Προκήρυξη της πρωτοβουλίας «Νέοι για το περιβάλλον» στο Βόλο
Καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα!
Όλες οι κυβερνήσεις από το 2014 και μετά έχουν δώσει άδεια στην ΑΓΕΤ-Lafarge να καίει το 1/6 του συνόλου των σκουπιδιών όλης της Ευρώπης! Ήδη καίει δεκάδες χιλιάδες τόνους σκουπιδιών, κυρίως πλαστικά, (RDF/SRF) κάθε χρόνο.
Διόλου τυχαία ο αέρας του Βόλου βρωμάει σχεδόν καθημερινά καμένο πλαστικό, αφού πολύ κοντά στο Βόλο λειτουργούν και άλλες ρυπογόνες βιομηχανίες όπως η Χαλυβουργία.
Με το νέο Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων που ψήφισε η κυβέρνηση της ΝΔ, η κατάσταση θα γίνει ακόμη πιο τραγική. Το νέο ΕΣΔΑ προβλέπει τη δημιουργία 4 μεγάλων εργοστασίων καύσης σκουπιδιών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και δεκάδων μονάδων επεξεργασίας αποβλήτων που θα πακετάρουν τα σκουπίδια ώστε να οδηγούνται προς καύση. Επιπλέον, γενικεύεται η καύση σκουπιδιών στις τσιμεντοβιομηχανίες όλης της χώρας, όπως στον ΤΙΤΑΝ της Θεσσαλονίκης. Τα σκουπίδια στην ΑΓΕΤ έρχονται από την Ιταλία και από το ΧΥΤΑ Φυλής στην Αθήνα και είναι κυρίως πλαστικά.
Η γενίκευση της καύσης σκουπιδιών είναι επικίνδυνη και πανάκριβη και συμφέρει μόνο τους μεγαλοβιομήχανους και μεγαλοεπιχειρηματίες!
Τι προκαλεί η καύση σκουπιδιών
Σύμφωνα με μελέτη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου:
«Από την καύση RDF σε κλιβάνους τσιμεντοβιομηχανίας είναι δυνατόν να απελευθερωθούν στην ατμόσφαιρα ποικίλοι ρύποι…αιωρούμενα σωματίδια… υδροχλώριο… πτητικές οργανικές ενώσεις, βαρέα μέταλλα… το σημαντικότερο πρόβλημα συνιστούν οι διοξίνες … για τις οποίες δεν έχουν προσδιοριστεί κατώτερα όρια…»
Οι διοξίνες έχουν χαρακτηριστεί ως «σιωπηλός θάνατος» επειδή είναι άχρωμες, άοσμες και δρουν συσσωρευτικά στον λιπώδη ιστό του ανθρώπου. Αυτό σημαίνει ότι οι επιπτώσεις στην ανθρώπινη υγεία δεν είναι άμεσα ορατές. Έπειτα από μακροχρόνια έκθεση σε διοξίνες υπάρχει αύξηση των καρκίνων, γενετικών ανωμαλιών, και άλλων σοβαρών ασθενειών του νευρικού, καρδιαγγειακού, αναπνευστικού, ενδοκρινικού συστήματος. Για το λόγο αυτό δεν υπάρχουν κατώτερα/ασφαλή όρια που να διασφαλίζουν ότι δε θα υπάρχουν αρνητικές συνέπειες.
Σύμφωνα με τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας:
«Μια από τις σημαντικότερες πηγές διοξινών είναι η καύση των χλωριωμένων πλαστικών PVC… εισέρχονται στον ανθρώπινο οργανισμό με την τροφή, τον αέρα ή την επαφή με υλικά και έδαφος … Τα έμβρυα και τα νεογέννητα είναι πιο ευαίσθητα στην έκθεση σε διοξίνες… Η μακροχρόνια έκθεση σε διοξίνες συνδέεται με νεοπλάσματα (σσ καρκίνους)… βλάβες του αναπτυσσόμενου νευρικού συστήματος, του ενδοκρινικού συστήματος και των αναπαραγωγικών λειτουργιών».
Προϊόν της καύσης αποτελεί και η τοξική τέφρα, αιωρούμενη και στερεή. Η αιωρούμενη τέφρα εν μέρει διασπάται σε μικρότερα σωματίδια και διαπερνά τα φίλτρα ενώ η στερεή ενσωματώνεται στο παραγόμενο τσιμέντο. Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι η καύση σκουπιδιών (RDF/SRF) στην ΑΓΕΤ αποτελεί θανάσιμο κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και το μέλλον μας.
Όλα όσα αναφέρθηκαν παραπάνω αφενός μεν τα εισπνέουμε και αφετέρου με τη βροχή επικάθονται στο έδαφος και εισχωρούν στον υδροφόρο ορίζοντα, δηλητηριάζοντας το χώμα, το νερό, τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα. Στη συνέχεια οι διοξίνες βιο-συσσωρεύονται στο ανθρώπινο λίπος και περνάνε στα μωρά από το μητρικό γάλα! Δηλαδή τα νεογέννητα απειλούνται περισσότερο από όλους!
Δήμος Βόλου και Περιφέρεια συνυπεύθυνοι για το έγκλημα
Την κύρια ευθύνη για το έγκλημα έχουν όλες οι κυβερνήσεις των τελευταίων ετών (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ κοκ) που έχουν ψηφίσει τους νόμους και έχουν τις άδειες για την καύση σκουπιδιών στην ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα.
Συνυπεύθυνοι στο έγκλημα είναι όμως και η Δημοτική Αρχή Μπέου και η Περιφερειακή Αρχή Αγοραστού-Κολυνδρίνης.
Ο Δήμος Βόλου ψήφισε την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας των απορριμμάτων του Βόλου που θα δεματοποιεί τα σκουπίδια και θα τα στέλνει στην ΑΓΕΤ καύση. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας ενέκρινε τη μελέτη κατασκευής αυτού του εργοστασίου.
Υπάρχει εναλλακτική – οικολογική αντιπρόταση!
Απέναντι στην άκρως επικίνδυνη-καρκινογόνα καύση σκουπιδιών υπάρχει εναλλακτική αντιπρόταση η οποία σε γενικές γραμμές περιλαμβάνει:
- Τη μείωση παραγωγής σκουπιδιών με πρώτο βήμα την άμεση απαγόρευση πλαστικών μιας χρήσης.
- Την εγκατάσταση συστήματος 4 ή 5 διαφορετικών κάδων για ξεχωριστή διαλογή (χαρτί, μέταλλα, πλαστικά, γυαλί, απόβλητα κουζίνας κλπ).
- Πράσινα σημεία όπου να συγκεντρώνονται βαριά και επικίνδυνα απορρίμματα (ηλεκτρονικά, χημικά κοκ).
- Μικρές μονάδες συγκέντρωσης των προ-διαλεγμένων απορριμμάτων. Εκεί τα οργανικά θα μετατρέπονται σε λίπασμα (κομπόστ) και θα αξιοποιούνται τα ανακυκλώσιμα. Το κομπόστ και τα ανακυκλώσιμα μπορούν να δώσουν έσοδα στο Δήμο και να μειώσουν τα δημοτικά τέλη.
- Το υπόλειμμα (10-15% του συνόλου) μπορεί να πηγαίνει σε χώρους υγειονομικής ταφής υπολείμματος.
Η διαχείριση των απορριμμάτων δεν πρέπει να βρίσκεται στα χέρια ιδιωτικών εταιριών που κυνηγάνε μόνο το κέρδος αλλά πρέπει να περάσει στα χέρια της κοινωνίας (Δήμος/ Δημόσιο) και να λειτουργεί σε συνθήκες διαφάνειας, με έλεγχο των εργαζομένων και της κοινωνίας. Απαραίτητη είναι η πρόσληψη προσωπικού όπως και οι δημόσιες επενδύσεις.
Παν-εκπαιδευτικός αγώνας!
Αν οι μαθητές, οι φοιτητές, οι καθηγητές, οι δάσκαλοι, οι πανεπιστημιακοί και οι γονείς ενώσουμε τις δυνάμεις μας τότε μπορούμε να δώσουμε μια νέα τεράστια ώθηση στον αγώνα κατά της καύσης σκουπιδιών.
Σε αυτή την κατεύθυνση προτείνουμε την εβδομάδα 19-23 Οκτωβρίου:
- Οι μαθητές και οι φοιτητές να προχωρήσουμε σε αποχές ή/και καταλήψεις – οι αποφάσεις μπορούν να παρθούν από συνελεύσεις, τα 15μελή συμβούλια, τους Φοιτητικούς Συλλόγους.
- Οι καθηγητές, οι δάσκαλοι και οι πανεπιστημιακοί να προχωρήσουν σε στάσεις εργασίας ή/και απεργίες μέσα από αποφάσεις της ΕΛΜΕ, του Συλλόγου Δασκάλων και του Συλλόγου ΔΕΠ.
- Η Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων να πάρει απόφαση στήριξης του αγώνα και συμμετοχής σε ένα τεράστιο παν-εκπαιδευτικό συλλαλητήριο την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου.
Αγωνιζόμαστε για:
- Να σταματήσει τώρα η καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ και σε όλη τη χώρα.
- Να μεταφερθεί η ΑΓΕΤ έξω από την πόλη του Βόλου.
- Να μην δημιουργηθεί εργοστάσιο παραγωγής SRF/RDF από το Δήμο Βόλου.
- Να προχωρήσει η οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων.