Τούμπα Θεσ/νίκης: διαλύουν 3 σχολεία στην Κλεάνθους για να τα «αναβαθμίσουν»

Τις τελευταίες μέρες υπάρχουν συνεχείς συζητήσεις και κινητοποιήσεις των μαθητών, των γονέων και των καθηγητών 3 σχολείων στην περιοχή της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη. Αφορμή είναι μια απαράδεκτη πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που σχετίζεται με εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης των συγκεκριμένων σχολικών κτιρίων. Και ενώ προφανώς μια τέτοια αναβάθμιση είναι απαραίτητη και καλοδεχούμενη από όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, ο τρόπος που προτείνεται να γίνει μόνο απαράδεκτος μπορεί να χαρακτηριστεί.
Η μελέτη του Δήμου βασικά προβλέπει την διάλυση των 3 σχολικών μονάδων για 1 ή 2 χρόνια, και την διασπορά των μαθητών σε άλλα σχολεία της περιοχής. Κάτι τέτοιο προφανώς θα δημιουργήσει τετάστια προβλήματα όσον αφορά τον αριθμό των μαθητών που θα βρίσκονται σε κάθε τάξη, τις υπόλοιπες αίθουσες και τον εξοπλισμό που απαιτείται για τα μαθήματα, την μετακίνηση μαθητών και εκπαιδευτικών και πολλά άλλα.
Η πρόταση αυτή έγινε γνωστή στους ενδιαφερόμενους γονείς και εκπαιδευτικούς σχεδόν τυχαία και ο Δήμος φαίνεται ότι προσπαθούσε να προχωρήσει εν κρυπτώ! Όλα αυτά την στιγμή που σε διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα η ενεργειακή αναβάθμιση έχει γίνει με τρόπους που δεν εμπόδισαν το εκπαιδευτικό έργο.
Τα μέλη του Ξεκινήματος και του Μαθητικού Ξεκινήματος στην περιοχή έχουν προχωρήσει σε ενημερωτική εκστρατεία στην περιοχή της Τούμπας, στην κατεύθυνση της οργάνωσης κινητοποιήσεων και δράσεων της εκπαιδευτικής κοινότητας. Διαβάστε παρακάτω την προκήρυξη του ΜΞ που μοιράζεται αυτές τις μέρες στα σχολεία.

Όχι στην «εκδίωξη» των μαθητών από τα σχολεία τους!

Η πρόταση του Δήμου Θεσσαλονίκης που αφορά την ενεργειακή αναβάθμιση των 2ου και 4ου Γυμνασίου Τούμπας και του 20ου ΓΕΛ Θεσ/νίκης στην οδό της Κλεάνθους είναι απαράδεκτη. Οδηγεί σε κλείσιμο κάποιων σχολείων από 1 έως 2 χρόνια και στην «μετακόμιση» των μαθητών σε άλλα σχολεία της περιοχής, τα οποία όμως είναι ήδη πλήρη. Οι μαθητές και οι καθηγητές των σχολείων φυσικά αντέδρασαν και πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το Δημαρχείο Θεσσαλονίκης στις  28/1.

Πρέπει να καταγγείλουμε τον αντιδημοκρατικό τρόπο με τον οποίο κατατίθενται τέτοιες προτάσεις, αφού δεν υπήρξε  καμία ουσιαστική ενημέρωση και διαβούλευση με την σχολική κοινότητα.

***

Οι τακτικές αδιαφορίας για τις ανάγκες των μαθητών και των καθηγητών όσον αφορά τα παιδαγωγικά και εργασιακά τους δικαιώματα μας είναι γνώριμες. Είναι κομμάτι των πρακτικών των κυβερνήσεων που οδηγούν στην πλήρη υποβάθμιση της δημόσιας δωρεάν παιδείας, ώστε να προχωρήσουν στα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της.

Φυσικά κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει με την ανάγκη ενεργειακής αναβάθμισης (και γενικά με την ανάγκη αναβάθμισης) των σχολικών μονάδων.

Τα σχολεία που θέλουμε και διεκδικούμε είναι σχολεία «πράσινα» και προσιτά σε όλους, με λειτουργία τέτοια που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες των μαθητών και των καθηγητών και όχι σχολεία φυλακές και κάτεργα όπου οι μαθητές στοιβάζονται σε πολυπληθείς  προβληματικές αίθουσες, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του μαθήματος.

Έχουν γίνει τέτοιοι είδους αναβαθμίσεις σε διάφορα σχολεία σε όλη την Ελλάδα, χωρίς να υπάρξουν παρόμοια προβλήματα στην εκπαιδευτική κοινότητα, αφού οι εργασίες γινόταν κατά βάση τους καλοκαιρινούς μήνες. Γιατί λοιπόν ο εργολάβος και ο Δήμος δεν επιλέγουν μια τέτοια λύση;

***

Χρειάζεται να οργανώσουμε τον αγώνα όλης της σχολικής κοινότητας, μαθητών, εκπαιδευτικών και γονέων, αλλά και της τοπικής κοινωνίας της περιοχής, για να μην περάσουν αυτά τα σχέδια. Να αγωνιστούμε μαζί για την ανατροπή τόσο των συγκεκριμένων σχεδίων, όσο και των αντιεκπαιδευτικών σχεδίων τους, για μια εκπαίδευση που να λειτουργεί στη βάση των αναγκών μας και όχι στα μέτρα των κυβερνήσεων και των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Δήμος θα υποχωρήσει μόνο κάτω από την πίεση των κινητοποιήσεων μας! Γι’ αυτό πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα, πριν τις 13 Φλεβάρη που ο Δήμος θέλει να πάρει την τελική απόφαση.

Έλα σε επαφή μαζί μας!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα