Array

Vodafone: νέο κύμα επιθέσεων

Ζακλίν Γκόρου, γραμματέας ΔΣ σωματείου εργαζομένων Vodafone 

Τις προηγούμενες μέρες η διοίκηση της Vodafone ανακοίνωσε στους εργαζόμενους της εταιρείας ένα  πρόγραμμα περαιτέρω ελαστικοποίησης της εργασίας που περιλαμβάνει:

  • Παραμονή εκτός εργασίας για ένα χρόνο με αμοιβή το 45% του μισθού ή για δύο χρόνια με το 55% του μισθού.
  • Εκτεταμένη άδεια άνευ αποδοχών επιπλέον της κανονικής για 1-2 εβδ. ή 3-8 εβδομάδες ετησίως.
  • Εργασία 6 ωρών την ημέρα αντί 8, εργασία 4 ημερών την εβδομάδα αντί των 5 και εργασία 3 εβδομάδων το μήνα, με αντίστοιχη μείωση μισθού.

Παρότι η διοίκηση υποστηρίζει ότι η συμμετοχή στο πιο πάνω πρόγραμμα είναι εθελοντική, το  σωματείο θεωρεί πως τίποτα το εθελοντικό δεν υπάρχει!

Όσοι συμφωνήσουν με τα παραπάνω παύουν να καλύπτονται από την υπάρχουσα επιχειρησιακή σύμβαση και θα υπογράψουν νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας. Αυτά όλα πρακτικά σημαίνουν μια μεγάλη ανατροπή σε ότι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις εργασιακές μας σχέσεις γιατί:

  • Κάθε σενάριο έχει σαν κοινό παρονομαστή την δραματική μείωση του μισθού μας, των ασφαλιστικών μας παροχών και των συντάξεών μας.
  • Με τις νέες ατομικές συμβάσεις εργασίας ουσιαστικά καταργούνται όσα έχουμε κατακτήσει με την επιχειρησιακή μας σύμβαση: μισθός-ωριμάνσεις-επιδόματα κοκ.
  • Καταργείται κάθε έννοια συνδικαλισμού καθώς το σωματείο δεν θα  έχει λόγο ύπαρξης αφού η διαπραγματευτική του ισχύ θα διαλυθεί και ο κάθε συνάδελφος  θα γίνει έρμαιο της διοίκησης μέσω ατομικών συμβάσεων.

Οι προτάσεις αυτές είναι ένας συνδυασμός διαθεσιμοτήτων, εργασιακής εφεδρείας και εκ περιτροπής εργασίας εφαρμόζονται ήδη σε μια σειρά επιχειρήσεις με τα ίδια αποτελέσματα: πρώτα μειώσεις μισθών, μετά νέες απολύσεις και τελικά είτε κλείσιμο είτε αντικατάσταση των παλιών εργαζομένων με νέους  πολύ φτηνότερους.

Η Vodafone στην Ισπανία ξεκίνησε με την εφαρμογή του μέτρου της υποχρεωτικής επιπλέον άδειας, συνέχισε με τις μειώσεις μισθών και κατέληξε τελικά σε 1000 απολύσεις.

Το Σωματείο μας ξεκίνησε σειρά περιοδειών στα κτίρια της εταιρείας για την άμεση ενημέρωση των συναδέλφων και την ανταλλαγή απόψεων για την οργάνωση της αντίδρασή μας. Όλοι οι συνάδελφοι είναι εξαιρετικά ανήσυχοι – καταλαβαίνουν πως αυτές οι προτάσεις αποτελούν παγίδα.

Ζητάμε άμεσα από τη διοίκηση

1. Να πάρει πίσω όλες αυτές τις προτάσεις.

2. Να ενημερώσει τους εργαζόμενους για τις δαπάνες που αφορούν τη μισθοδοσία και τα μπόνους των διευθυντικών στελεχών, τις χορηγίες και τις διαφημίσεις στα ΜΜΕ.

3. Να ενημερώσει για τα πραγματικά κέρδη των μεγαλομετόχων την τελευταία δεκαετία.

Αυτά για να ενημερωθούμε όλοι μας για τα πραγματικά οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

Για να αποδειχτεί ότι η κρίση δεν είναι για όλους. Ότι ακόμα και μέσα στην κρίση κάποιοι γίνονται ακόμα πλουσιότεροι.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα