες τσάντες, περιλαίμια και μπλουζάκια, ενώ πάνω από 30 γυναίκες  άφησαν τα στοιχεία τους για να πάρουν ενεργά μέρος στον αγώνα.

Τη συγκέντρωση και τη διαδήλωση που ακολούθησε στη συνέχεια στήριξαν έμπρακτα κάποιες οργανώσεις και συλλογικότητες του αριστερού χώρου, δυστυχώς έλειπαν πολλές οργανωμένες δυνάμεις, ενώ επικράτησε γενικότερα ένα θετικό κλίμα απέναντι στη συγκεκριμένη πρωτοβουλία. Θεωρούμε ότι είναι σημαντική η ενότητα και η συνεργασία των φεμινιστικών συλλογικοτήτων και της Αριστεράς για να γίνει ακόμη πιο μαζικό το γυναικείο κίνημα που αναπτύσσεται. 

Η πορεία που πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια είχε αρκετή μαζικότητα για τα δεδομένα της περιόδου και δυνατό παλμό. Η όλο ζωντάνια και χρώματα πορεία πέρασε από τους κεντρικούς δρόμους του Βόλου, φωνάζοντας συνθήματα όπως:

«Ο βιασμός σου όλες μας πληγώνει! Στην έμφυλη τη βία ποτέ καμία μόνη!»

«Όταν καταγγέλλονται χιλιάδες βιασμοί, το δικαστήριο λέει «προκάλεσες εσύ»!»

«Δεν ήταν το αλκοόλ, δεν ήταν η ανεργία. Το χέρι του το σήκωσε η πατριαρχία!»

Δεν έλειψαν επίσης τα συνθήματα για τον/την Ζακ/Zackie Oh ενόψει της τρίτης δικασίμου (26/11) για τη δίκη των δολοφόνων της. Στο τέλος της πορείας διαβάστηκαν τα ονόματα των δολοφονημένων γυναικών έπειτα από τα οποία φωνάχτηκε «ΠΑΡΟΥΣΑ». Τα αιτήματα των γυναικών έγιναν ξεκάθαρα και ακούστηκαν σε όλη την πόλη. Η όλη προετοιμασία που έγινε πριν την συγκέντρωση, από την προετοιμασία του πανό και των πικετών μέχρι τη διάδοση του γεγονότος στα τοπικά ΜΜΕ, απέδωσε καρπούς και απέδειξε ότι:

Στην πανδημία βίας σπάμε τις σιωπές. Στο δρόμο του αγώνα ενώνουμε φωνές!

Καμία λιγότερη! Καμία μόνη!

Η επιτυχία της πρώτης φεμινιστικής κινητοποίησης μας γεμίζει αισιοδοξία για να δώσουμε ακόμη πιο μαχητικά τον αγώνα για να μπει τέλος στην έμφυλη βία, το σεξισμό και την πατριαρχία. 

Ελάτε να δώσουμε αυτόν τον αγώνα μαζί!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα