Αργεντινή – ήττα για τους Περονιστές, σημαντική επιτυχία για το τροτσκιστικό FIT-U

Μεγάλη επιτυχία σημείωσε το μαρξιστικό-τροτσκιστικό Μέτωπο της Αριστεράς και των Εργαζομένων – Ενότητα (FIT-U) στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στην Αργεντινή την Κυριακή 14/11. Το FIT-U πέτυχε το υψηλότερο αποτέλεσμα στη 10χρονη ιστορία του κερδίζοντας σχεδόν 1,3 εκατ. ψήφους (6%) και ήρθε τρίτο κόμμα (παρά τη μεγάλη του διαφορά από τα δύο πρώτα). 

Το κυβερνητικό «Μέτωπο για Όλους» (Περονιστές*) ήρθε δεύτερο μετά το δεξιό μέτωπο «Μαζί για την Αλλαγή», 33,6% και 42% αντίστοιχα. Την ίδια ώρα, επικίνδυνη άνοδο σημείωσε το ακροδεξιό-λαϊκιστικό «Εμπρός για την Ελευθερία», του ακραία νεοφιλελεύθερου και ακροδεξιού Χαβιέρ Μιλέι, το οποίο πήρε 17% στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες. Συνολικά ψήφισαν 24 εκατ. άνθρωποι (σε σύνολο περίπου 45 εκατ. κατοίκων) με τη συμμετοχή να φτάνει στο 77%. 

Οι εκλογές της Κυριακής αφορούσαν τα δυο νομοθετικά σώματα του Κογκρέσου, τη Βουλή των Αντιπροσώπων και τη Γερουσία και ήταν ενδιάμεσες. Συγκεκριμένα εκλέχτηκαν / ανανεώθηκαν τα μισά μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων (127 από τα 257) και το 1/3 των μελών της Γερουσίας (24/72). 

Ήττα για τους Περονιστές

Για πρώτη φορά από το τέλος της Χούντας (1983) οι Περονιστές έχασαν την πλειοψηφία στην ευρύτερη εκλογική περιφέρεια του Μπουένος Άιρες και στο σώμα της Γερουσίας. Η ήττα του Μετώπου για Όλους, του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και της Κριστίνα Κίρχνερ (αντιπρόεδρος) το οποίο βρίσκεται στην κυβέρνηση, οφείλεται στις πολιτικές λιτότητας που εφαρμόζει και στην κατάσταση που βιώνουν τα εργατικά-λαϊκά στρώματα. 

Οι Περονιστές κέρδισαν στις εκλογές του 2019 τον δεξιό Μαουρίσιο Μάκρι με την υπόσχεση ότι θα εφαρμόσουν φιλολαϊκές πολιτικές. Σε αντίθεση με τις υποσχέσεις τους εφάρμοσαν πολιτικές λιτότητας. Ένας από τους λόγους γι’ αυτό ήταν το να συνεχίσουν να αποπληρώνουν το δημόσιο χρέος προς τους διεθνείς πιστωτές. 

Τα επιδόματα και οι ενισχύσεις που δόθηκαν στις φτωχές οικογένειες στο πρώτο λοκντάουν σταμάτησαν στο τέλος του 2020. Οι πραγματικοί μισθοί μειώνονται διαρκώς από το 2015 με αποτέλεσμα περισσότερο από το 40% του πληθυσμού να ζει στη φτώχεια. Την ίδια ώρα το νόμισμα υφίσταται διαρκείς υποτιμήσεις και ο πληθωρισμός καλπάζει με ρυθμό 50%, γεγονός που εξανεμίζει το λαϊκό εισόδημα. 

Στην ήττα των Περονιστών συνέβαλαν και τα σκάνδαλα που σχετίζονται με την πανδημία. Όπως αυτό με τα κυβερνητικά στελέχη που εμβολιάστηκαν πριν από τις ευπαθείς ομάδες και αυτό με πάρτι που διοργανώθηκαν μέσα στο προεδρικό μέγαρο εν μέσω σκληρού λοκντάουν και απαγορεύσεων. 

Αυτό το σκηνικό επέτρεψε στην παραδοσιακή δεξιά να πετύχει μια σημαντική εκλογική νίκη καθώς ελέγχει πλέον την πλειοψηφία των δυο νομοθετικών σωμάτων του Κογκρέσου. Το αποτέλεσμα «δένει» τα χέρια του προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και επιτρέπει στη δεξιά να ελπίζει σε επάνοδο στην κυβέρνηση στις εκλογές του 2023. 

Η συσσωρευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια αξιοποιήθηκε και από την ακροδεξιά του Χαβιέρ Μιλέι η οποία πρόβαλε ένα «αντισυστημικό» πρόσωπο ενάντια στην πολιτική ελίτ.  

Ιστορικό αποτέλεσμα για το Αριστερό FIT-U

Σε αυτό το πολωμένο πολιτικό σκηνικό η εκλογική άνοδος του αντι-καπιταλιστικού FIT-U είναι ένα πολύ σημαντικό γεγονός όχι μόνο για την Αργεντινή αλλά για ολόκληρη τη Λατινική Αμερική και διεθνώς. 

Το FIT-U είναι μέτωπο τεσσάρων τροτσκιστικών οργανώσεων που δημιουργήθηκε το 2011. Με βάση το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Νοέμβρη κατάφερε να εκλέξει τέσσερις βουλευτές στη Βουλή των Αντιπροσώπων. Σε κάποιες εργατικές-λαϊκές εκλογικές περιφέρειες τα ποσοστά του ήταν σημαντικά υψηλότερα από το εθνικό ποσοστό: 25,1% στο Χουχούι, 8,54% στο Τσουμπούτ, 8,19% στο Νεουκέν. Στην πρωτεύουσα Μπουένος Άιρες πήρε 6,81%. Παράλληλα κέρδισε αρκετές θέσεις σε μια σειρά από δημοτικά συμβούλια της χώρας.

Οι βουλευτές του FIT-U προέρχονται από την εργατική τάξη και τα διάφορα κινήματα, όπως το γυναικείο. Για παράδειγμα ο Αλεχάντρο Βίλκα, που εκλέχτηκε βουλευτής στο Χουχούι, είναι εργαζόμενος στην υγεία και ο πρώτος ινδιάνος της φυλής Κόλα που εκλέγεται βουλευτής. Οι βουλευτές του FIT-U λαμβάνουν μόνο το 20% του βουλευτικού μισθού και δίνουν το υπόλοιπο 80% για τις ανάγκες των μαζικών κινημάτων. 

Το πρόγραμμα του FIT-U συνδέει τις άμεσες εργατικές-λαϊκές ανάγκες με τον στόχο της ανατροπής του καπιταλισμού και το πέρασμα σε μια σοσιαλιστική κοινωνία. Τα κύρια αιτήματα του προεκλογικού προγράμματος ήταν η άμεση παύση αποπληρωμής του δημόσιου χρέους και η χρήση αυτών των πόρων για κοινωνικές δαπάνες, η εθνικοποίηση της φαρμακοβιομηχανίας και της έρευνας για τα εμβόλια, η μείωση των ωρών εργασίας σε έξι ημερησίως χωρίς μείωση μισθών ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία. Παράλληλα, το FIT-U πρόβαλλε ένα σοσιαλιστικό-φεμινιστικό πρόγραμμα αιτημάτων και συμμετέχει ενεργά στους πολύχρονους αγώνες των γυναικών της Αργεντινής για το δικαίωμα στην άμβλωση. 

Επιπλέον, οι οργανώσεις που συναποτελούν το FIT-U έχουν παίξει σημαντικό ρόλο σε εργατικούς αγώνες, όπως στην κατάληψη και αυτοδιαχείριση του εργοστασίου της Zanon, και σε καταλήψεις γης στην περιοχή της Γκέρνικα, η απεργία στην Pepsico κα. 

Το εκλογικό αποτέλεσμα, παρά τους κινδύνους που ελλοχεύει η άνοδος της Ακροδεξιάς και η νίκη της παραδοσιακής δεξιάς, ανοίγει πολύ σημαντικές δυνατότητες για την μαρξιστική-τροτσκιστική Αριστερά στη χώρα. Επιπλέον είναι ένα ελπιδοφόρο παράδειγμα για όλο τον κόσμο σε μια περίοδο που η Αριστερά διεθνώς βρίσκεται σε κρίση και αδυνατεί να προσφέρει διέξοδο στα εργατικά και λαϊκά στρώματα.

 

* Ο «Περονισμός» είναι κεντροαριστερό πολιτικό ρεύμα που πήρε το όνομά του από τον Χουάν Περόν ο οποίος εκλέχθηκε τρεις φορές Πρόεδρος της χώρας από το 1946 ως το 1955 και από το 1973 ως το 1974 (οπότε πέθανε και τον αντικατέστησε η γυναίκα του Ισαμπέλ). Ο Περόν είχε ένα φιλοεργατικό προφίλ, και προχώρησε σε σημαντικές φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις, στηριγμένος στην ανάπτυξη που χαρακτήριζε τη διεθνή και Αργεντίνικη οικονομία εκείνη την εποχή.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,237ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα