Βέλγιο: Απεργία υγειονομικών για ενίσχυση της Υγείας και ενάντια στα εκδικητικά μέτρα

Μαρίνα Κονταρά, Βρυξέλλες

Σε απεργία καλεί τους εργαζόμενους όλων των νοσοκομείων της Βαλλονίας, δημόσιων και ιδιωτικών, η CSC, το χριστιανοδημοκρατικό συνδικάτο του Βελγίου. Η CSC δημοσίευσε το κάλεσμα σε απεργία την Πέμπτη 18/11, αφότου η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ανακοίνωσε μέτρα για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των υγειονομικών. 

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, όσοι υγειονομικοί δεν έχουν εμβολιαστεί πλήρως ως την 1η Γενάρη 2022, θα μπαίνουν σε διαθεσιμότητα. Αν εξακολουθούν να μην είναι πλήρως εμβολιασμένοι την 1η Απρίλη, θα απολύονται.

Τη CSC ακολούθησαν και τα σοσιαλιστικά συνδικάτα CGSP (εργαζόμενοι στο δημόσιο) και SETca (εργαζόμενοι σε ιδιωτικές εταιρείες) των Βρυξελλών την Παρασκευή. Συγκεκριμένα το κοινό κάλεσμα και των τριών καλύπτει «οποιαδήποτε δράση σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία, σε ένδειξη διαμαρτυρίας ενάντια στο φόρτο εργασίας, τις περικοπές των προϋπολογισμών, τις ελλείψεις προσωπικού, τη μείωση των αδειών και ρεπό: δηλαδή όλα εκείνα τα στοιχεία που κάνουν τη δουλειά αβίωτη».  

Εν τέλει, τα τρία συνδικάτα αποφάσισαν να οργανωθούν διάφορες δράσεις στους εργασιακούς χώρους κατά την εβδομάδα 22 με 26 Νοέμβρη και να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία και πορεία στις 7 Δεκέμβρη.

Η απόφαση της κυβέρνησης δεν είναι ακόμα τελεσίδικη: αφού επικυρώθηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο χρειάζεται να υποβληθεί και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για έγκριση. 

Τα συνδικάτα καταγγέλλουν ότι είναι απαράδεκτο να προτείνεται να απολυθούν κάποιοι εργαζόμενοι, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο φόρτος εργασίας των υπολοίπων και μάλιστα σε ένα χώρο που ήδη υποφέρει από τραγικές ελλείψεις προσωπικού. Εδώ και χρόνια οι υγειονομικοί εγκαταλείπουν τα νοσοκομεία γιατί δεν αντέχουν τις εργασιακές συνθήκες, ενώ πολλοί βρίσκονται σε μακρόχρονες αναρρωτικές άδειες εξαιτίας υπερκόπωσης (burn-out), χωρίς όμως να έχει γίνει ο αναγκαίος αριθμός προσλήψεων.

Νομικοί κύκλοι εγείρουν και το ζήτημα νομιμότητας της κυβερνητικής απόφασης, με το σκεπτικό ότι ορισμένοι ίσως δεν εμβολιάζονται για ιατρικούς ή θρησκευτικούς λόγους, ενώ άλλοι μπορεί απλά να μην κάνουν την τρίτη δόση του εμβολίου.

Santé en lutte: «ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα»

Την απόφαση των τριών συνδικάτων για απεργία στηρίζει και το πρωτοβάθμιο συνδικάτο Santé en lutte (Αγωνιζόμενη υγεία). Η Santé en lutte ήταν ο χώρος που οργάνωσε τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις των υγειονομικών το 2019 και 2020.

Σε ανακοίνωσή της, η συλλογικότητα λέει «ναι στον εμβολιασμό, όχι στην υποχρεωτικότητα» και σημειώνει πως οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας δεν έχουν καμία εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις που διαχειρίστηκαν με τόσο αλλοπρόσαλλο τρόπο την πανδημία, ενώ για χρόνια υπονομεύουν το χώρο της δημόσιας υγείας με δραματικές περικοπές. 

Θυμίζουν ότι στις αρχές της πανδημίας, οι υγειονομικοί υποχρεώθηκαν να πάνε να δουλέψουν ακόμα κι αν ήταν άρρωστοι, ακόμα κι αν ήταν θετικοί στο CoVid, χωρίς μάσκες στα γηροκομεία όπου χιλιάδες άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας της έλλειψης των κατάλληλων μέτρων και εξοπλισμού. 

«Έχουμε εκατοντάδες παραδείγματα αμέλειας, ακόμη και εγκληματικής διαχείρισης της πανδημίας: κλειδωμένες μάσκες που δεν ήταν διαθέσιμες στους εργαζόμενους, οδηγίες να μη φοράμε μάσκες, άρνηση χρηματοδότησης για αναπνευστήρες, ασφαλιστικά μέτρα για να αφαιρέσουμε τις μάσκες μας, απαγόρευση να πάρουμε υλικό από το σπίτι για να προστατευτούμε στο χώρο εργασίας, κ.λπ. κ.λπ.», αναφέρει η ανακοίνωση. 

Η Santé en lutte τονίζει ακόμα ότι 

«η υπερβολική μετακύλιση της ευθύνης στα άτομα κρύβει τις ευθύνες του κράτους για την διαχείριση της πανδημίας. Αυτά που γράφαμε όταν ξέσπασε το δεύτερο κύμα, ισχύουν και σήμερα: Ο γενικός πολιτικός λόγος σήμερα στοχεύει στο να καταστήσει τα άτομα υπεύθυνα για μια υγειονομική κρίση που τάχα μπορεί να περιοριστεί μόνο με την προσαρμογή της συμπεριφοράς του πληθυσμού. Εν ολίγοις, αν υπάρξει ένα δεύτερο κύμα, θα είναι επειδή είμαστε ένας ανώριμος και απείθαρχος πληθυσμός. Αυτή η φιλελεύθερη ρητορική μάς αντιμετωπίζει σαν ανήλικους και, κυρίως, αφαιρεί τις ευθύνες από τους ηγέτες μας: την κυβέρνηση και τους εργοδότες μας, ειδικότερα.»

H χρήση του CoVid Pass

Τόσο από την πλευρά της Santé en lutte, αλλά και γενικότερα στο χώρο των υγειονομικών και στην κοινωνία, η συζήτηση για το CoVid Pass διχάζει. Η Santé en lutte συγκεκριμένα σημειώνει τη γνώμη του Κριστόφ Προυντόμ (Christophe Prudhomme), εκπροσώπου του συλλόγου γιατρών στα επείγοντα περιστατικά της Γαλλίας και συνδικαλιστή της CGT: 

«Το CoVid Pass είναι ένα αυταρχικό πολιτικό μέτρο του οποίου η αποτελεσματικότητα είναι αμφισβητήσιμη. Είναι καλύτερα να εκπαιδεύουμε τους ανθρώπους, πρέπει να εξηγούμε τους κινδύνους. Το πάσο, όπως όλα τα καταναγκαστικά μέτρα, έχει μικρή αποτελεσματικότητα. Οι άνθρωποι χρειάζεται να πείθονται από τις καλές πρακτικές.»

Αξίζει να σημειωθεί ότι χτες, Κυριακή 21 Νοέμβρη, οργανώθηκε στις Βρυξέλλες πορεία ενάντια στην χρήση του CoVid Pass, με τη συμμετοχή πάνω από 35.000 ατόμων. Στην πορεία συμμετείχε ένα ετερόκλητο πλήθος: κάποιοι ήταν εμβολιασμένοι που όμως διαφωνούν με τη χρήση του CoVid Pass για την είσοδο σε χώρους όπως εστιατόρια, μπαρ και καταστήματα, θεωρώντας το μέτρο ολοκληρωτικό. Άλλοι είναι απλά σκεπτικιστές. Κάποιοι διαμαρτύρονται ακόμα και ενάντια στο εμβόλιο και τη χρήση μάσκας. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι συμμετείχαν πάρα πολλοί Φλαμανδοί (σε σχέση με το μικρό ποσοστό Φλαμανδών που ζουν στις Βρυξέλλες) και υπήρχαν πολλές σημαίες της Φλάνδρας (κάτι που συχνά εντοπίζεται σε συγκεντρώσεις ακροδεξιών και εθνικιστών). Παράλληλα βέβαια, υπήρχαν και πολλές οικογένειες και ηλικιωμένοι. Η αστυνομία επιτέθηκε στο πλήθος με δακρυγόνα, κρότου-λάμψης και αντλίες νερού, όταν η πορεία παρέκκλινε από τη διαδρομή που είχε εγκριθεί από το δήμο.

Τα αιτήματα

Επιστρέφοντας στις κινητοποιήσεις των υγειονομικών, η ανακοίνωση της Santé en Lutte, όσο και οι ανακοινώσεις των τριών συνδικάτων που καλούν στην απεργία, εστιάζουν τα αιτήματά τους στην αύξηση της χρηματοδότησης για τη δημόσια υγεία και στην ανάγκη για προσλήψεις και για διάθεση πόρων στα νοσοκομεία. 

Πανό: Μας χειροκροτούν σαν ήρωες / Μας συμπεριφέρονται σαν μηδενικά
Λεζάντα: ναι στην απεργία! Να αγωνιστούμε για τα δικαιώματά μας, τις συνθήκες εργασίας και τους μισθούς μας

Ζητούν ακόμα να αρθούν οι πατέντες των εμβολίων, να υπάρξει καθολικός εμβολιασμός του πληθυσμού και ευρεία διαφανής στρατηγική ενημέρωσης της κοινωνίας για τα εμβόλια. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Santé en lutte, η δημόσια υγεία πρέπει να προσανατολιστεί προς την πρόληψη, οι πατέντες να καταργηθούν και τα εμβόλια να είναι προσβάσιμα δωρεάν σε όλους και όλες, σε όλο τον πλανήτη. 

Παράλληλα, ζητούν:

  • Διάθεση πόρων για τις δημόσιες συγκοινωνίες, ώστε να μην υπάρχει συνωστισμός,
  • Αύξηση των τάξεων και των εκπαιδευτικών στα σχολεία, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη, 
  • Δυνατότητα παροχής ιατρικής βοήθειας στο σπίτι για όσους το έχουν ανάγκη,
  • Νομιμοποίηση των εργαζομένων χωρίς χαρτιά*,
  • Αύξηση των υλικών μέσων και πόρων στις υπηρεσίες υγείας, τις κοινωνικές υπηρεσίες (γηροκομεία, δομές για άτομα εξαρτημένα από ουσίες κλπ) και φυσικά στα νοσοκομεία. 

Οι υγειονομικοί στο Βέλγιο καταγγέλουν τη στάση της κυβέρνησης συνολικά στη διαχείριση της πανδημίας, με τρόπο που θα μας φανεί πολύ οικείος:

«Όταν οι υγειονομικοί δεν εμβολιάζονται, τους απολύουμε.
Όταν οι υγειονομικοί απεργούν, τους επιστρατεύουμε.
Όταν οι υγειονομικοί δουλεύουν 60 ώρες την εβδομάδα, τους τάζουμε υπερωριακή αμοιβή.
Όταν διαδηλώνουν, τους ρίχνουμε χημικά.
Αν οι υγειονομικοί βρεθούν θετικοί στο CoVid, αλλά ασυμπτωματικοί, πρέπει να πάνε να δουλέψουν. 
Η καταστολή, ο φόβος και ο εκβιασμός δεν αλλάζουν τις απόψεις των ανθρώπων – απλά τους πεισμώνουν.»

_________

* Το αίτημα αυτό συνδέεται με τα υπόλοιπα γιατί μετανάστες χωρίς χαρτιά δεν έχουν πρόσβαση στο σύστημα υγείας, ενώ η διαδικασία για τον εμβολιασμό τους είναι περίπλοκη. Με τη νομιμοποίηση, πέρα από όλα τα άλλα δικαιώματα που αποκτούν (νόμιμη εργασία, ασφάλιση, σύνταξη κλπ), αποκτούν και πλήρη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, πρόσβαση σε τεστ για covid, να μπαίνουν σε καραντίνα χωρίς να χάνουν μεροκάματα κλπ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα