Vodafone, Πέμπτη 3/9: Στάση Εργασίας στο 1399 – Να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις

Δημοσιεύουμε κάλεσμα του Πανελλήνιου Σωματείου Εργαζομένων Vodafone – Πάναφον σε Στάση Εργασίας στην ομάδα εταιρικής εξυπηρέτησης πελατών (1399) την Πέμπτη 3 Σεπτέμβρη από τις 07.00πμ έως 6.00μμ.

Να σταματήσουν άμεσα οι απολύσεις εν μέσω πανδημίας

Καλούμε σε Στάση Εργασίας στην ομάδα εταιρικής εξυπηρέτησης πελατών (1399) την Πέμπτη 3/09/2020 από τις 07.00πμ έως 6.00μμ

Συνάδελφοι,

Εν μέσω πανδημίας και ενώ το μεγαλύτερο μέρος συναδέλφων δεν έχει επιστρέψει στους φυσικούς χώρους εργασίας η διοίκηση συνεχίζει τις μειώσεις προσωπικού, σε μία ανάλγητη προσπάθεια διατήρησης των τεράστιων ποσοστών κερδοφορίας της.

Σε όλο το εύρος της εταιρείας και των τμημάτων από τον Φεβρουάριο έως σήμερα έχουν εξωθηθεί σε παραίτηση ή δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση εργασίας σε πολλές 100άδες συναδέλφων. Πρόκειται ουσιαστικά για συγκαλυμμένες απολύσεις. Σε αυτές έρχονται να προστεθούν και απευθείας απολύσεις συναδέλφων σε κάποιες περιπτώσεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα απολύθηκε και μία συνάδελφος στην ομάδα εξυπηρέτησης σταθερής ιδιωτών. Επίσης, τις τελευταίες ημέρες απολύθηκαν από την ομάδα εταιρικής εξυπηρέτησης (1399) η συνάδελφος Εύη Κ. και η συνάδελφος Δήμητρα Κ., ενώ τουλάχιστον άλλη μία συνάδελφος έχει ενημερωθεί να «ετοιμάζεται» για τον Σεπτέμβρη. Οι συνάδελφοι που απολύθηκαν είχαν συμπληρώσει ήδη 3 έτη εργασίας.

Την ίδια στιγμή στην ομάδα του 1399 οι νεοπροσλαμβανόμενοι συνάδελφοι που εργάζονται σε κτήρια έχουν διαχωριστεί από τους λίγους παλαιότερους συναδέλφους που εργάζονται σε φυσικούς χώρους με πρόσχημα τα μέτρα της πανδημίας αλλά με προφανή σκοπό να μην έρχονται σε επικοινωνία και γνωρίζονται με το παλαιότερο προσωπικό.

Οι πιέσεις που ασκούνται είτε σε νεοπροσλαμβανόμενους είτε σε και σε παλαιότερους συναδέλφους που εργάζονται με τηλεργασία από το σπίτι έχουν αυξηθεί και έχουν πάρει -όπως και παλαιότερα- τη μορφή ψυχολογικού bullying.Κύριοι μέθοδοι τη στιγμή που ο συνάδελφος εκτελεί εργασία, μιλά με πελάτη ή προσπαθεί να κλείσει αιτήματα να παρενοχλείται με συνεχείς παρατηρήσεις ότι αργεί, ότι πρέπει να πάρει κλήσεις κ.λπ. με αποτέλεσμα την άσκηση αφόρητης πίεσης. Στους νεοπροσλαμβανόμενους που έχουν να διαχειριστούν και έναν χαώδες όγκο πληροφορίας με ελλιπή προετοιμασία, εκπαίδευση και στήριξη, η πίεση είναι τέτοια που πολλές φορές παραιτούνται πριν κλείσουν 2 με 3 μήνες στην εταιρεία.

Οι πιέσεις δεν σταματούν εκεί. Πολλές φορές καλείται είτε σε ατομική συνάντηση ο εργαζόμενος είτε σε συνομιλία μέσω skype, όπου γίνεται στόχος παρατηρήσεων, «κριτικής» και έντονων πιέσεων τις οποίες μεμωνομένα δεν μπορεί να αντιπαρέλθει απέναντι στο πολλές φορές προσβλητικό ύφος του προϊσταμένου του. Ενώ η επόμενη μέθοδος είναι η πρόσκληση χωρίς καμία γνωστοποίηση για το θέμα στα γραφεία του άμεσου εργοδότη του εργαζόμενου (icap, Adecco, manpower, atlas κ.λπ.) όπου του κοινοποιούνται τα «σφάλματά» του και λαμβάνει επιστολή την οποία καλείται να αποδεχθεί και να προσυπογράψει, όπου εγκαλείται για την απόδοσή του πολλές φορές με αστοιχείωτες και γενικές παρατηρήσεις περί μη τήρησης ωραρίου, διαλειμμάτων κ.λπ.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν μία συστηματική προσπάθεια εκφοβισμού και «συνέτισης» των συναδέλφων να εργάζονται σε εξαντλητικούς, απάνθρωπους ρυθμούς και βεβαίως να αντικαθίστανται σε πολύ γρήγορο χρονικό διάστημα ώστε να μη σχηματίζονται δεσμοί στο τμήμα και διεκδικήσεις για ανθρώπινους ρυθμούς εργασίας.

Απέναντι σε όλα τα παραπάνω αλλά κυρίως απέναντι στη στοχοποίηση συναδέλφων στο τμήμα και στις αυξημένες απολύσεις, όπου κινδυνεύουμε να λάβουν μορφή χιονοστιβάδας είναι αναγκαία μία συλλογική απάντηση.

Καλούμε την Πέμπτη 3/9/2020 σε στάση εργασίας στο Τμήμα Εταιρικής Εξυπηρέτησης Πελατών – 1399 από τις 07.00πμ έως τις 18.00πμ.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους νεοπροσλαμβανόμενους και παλαιότερους να αντιδράσουν και να υπερασπιστούν τις θέσεις εργασίας τους και την εργασία με αξιοπρέπεια χωρίς εκβιασμούς και παρενοχλήσεις.

Είτε εργαζόμαστε από το σπίτι είτε σε κτήριο καλούμε όλους να κλείσουμε τους υπολογιστές και τα τηλέφωνα και να προχωρήσουμε σε συνάντηση -όσοι συνάδελφοι μπορούν να μετακινηθούν με ασφάλεια- στις 3/9/20 – 11.00 πμ έξω από το κτήριο Πετραλώνων.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
405ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής