Υποχώρηση του Δ. Θεσ/νίκης για τα σχολεία της Κλεάνθους – η εκπαιδευτική κοινότητα σε επιφυλακή

Ρεπορτάζ από το «Ξ» Θεσσαλονίκης

Να τα «μαζεύει» φαίνεται η διοίκηση του Ζέρβα στο Δήμο Θεσσαλονίκης για το θέμα της πρότασης για διάλυση των σχολείων που στεγάζονται στο κτίριο της Κλεάνθους. Στη σημερινή (13/2) συνάντηση στο Δημαρχείο, οι αντιδήμαρχοι Τεχνικών Έργων και Παιδείας δεσμεύτηκαν ότι θα ακυρωθεί ο διαγωνισμός που έτρεχε αυτές τις μέρες και ότι θα επανέλθουν με νέα πρόταση που θα περιλαμβάνει την διενέργεια των έργων ενεργειακής αναβάθμισης σε χρόνο που δεν θα επηρεάσει την λειτουργία των σχολείων.

Να υπενθυμίσουμε ότι πριν λίγες μέρες, και περίπου τυχαία, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έμαθαν ότι στον διαγωνισμό που γινόταν για τα έργα γεωθερμίας του κτιρίου της Κλεάνθους περιλαμβανόταν η πρόταση για «διάλυση» επί της ουσίας των 3 σχολείων που στεγαζόταν στο κτίριο και την διασπορά μαθητών και καθηγητών σε σχολεία της ευρύτερης περιοχής.

***

Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί κινητοποιήθηκαν αντιδρώντας σε αυτή την απαράδεκτη πρόταση. Αλλά και η τοπική κοινωνία ήταν ενάντια σε αυτό το έργο. Ομάδα μελών του «Ξ» στην περιοχή της Τούμπας έκανε περιοδεία στους γύρω δρόμους μοιράζοντας την προκήρυξη του ΜΞ και της Πόλης Ανάποδα, και βρήκε πολύ θετική την ανταπόκριση του κόσμου για τις κινητοποιήσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας.

Η αντίδραση στο σχέδιο άρχισε να παίρνει γενικευμένα χαρακτηριστικά και αυτό φαίνεται να οδήγησε τον Δήμο να κάνει πίσω. Ήδη από χτές (12/2) η οικονομική επιτροπή του Δήμου αποφάσισε την ακύρωση του διαγωνισμού.

Παρόλα αυτά και σήμερα έξω από το Δημαρχείο ήταν παρόντες μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί. Παρόλο που η υποχώρηση του Δήμου προκαλεί την ικανοποίηση, όλοι παραμένουν επιφυλακτικοί μέχρι να δουν την τελική πρόταση. Οι χειρισμοί του Δήμου στην όλη υπόθεση δεν εμπνέουν εμπιστοσύνη και οδηγούν την εκπαιδευτική κοινότητα να είναι σε επιφυλακή.

***

«Ο Δήμος είμαστε εμείς, όλοι εσείς είστε αιρετοί» φώναζαν οι μαθητές σήμερα έξω από το Δημαρχείο απευθυνόμενοι προς την διοίκηση του Δήμου, ενώ κρατούσαν πλακάτ με σύνθημα «Σήμερα το μάθημα δεν έχει απουσία, στον δρόμο του αγώνα δίνουμε παρουσία».

Οι μαθητές με τα συμβούλια τους, οι καθηγητές με τα συνδικαλιστικά τους όργανα, οι γονείς με τους συλλόγους τους, θα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Σε περίπτωση που ο Δήμος προσπαθήσει πάλι να καταθέσει μια πρόταση σε βάρος της σχολικής κοινότητας μπορούν να απευθυνθούν σε όλη την περιοχή και να οργανώσουν τον αγώνα ώστε να σταματήσουν τα σχέδια όσων εκλεγμένων βλέπουν τους μαθητές σαν αριθμούς και όσων εργολάβων θέλουν να βγάλουν κέρδη σε βάρος της εκπαίδευσης.

***

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες και βίντεο από τη σημερινή κινητοποίηση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα