Βαδίζοντας προς το τέλος της δίκης της Χρυσής Αυγής

Μετά από 5,5 χρόνια και 453 συνεδριάσεις η δίκη της Χρυσής Αυγής βαδίζει προς το τέλος της. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει ανακοινωθεί από το δικαστήριο, μετά την ολοκλήρωση των αγορεύσεων των συνηγόρων υπεράσπισης της Χρυσής Αυγής το δικαστήριο θα αποσυρθεί για να ανακοινώσει την απόφασή του εντός 30 ημερών.

Ο αποκλεισμός του αντιφασιστικού κινήματος στη δικάσιμο της 2ας Σεπτέμβρη

Στην δικάσιμο στις 2/9 και ενώ ήταν σε εξέλιξη η ανακοινωμένη συγκέντρωση της καμπάνιας «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ» έξω από το Εφετείο πληροφορηθήκαμε από τον επικεφαλής αστυνομικό ότι έχει εκδοθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) όπου απαγορεύει την παρουσία κοινού σε όλες τις δίκες, λόγω των μέτρων για τον κορονοϊό. Στις εύλογες αντιρρήσεις μας ότι υπήρχε κοινό και την προηγούμενη περίοδο, κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού μέσα στα δικαστήρια, η απάντηση ήταν ότι «τώρα παίρνονται έκτακτα μέτρα». Μας διαβεβαίωσε επίσης ότι αυτό ισχύει για όλες τις δίκες και όχι μόνο γι’  αυτή της Χρυσής Αυγής.

Την ίδια ώρα βλέπαμε κόσμο να μπαίνει στις διπλανές αίθουσες που διεξάγονταν δίκες ενώ από το πρωί είχαν ήδη μπει στην αίθουσα 20 με 30 Χρυσαυγίτες.

Μετά από συνεχείς πιέσεις μας είπαν ότι δεν υπάρχει ΚΥΑ αλλά απόφαση του διοικητή του Εφετείου να μπει μόνο το 10% της χωρητικότητας της αίθουσας του Εφετείου δηλαδή 53 άτομα πέραν των δικηγόρων, δικαστών, δημοσιογράφων. Μετά μας είπαν ότι δεν θα μπει κανένας στις θέσεις κοινού εκτός από την Μάγδα Φύσσα. Μετά μας ξαναείπαν ότι θα μπουν 50 άτομα.  Η ώρα είχε πάει 11 η δίκη είχε ξεκινήσει από τις 9.45 και ακόμα δεν είχε επιτραπεί να μπει κανένας από το κοινό μέσα στην αίθουσα.

Ήταν φανερό ότι η πολιτική εντολή της κυβέρνησης είναι όχι κοινό σε καμία δικάσιμο πλέον και φυσικά ούτε σε αυτή που θα ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου.

Πρόκειται για μια πρωτοφανή και αντιδημοκρατική μεθόδευση που στόχο έχει να κρατήσει τους δικαστές μακριά από την φωνή και την πίεση της κοινωνίας και του κινήματος. Να τους κλείσει σε μια γυάλα όπου θα εκδώσουν την απόφασή τους. Το επιχείρημα της αποφυγής επεισοδίων είναι αστείο, αν σκεφτεί κανείς ότι μιλάμε για έναν από τους πιο καλά φρουρούμενους  χώρους της Αθήνας, δίπλα στο κεντρικό κτίριο της ΓΑΔΑ κοκ.

Καμία κυβέρνηση δεν ήθελε να βάλει φυλακή τους Ναζί

Η κυβέρνηση το 2013 αναγκάστηκε να κινηθεί νομικά ενάντια στην Χρυσή Αυγή γιατί ένοιωθε ότι είχε ξεφύγει από τον έλεγχό της.

Μέσα σε 10 ημέρες είχε πλακώσει στελέχη της ΝΔ στον Μελιγαλά, είχε τραυματίσει σοβαρά συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ σε ενέδρα στο Πέραμα, είχε δολοφονήσει τον Παύλο Φύσσα και ταυτόχρονα εμφανιζόταν με διψήφια ποσοστά στις δημοσκοπήσεις. Αν πραγματικά ήθελε να την διώξει δικαστικά μπορούσε να το κάνει χρόνια πριν και ειδικά από το 1992 και μετά που άρχισε τις δημόσιες εμφανίσεις της και την δράση των ταγμάτων εφόδου.

«Δεν τεκμηριώνεται πώς από την πολιτική κίνηση του 1980, παράλληλα έχουμε εγκληματική οργάνωση, που κοιμόταν και έκανε μια πράξη το 2008, τρεις το 2012 και μια το 2013.»[1],

ωρυόταν στην αγόρευσή του ο Ηρειώτης, συνήγορος υπεράσπισης του Η. Κασιδιάρη (και παλιότερα του τότε υπαρχηγού της ΧΑ Α. Ανδρουτσόπουλου γνωστού ως Περίανδρου).

Για να φέρει σε πέρας αυτούς τους ακροβατισμούς, πιάστηκε από το εισαγγελικό βούλευμα Βουρλιώτη που ξεκινάει να αναφέρεται στις εγκληματικές δράσεις της Χρυσής Αυγής από το 2008 κι όχι νωρίτερα, δείγμα και αυτό του πόσο η κυβέρνηση ήθελε πραγματικά την καταδίκη της.

Όμως η δράση της Χρυσής Αυγής ξεκίνησε από το 1992 όπου μετά την έξαρση του Μακεδονικού και την είσοδο μεταναστών στην χώρα επιδόθηκε σε εκατοντάδες επιθέσεις σε βάρος αγωνιστών, μεταναστών και γενικά οποιουδήποτε δεν συμφωνούσε με τις εθνικοσοσιαλιστικές/ναζιστικές της ιδέες, που τότε ακόμα τις διακήρυσσε δημόσια και εμφατικά.

Η υπόθεση του μέλους του ΚΣ της ΕΦΕΕ και του ΝΑΡ Δ. Κουσουρή τον Ιούνιο του 1998 όπου έφτασε ένα βήμα πριν τον θάνατο από επίθεση 10μελούς τάγματος εφόδου της Χρυσής Αυγής έξω από τα δικαστήρια της οδού Ευελπίδων ήταν το αποκορύφωμα της δολοφονικής δράσης των νεοναζί εκείνη την περίοδο. Μια λεπτομέρεια που έχει την σημασία της: Η σημερινή πρόεδρος του δικαστηρίου Μ. Λεπενιώτη ήταν τότε ανακρίτρια στην υπόθεση Κουσουρή.

Οι τότε κυβερνήσεις δεν ενδιαφέρθηκαν ποτέ πραγματικά να αγγίξουν την Χρυσή Αυγή που είχε αναγνωριστεί ως νόμιμο πολιτικό κόμμα από τον Άρειο Πάγο το 1993 και είχε συμμετάσχει στις εκλογές.

Έπρεπε να φτάσουμε στην δολοφονία Φύσσα και την έκρηξη του αντιφασιστικού κινήματος που την ακολούθησε για να τρέξει ο Δένδιας να ξεθάψει 32 υποθέσεις που αφορούσαν την δράση της ΧΑ από τα συρτάρια του για να σύρει τους Χρυσαυγίτες στα δικαστήρια.

Πως ξεκίνησε η δίκη

Χρειάστηκε να φτάσουμε στις 20 Απρίλη του 2015 για να ξεκινήσει η δίκη με 69 κατηγορούμενους Χρυσαυγίτες. Και έγιναν όλα όσα θα διασφάλιζαν ότι η δίκη θα έμενε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας: Στον Κορυδαλλό, με δυσκολία πρόσβασης, χωρίς οπτικοακουστική κάλυψη από τα ΜΜΕ, με ελάχιστο κοινό και διαρκή κωλυσιεργία από τους συνήγορους της ΧΑ.

Για να φτάσουμε στο σήμερα όπου η βασική γραμμή των συνηγόρων υπεράσπισης είναι ότι

«η ΧΑ δεν είναι εγκληματική οργάνωση, δεν είναι ναζιστές, ο Ρουπακιάς έδρασε μεμονωμένα, η ηγεσία δεν είχε σχέση, όλα τα επεισόδια ήταν συγκρούσεις μεμονωμένων ατόμων για άσχετα θέματα».

Όλοι οι δικηγόροι της ΧΑ εξυμνούν την δίκαιη δίκη που έγινε και βέβαια την «άψογη» πρόταση της εισαγγελέως Αδαμαντίας Οικονόμου, που ουσιαστικά αθωώνει την Χρυσή Αυγή και καταδικάζει μόνο τον Ρουπακιά.

Η επόμενη μέρα

Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, μέσα στον Οκτώβρη θα έχουμε την απόφαση. Η Χρυσή Αυγή είναι πλέον πολύ αποδυναμωμένη, εκτός Βουλής και Ευρωβουλής, με 3 διασπάσεις σε ένα χρόνο και χωρίς πόρους.

Προφανώς το μέλλον του νεοφασισμού στην Ελλάδα δεν θα κριθεί με βάση τις αποφάσεις του δικαστηρίου. Όμως η δικαστική απόφαση θα παίξει τον δικό της αυτοτελή ρόλο στις εξελίξεις και τις προοπτικές της ακροδεξιάς και των νεοναζί σε όλες τους τις εκφάνσεις.

Το αντιφασιστικό κίνημα προετοιμάζεται ήδη για να κάνει τον Σεπτέμβρη και τον Οκτώβρη μήνες έντονης αντιφασιστικής δράσης ενόψει της απόφασης. Η καμπάνια «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΘΩΟΙ» και ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας-Πειραιά εντείνουν την παρουσία τους και την δράση τους σε όλα τα επίπεδα. Το ίδιο και οι αντιφασιστικές επιτροπές σε διάφορες πόλεις και γειτονιές.

Η φετινή πορεία για τον Παύλο Φύσσα την Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη θα είναι η τελευταία πριν την έκδοση της απόφασης. Και γι’ αυτό πρέπει να είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ.

Στη συνέχεια πρέπει να πάμε σε μια ακόμα μεγάλη συγκέντρωση την ημέρα έκδοσης της απόφασης έξω από το Εφετείο της Αθήνας όπου να πιέσουμε το δικαστήριο να ακούσει την φωνή της κοινωνίας και των κινημάτων.

Η δική μας ετυμηγορία είναι έτοιμη και ξεκάθαρη: Οι Ναζί στην Φυλακή! Και όταν λέμε οι Ναζί δεν εννοούμε μόνο τον Ρουπακιά αλλά και τον Μιχαλολιάκο, τον Κασιδιάρη, τον Λαγό και όλα τα ηγετικά στελέχη, είτε είναι ακόμα στην Χρυσή Αυγή είτε έχουν μετακομίσει στην ΕΛΑΣΥΝ (Λαγός), τους «Έλληνες για την Πατρίδα» (Κασιδιάρης) κοκ.


  1. Από τα πρακτικά της δίκης στο Golden Dawn Watch

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα